Radite li i vi ove greške?

Nemojte preskakati dan odmora - mišićima je potrebno vrijeme da se kvalitetno oporave kako biste mogli napredovati iz treninga u trening. To ne znači da cijeli dan morate ležati i jesti već da na dane bez treninga smanjite napor
Vidi originalni članak

Krenuli ste s vježbanjem? Čestitam! Vjerojatno nakon prvih treninga, posebice ako ste dugo bili neaktivni, imate bolne upale mišića. Mnogi upravo zbog njih prestanu s treninzima nesvjesni da su to zapravo normalne reakcije organizma. Budite uporni, izdržite i nakon dva tjedna više vas upalni procesi neće mučiti. No, soim bolnih upala, početnici često odustaju iz još nekoliko razloga: ne vide rezultate dovoljno brzo, biraju programe koje ne mogu pratiti ili se preforsiraju vježbanjem. Da, moguće je vježbati previše, a rezultat neće biti lijepo i utegnuto tijelo već vi umorni i bezvoljni. Ne trudbimo bez razloga, svi mi treneri, da je u procesu napretka, uz trening i posloženu prehranu, za napredak nužan i odmor. Mišići da bi napredovali trebaju imati vrijeme za oporavak. Što to znači? Najprije, nije dobro stalno raditi isi trening, a psoebno niej dobro stalno forsirati istu mišićnu skupinu. Također, valja znati da se određene mišićne skupine oporavljaju brže od drugih. Ramena, kao relativno mala mišićna skupina, oporavit će se već nakon nekoliko sati, dok je nogama kao najvećoj mišićnoj skupini (uz leđa) za oporavak potrebno 48, a ponekad i više, sati. Trenirate li tri puta tjedno po sat vremena, nećete imati problema s pretreniranošću, no ako radite treninge svaki dan u tjednu, bez odmora, brzo ćete osjetiti gore navedene simptome, a i izvedba vježbi, točnije kvaliteta treninga, će patiti.

Naravno, to ne znači da u dane kad ne trenirate morate ležati nepomično na kauču, lagana šetnja, vožnja biciklom, planinarenje, više su nego dobro došao aktivan odmor, pazite samo da je intenzitet lagan kako ne bi došlo do umaranja mišića. Postoji još nekoliko trikova koji ubrzavaju proces "zalječenja" mišića i ubrzavaju oporavak. Opuštajuće će tako djelovati sauna od svega 15-ak minuta ili kvalitetna masaža koja će vam opustiti mišiće. Iako se preporuča dobra masaža barem jednom tjedno, prije nego li krenete s kritikom da je to skup sport, preduhitrit ću vas i reći da kvalitetnu masažu mišića možete obaviti sami. Sve što vam treba je valjak od pjene i dobra volja!

Ako niste fan masaže, otkrit ću vam jednu dobro čuvanu tajnu za bržu rekuperaciju. Nakon treninga, posebice teškog težinskog treninga, pripremite si toplu kupku u koju ćete ubaciti 200 grama magnezij- klorida. Uživajte u tako spravljenoj kupki cca 20 minuta. Magnezij, koji se puno brže apsorbira putem kože, na ovaj će vam naćin ubrzati oparav mišića i smanjiti upale. Možete ga i piti, tako da 30 grama otpite u 1 litri obične vode. Dnevno pijte po decilitar tekućine, najbolje ujutro!

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".