Ona je zaljubljenica u more, palme i ljeto koja nas svakom svojom fotkom iznova oduševljava

Kada se ljubav prema putovanjima, arhitekturi i modi spoje u jedno, onda to izgleda otprilike ovako
Vidi originalni članak

Always a dreamer, sometimes a traveler - moto je simpatične arhitektice i dizajnerice interijera, Mateje Senjak, a ako ste u potrazi za sanjivim i putopisnim fotografijama njezin Instagram profil @mateaea definitivno je idealno instaodredište za vas.

Zagrepčanka Matea Senjak mlada je arhitektica, dizajnerica interijera, a između ostaloga, bavi se i 3D vizualizacijama prostora. No, kad to ne radi, prava je ovisnica o putovanjima koja su njezina najveća strast. Znatiželjne je prirode i avanturističkog duha, a inspiriraju je interijeri, arhitektura, grafika, daleki svijet, fotografija, priroda, moda… Instagram je mjesto na kojem je sve to na neki način uspjela objediniti. - otkrila nam je Matea.

Ipak, dodaje:

Matea na Instagramu i izvan njega nisu potpuno iste osobe. ''Instagram'' Matea je suzdržana, koncentrirana na stvaranje sadržaja, kreativnost, estetiku i maštu. I na tome nastojim ostati, privatne stvari pokušavam zadržati za sebe i na taj način razlikovati virtualni svijet od stvarnoga. Medij za ekspresiju na ovoj platformi za mene je definitivno vizualnog tipa, to je oduvijek bila moja jača strana, način na koji se izražavam i koji me prati od malih nogu.

Zagrebačku adresu nedavno je zbog ljubavi zamijenila Dalmacijom, ali kao velikoj zaljubljenici u ljeto, more i palme, to joj nije teško palo. A koliko joj morska klima i ambijent odgovaraju možemo uočiti na njezinim fotografijama koje su svaku dalmatinsku lokaciju učinile dodatno očaravajućom.

Geslo ''Always a dreamer, sometimes a traveler'' kojim se vodi na Instagramu, slijedi i na blogu Style in the middle u kojem, osim fotografijama, tekstualno nastoji dočarati ljepotu svakog svog putovanja.

Blog je tu mnogo dulje od Instagrama, i sigurno je bolja platforma za potpunu ekspresiju doživljaja s putovanja ili neke druge teme. Sadržaj je namijenjen ciljanoj publici te je mnogo opširniji. Svejedno, Instagram je brži i jednostavniji. Dovoljno je par klikova za prenijeti zanimljiv sadržaj i povezati se s masom sličnih interesa. I blog i Instagram imaju svoje draži, a one pak ovise o momentu i slobodnom vremenu koje mi je na raspolaganju.

Svoju zaljubljenost u putovanja Matea ne skriva, a priznaje da je apetit za njima sve veći, na žalost njezinog novčanika.

Želim istražiti, okusiti, obići, duhovno se obogatiti što je više moguće, a sve u skladu s prilikama i vremenom.

Ljubav prema putovanjima dijeli sa svojim dečkom Josipom koji joj je vjerni suputnik na svim putovanjima. Kao najljepše iskustvo s putovanja navodi Bali koji im se posebno urezao u pamćenje te svako iduće putovanje uspoređuju upravo s tim božanstvenim otokom.

To nam radi poteškoće pri odlučivanju. Ostali smo zapanjeni tom prirodom, kulturom, običajima, niskim cijenama, HRANOM (da!) te neiskvarenim i srdačnim ljudima.

Međutim, posebno lijepo iskustvo nosi sa Seychella.

Dobre ljude sreli smo i na Seychellima, gdje je Josip izgubio novčanik prilikom vožnje na biciklu. Bila je noć, a šanse da ćemo ga naći minimalne. Pustolovna euforija je tada gotovo pa nestala. No, ujutro smo bez ikakvih očekivanja svratili u policijsku postaju. Novčanik je pronađen, predan policiji i najbitnije – netaknut. Vrištali smo i grlili se od sreće. Baš smo bili blesavi te zahvalni što postoje ljudi koji žele pomoći! A policajci - onako službeni i ozbiljni – ispratili su nas s blijedim pogledom i upitnikom iznad glave. No to je bilo manje bitno!

