"Otkazujem sve odluke. Ove godine obećajem si samo jednu stvar – bit ću dobra prema sebi"

Sretna Nova godina! Želim da vam 2019. donese zdravlje, sreću i ljubav, a ne bi bilo loše ni da vam kapne i neka lova. Želim vam puno lijepih stvari, a ima i onih koje vam nikako ne želim…
Vidi originalni članak

Ne želim vam stres i umor, ali bogme ni ostvarenje novogodišnjih odluka. Tu strahotu ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju. Novogodišnje odluke trebalo bi zakonom zabraniti. Te popise pišu samo teški papci. Poput mene. Prvog dana u novoj godini, uvijek se latim popisa.

Mijenjam život iz korijena i svečano si obećam kako ću ove godine napokon postati „bolja ja“. Umjesto naleta optimizma, čim završim popis, hvata me jeza od svih zadataka koje sam si nametnula te dobro poznat osjećaj kako je iza mene još jedna godina u kojoj sam podbacila. I dok se još tinta na popisu novogodišnjih odluka nije ni oslušila, u usta već trpam utješne komade novogodišnjeg odojka. I puf, ekspresno si priuštim prvo novogodišnje razočarenje. S obzirom da sam se mnogo puta našla u ovoj situaciji, ove godine ću sve to izbjeći, a toplo vam savjetujem da i vi učite iz mojih grešaka.

Ove godine otkazujem sve popise i odluke. Ove godine obećajem si samo jednu jedinu stvar – bit ću dobra prema sebi. Imat ću razumijevanja za Nanu, naročito kad je cendrava i umorna. Oprostit ću joj kada ostane raditi dokasnih sati, a neću je osuđivati ni kada na vrijeme izađe s posla (to ću prepustiti kolegama). Dopustit ću joj da ponekad otkaže planove za izlazak i ostane doma, jer nekad je dobro biti odgovoran prema sebi, a ne samo prema drugima. Neću je mrziti kada nam organizira ranojutarnji pregled, jer znam da su joj namjere dobre i da se brine za mene.

A brinut ću se i ja za nju i počastit ću je s onim kožnim čizmama koje već mjesecima mjerka. A onda kad joj napokon poklonim čizme neću dozvoliti da se grize zbog cijene. Ona to sve zaslužuje. Odvest ću je u kino i neću joj braniti da naruči i hamburger i krumpiriće. I sok. Nek' uživa dijete.

Nikada joj više neću nametati nerealne zahtjeve i novogodišnje odluke u kojima očekujem da živi po strogom rasporedu i odriče se kroasana koje toliko voli. A baš zato što mi je stalo do nje nadzirat ću unos lisnatog tijesta i odvest ću joj dupe koji put na trening. Redovno ću je naručivati na pregled madeža, a ne samo na manikuru.

Neću joj više nikada reći da nešto ne može napraviti i imat ću strpljenja za nju kada uči nove stvari. Ne mora sve uvijek znati iz prve.

Obećajem da joj neeeću nabijati grižnju savjesti kada cijelo jutro provede u krevetu ili jede sladoled žlicom ravno iz kutije. Dopustit ću joj da preskoči pranje kose i ode ravno u krevet kad kasno dođe doma. Poštedit ću je samostalnog viklanja kose i ponekad je počastit frizerom. Neću zbog pokoje profesionalne  lokne spasti na prosjački štap, a njoj će puno značiti.

Podsjećat ću je na njene vrline, a ne joj stalno isticati mane. Neću joj pokrivati rukom usta kada se smije, jer sam joj utuvila u glavu da ima velike zube. Neću joj kupovati robu broj manju, pa je tjerati da večer provede nesigurno navlačeći suknju preko bedara. Pripazit ću na nju kad izađe van i nakon svake čaše vina, tjerati je da popije i malo vode.

Svakako ću se brinuti za njeno mentalno stanje i neću joj nabijati pressing da mora biti savršena. Neću joj govoriti da je prestara da gleda crtiće, a kad je u bedu, nek' odgleda cijelu sezonu serije odjednom. Pa šta? Kupovat ću joj knjige koje je vesele, a ne one koje kurikularna reforma nalaže.

Pazit ću na njene osjećaje i neću joj braniti da plače kad joj je teško. Isto tako joj neću zvocati kad napravi glupu grešku, zna ona i sama što je napravila. Okružit ću je blesavim ljudima s kojima će se cerekati. Neću joj upadati stalno u riječ i pustit ću je da sluša pametnije od sebe, možda nešto i nauči. Ali nije nužno, ima vremena dogodine.

Napokon ću je pustiti da bude onakva kakva jest, jer uopće nije loša. Pripazit ću na nju kad prelazi cestu i voditi računa da vozi s upaljenim svjetlima. I to je to. Neću pred nju stavljati uvjete i prepreke, to je posao drugih.  Moj posao je da je zaštitim, budem joj dobar drug i ne dozvolim novogodišnjim odlukama da joj uništavaju samopouzdanje. Stoga, prva novogodišnja odluka neka bude odbaciti sve novogodišnje odluke.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".