Prva zagrebačka vatrogaskinja: Na utrkama se u punoj opremi penjemo 80 katova!

Prva zagrebačka vatrogaskinja Jasmina Kadija ispričala nam je sve o svojoj ljubavi prema vatrogasnim utrkama
Vidi originalni članak

Radi se o humanitarnim vatrogasnim utrkama, koje pokušavam popratiti po svijetu, ali svake godine si mogu priuštiti samo jednu ili dvije jer je to skupo, priča nam Jasmina koja trenutno prikuplja sredstva na Indiegogo za novu utrku. 

- Ove godine prijavila sam se na vatrogasnu utrku u Aucklandu, gdje se s čeličnom bocom penjem na 60. kat. Sredstva koja se skupljaju ide na njihovu novozelandsku udrugu za limfomu i leukemiju. Ta utrka se održava već 15 godina - kaže. 

Jasmina je inače i jedna od žena koja je odnijela našu titulu Diva godine sa svojom inspirativnom pričom prve zagrebačke vatrogaskinje. 

Sredstva prikuplja jer se, kako kaže, nada nekoj maloj pomoći u svemu tome što radi. 

- Mislim da svi mi možemo napraviti nešto više u životu. Pa ja kroz ta puotvanja koja beskrajno volim, i upoznajem svoju vatrogasnu obitelj tijekom putovanja. Bilo koja vrsta pomoći je dobrodošla... Malo po malo možda skupim neki dio koji si moram platiti za utrke, ali i ako ne skupim puno, nekako vjerujem da će to na kraju sve skupa ispasti super, i da ću time puno dobra napraviti po pitanju spajanja vatrogasaca cijelog svijeta. Želim vidjeti i koliko tamo žena ima i kako su se oni izborili za svoje pozicije - priča nam. 

Nakon utrke u Aucklandu odlazi na utrku u Arizonu. 

- Ako ste gledali film "Samo za hrabre" u kojem su poginuli 19 vatrogasaca, onda možda znate priču... Svake godine se održava utrka na 19 km kroz taj dio gdje su ti dečki poginuli, za svakog po jedan kilometar. Također, sve prikupljene donacije odlaze za njihove obitelji i vatrogasce na tom području. 

Na ideju za utrke došla 2012. kad je prvi put pronašla da u Aucklandu postoji takva utrka.

- Pokušala sam tako nešto napraviti i kod nas, jer nisam imala novaca da si priuštim odlazak u Novi Zeland, a i nisam bila upoznata da diljem svijeta postoje takve odluke. Pa sam organizirala vatrogasnu utrku u Zagrepčanci. Prije dvije godine smo se preselili u VMD-ovu zgradu u Strojarsku ulicu u Zagrebu. I naša je utrka humanitarna. Od ove godine prikupljamo za Udrugu Kolibrići. Čak i mala sredstva koja su prikupljena, zapravo jako puno znače i oni su beskrajno zahvalni na tome - priča simpatična Jasmina.

Prošle godine trčala je utrku u New Yorku koja je za nju bila vrlo emotivno iskustvo.

- Trčala sam za 343 vatrogasca koji su poginuli 11. rujna u New Yorku. Nevjerojatno je kad tako trčite po nekim stepenicama, recimo na utrci u New Yorku gdje su trčali vatrogasci koji su spašavali živote kada je bio teroristički napad i čini vam se teško popeti na 80. kat, ali sjetite se kako je bilo njima. Cijelo stubište je prepuno fotografija ljudi koji su spašavali te živote, a znali su da trče u smrt. Zapravo shvatite kako vama uopće nije teško. Mene to izuzetno veseli, dođem kući puna pozitivnih emocija, prijateljstava - zaključuje. 

Ovo su sve žene koje su prošle godine, po prvi puta, dobile nagradu i titulu Dive godine

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".