Grožnjan, gradić rezerviran za šmekere

FOTO: INSTAGRAM FOTO: INSTAGRAM FOTO: INSTAGRAM
Jesensko doba nosi pečat novih početaka, obveza i briga, a bijeg od užurbane svakodnevice potražite u malom istarskom gradiću Grožnjanu, poznatom i kao „grad umjetnika“ koji će vas umjetninama i rukotvorinama osvojiti, baš kao i gastronomska ponuda..
Vidi originalni članak

Iako je ovaj grad umjetnika najživlji ljeti kada zvuci glazbala dopiru iz različitih zakutaka dok na svakom koraku susrećete umjetnost i vrevu ljudi koja je opijena ovim nekim drugim svijetom, nekom novom dimenzijom, ovaj gradić neće vas ostaviti ravnodušnim ni u ranu jesen, na samom smiraju sezone.

Smješten na istarskom kamenom brežuljku (lat. grisium) po kojem je i dobio ime, prostire se na samo 68 km2 kojeg čini tek nešto više od stotinu stanovnika,  dok cijela općina broji manje od tisuću stanovnika.

I dok se ljeti cijeli grad pretvara u međunarodnu pozornicu dramske, likovne i glazbene umjetnosti, u jesen je atmosfera mirnija ostavljajući vam mogućnost užitka u ogoljenoj umjetnosti samoga grada. Možda kroz prozore autentičnih građevina nećete zateći nečije marljivo sviranje, pjevanje ili , pak, nabasati na grupe koje plešu i glume, ali Grožnjan vam u rujnu svakako ima još ponešto za ponuditi.

Sam grad odiše umjetnošću izgrađen u renesansnom i baroknom stilu s očuvanim gradskim vratima iz 15. stoljeća i srednjovjekovjekovnim bedemima s kojih se pogled pruža na zelenu dolinu rijeke Mirne. Prizor na ogromna zelena prostranstva oduzima dah dajući posebnu čaroliju sveukupnom mjestu.

Osim barokne palače Spinotti koja plijeni pozornost još od 18. stoljeća i crkve sv. Kuzme i Damjana iz 1554. godine koja se nalazi na malom trgu izvan zidina, nezaobilazno mjesto je gradska galerija „Fonticus“ u čijem se izložbenom prostoru možete upoznati s radovima domaćih, ali i inozemnih autora te vidjeti heraldičku zbirku Grožnjana i Istre, uz nekoliko grbova hrvatskog i stranog porijekla.

Pronaći ćete i cijeli niz galerija, doduše ne u punom sastavu kao za vrijeme ljeta, koje posjetitelje mame raznovrsnom ponudom, od  umjetnina do rukotvorina unikatnog nakita, torbica i svilenih, ručno oslikanih marama. Posebno bismo izdvojili „In Vitro Veritas“, atelijer unikatnog nakita izrađenog od murano stakla koji svojim oblicima i bojama osvaja svaku ženu.

Kada se umorite od razgledavanja, prelazite na drugu vrstu rukotvorina - hranu. Autohtona istarska jela i proizvodi kao što su gljive, tartufi, maslinovo ulje, suhomesnati proizvodi te istarska vina zadovoljit će i ono najzahtjevnije nepce. U taverni „Bastia“ menu je raznolik, a zasigurno ćete uživati i na velikoj terasi dok vas griju posljednje tople zrake sunca, no nećete pogriješiti ni ukoliko se odlučite za domaću hranu i vina iz ponude nekolicine obiteljskih gospodarstava. Pa čak i kava u bilo kojem kafiću u gradu umjetnosti dobije poseban okus i značenje. Što se tiče tartufa, ne zaboravite svratiti u specijaliziranu trgovinu i enoteku  „Zigante tartufi“ koja u svojoj ponudi ima razne grupe proizvoda, od linije Standard, Premium do Delice proizvoda bez tartufa koji su namijenjeni onima koji ne preferiraju ovaj specijalitet, a žele uživati u istarskim delicijama.

Ukoliko se u Grožnjanu zateknete u periodu između 24. i 27. rujna, imat ćete prilike prisustvovati međunarodnoj slikarskoj manifestaciji „Ex tempore“ koja označava zatvaranje sezone. Umjetnici će tijekom cijele manifestacije izlagati svoje radove i rukotvorine, a posjetitelji će moći prisustvovati sportskim događanjima, umjetničko – kulturnom programu Zajednice Talijana, predstavljanju knjiga, nastupu limene  glazbe te koncertima i glazbenim zabavama. Također, ni gastronomska ponuda na ovoj manifestaciji nije zanemarena pa će tako posjetitelji imati priliku degustirati vina te vidjeti izložbu bijelog tartufa i gljiva Istre. Kraj samog događanja rezerviran je za tradicionalnu dodjelu nagrada umjetnicima za najbolji rad na zadanu temu na terasi Belvedere. Tema ovogodišnjeg XXII. izdanja Ex tempore je Grožnjan: Istarski krajolik, a uokvireni radovi biti će izloženi do 18 sati duž ulice koja povezuje Gradski trg i Ložu te po susjednim ulicama. Potrebno je i naglasiti da su za vrijeme ove manifestacije sve galerije otvorene.

Iako je ovaj događaj obilježje zatvaranja još jedne sezone, u listopadu će povremeno još poneke galerije biti otvorene, ali točno koje i kada ponajviše ovisi o vremenu koje donosi listopad.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".