Ovih šest stvari baš nikad ne biste trebali kupovati u second hand trgovinama

Second hand trgovine super su mjesto za kupnju novog, unikatnog komada u ormaru, no pri kupnji treba biti oprezan!
Vidi originalni članak

Posljednjih nekoliko godina, second hand trgovine postale su sve popularnija odredišta kad vlastitom ormaru želimo dodati neki novi komad. Tome je zasigurno pridonio trend sve većeg osvještavanja o zaštiti okoliša, zasićenje brzom modom i prolaznim trendovima, ali i čišćenjem i slaganjem ormara koje je popularizirala Marie Kondo. Govoreći statistički, u posljednje tri godine industrija second hand odjeće rasla je 21 put brže nego maloprodajna tržišta odjeće, a čak 40% kupaca uzima u obzir vrijednost odjeće kod preprodaje, što je dvostruko veći broj u odnosu na razdoblje prije pet godina. 

Kako piše msn.com, kupci vole odjevne komade koji iza sebe imaju priču te su jedinstveni, za razliku od komaad koje možemo pronaći u high street i dizajnerskim trgovinama. Međutim, u moru odjevnih komada i modnih dodataka, nije uvijek jednostavno pronaći ono što tražimo pa mnogi brzo i odustanu od potrage. Upravo iz tog razloga, profesionalni stilisti savjetuju da si postavimo sljedećih nekoliko pitanja:

1. Hoće li novi odjevni komad odgovarati onome što posjedujem u ormaru?

2. Treba li novi odjevni komad neke prepravke? Ako da, hoće li biti skupe?

3. Kakvu će ulogu novi odjevni komad imati u mojoj garderobi?

4. Sviđa li mi se uistinu novi odjevni komad? 

Osim ovih pitanja, profesionalna je stilistica izdvojila i šest predmeta čiju bi kupnju bilo dobro izbjegavatisecond hand trgovinama.

via GIPHY

Odjeća koja zahtijeva velike prepravke

Profesionalni stilisti kažu da kupci često postanu preuzbuđeni oko novog, unikatnog komada u ormaru da se zaborave pitati pristaje li im uopće dobro. Bitno je pripaziti da novi komad ne odgovara samo stilu, nego da lijepo pristaje i građi tijela. Samim time, ne treba forsirati komade koji vam ne odgovaraju, poput cipela koje su manje za pola broja i slično. Pri kupnji novog komada, kupci često razmišljaju o tome kako će ga moći prepraviti, no treba imati na umu da prepravke možda neće izgledati dobro kao original. Stilisti savjetuju da se prije kupnje razmisli o tome kolike će biti promjene, kao i koliko će one koštati pa shodno tome odluče isplati li se investirati u njega. 

Odjeća s mrljama ili mirisima

Ako odjevni komad ili modni dodatak ima mrlje, velika je šansa da se ona neće moći odstraniti. Stilisti savjetuju kupcima da pomirišu odjeću ispod pazuha te da izbjegavaju sve komade koji imaju mrlje ili mirise, bez obzira na to što im prodavači kažu da se mogu odstraniti. 

Cipele koje zahtijevaju veliki popravak

Znamo da je teško odoljeti novom paru cipela, no kupujte ih samo onda kad je moguće promijeniti uložak, ponajprije iz higijenskih razloga. Cipele su dobra investicija isključivo u situacijama kad savršeno pristaju stopalu i kad se u njih može staviti novi uložak kako biste ih "osvježili". U suprotnom, preskočite kupnju!

Luksuzni komadi kojima ne znate pozadinu

Veliki problem u svijetu second handa je taj što prodavači često stave epitet vintage i ljudi ga automatski kupuju upravo zbog tog. Ipak, prije nego što investirate u dizajnerski komad, doznajte njegovu priču kako ne biste preplatili proizvod ili se osjećali prevareno. Uvijek možete pogledati kako se kreću cijene pojedinog komada na eBayu ili stranici TheRealReal koji nude insajderski pogled na prosječne cijene. 

Dizajnerski artikli koji imaju "neusklađene" uzorke ili šavove

Kad kupujete rabljeni dizajnerski komad, postoje neke stvari koje mogu upaliti alarm koji bi trebao spriječiti kupnju. Uzorci i šavovi trebaju biti usklađeni jer je, u suprotnom, velika vjerojatnost da nije riječ o autentičnom dizajnerskom komadu. Uvijek provjerite kako izgleda original, od boja šavova pa do tkanine, osobito ako je riječ o vintage komadu kako biste provjerili koje su se boje i materijali tad koristili. 

Dizajnerski komadi koji nemaju autentifikacijsku potvrdu

Bez obzira na to radi li se o dijamantnoj ogrlici ili dizajnerskoj torbi, izbjegavajte kupovinu ako vam prodavač ne može dati autentifikacijsku potvrdu ili refundaciju ako se ispostavi da proizvod nije originalan. Velike trgovine imaju takvu politiku da kupac dobije garanciju na proizvod, no to nije uvijek slučaj u manjim dućanima pa se i u ovom slučaju, prije kupnje treba dobro raspitati kako biste bili sigurni da novac neće biti uzalud potrošen. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".