Planove za iduću destinaciju nemaju, ali još dvoume, ili bolje rečeno – troume, između nekoliko destinacija. Ono oko čega su sigurni je to da će destinacija uključivati palme jer ljeta nikad dosta, rekla nam je Matea, te dodaje da joj je lista destinacija koje zbilja želi posjetiti poprilično duga, ali izdvojila bi ipak  Filipine, Bora Boru i Mexico.

Kada je riječ o fotografijama na Instagramu, Matea kaže da ne postoji neko strogo pravilo, ali drži se nekoliko smjernica: pogođeno kadriranje (bez toga sve što slijedi pada u vodu), zanimljiv, kreativan i poučan sadržaj fotografije, kvalitetno osvjetljenje, emocija koju želi prenijeti te sveukupan sklad, odnosno balans na fotografiji, kao i među fotografijama.

Postoje načela kojim sam naginjala već kao srednjoškolka, a usvojila tijekom fakulteta, te ih je kao takve – nemoguće marginalizirati. Fotografija ili outfit, kao i projekt, mora biti smislen, uravnotežen, dosljedan te estetski privlačan. Ovisno o kontekstu, igram se kontrastima, bojama, teksturama. Snažno vjerujem u ravnotežu i ona je sveprisutna u svakom mom radu.

Većina fotografija uslikana je fotoaparatom Canon EOS 750D, objektivom 18-135 mm, no često joj posluži i mobitel kad nije u prilici fotografirati s aparatom. Koristi i dron DJI Mavic Air, a odnedavno je tu i GoPro Hero 7 Black, koji tek treba istražiti. Za 90% sadržaja na Instagramu zaslužan je njezin dečko Josip, koji je putem razvio osjećaj za fotografiju i bez kojega njezin hobi nikad ne bi došao do izražaja. Treba to istrpiti! - rekla nam je Matea.

Za dobru fotografiju, u njezinom su slučaju nezaobilazni filteri, koji daju završni ''touch'' fotografiji.

U njima, malo je reći, uživam! Filteri ovise od osobe do osobe, te su vrlo individualna stvar. Mogu biti decentni, a mogu biti i dramatični, topli/hladni, high/low kontrastni, vibrant/desaturated… mogućnosti su neiscrpne! Uskoro planiram lansirati vlastite filtere (presetse) te se nadam da će zaraziti i zabavljati korisnike kojima će isti postati novi alat za zanimljive i sanjive fotografije!

Osim bajkovitih destinacija i dreamy fotografija, za oko nam je zapeo i njezin stil za koji kaže da ovisi o njezinom raspoloženju. Voli sportsko, a voli i elegantno... i ono nešto između.

Uvijek ću nastojati prije izabrati udoban, nego li predivan, no izrazito neudoban odjevni predmet, jer bi se u ovom drugom osjećala loše, a to bi se u konačnici odrazilo na moje raspoloženje (vjerojatno pritom i čudno kretanje).

Matea otkriva da trendove voli, ali ih filtrira i prilagođava sebi, a smatra da ne pristaje sve svima i ne osjećaju se svi dobro u istim odjevnim predmetima. Omiljeni odjevni komadi su joj definitivno hlače (što lepršavije – to bolje), haljine, sakoi, torbice. I naravno zlatni nakit, bez toga – ništa! Postoje i trendovi koje vrlo vjerojatno nikad ne bi profurala. 

Nikad ne reci nikad, ali mislim da zbilja nikad ne bih obukla popularne hlače do iznad koljena. Ili krznene papuče. Jednostavno su mi grozne, kontradiktorne su same sebi i taj trend ne mogu prožvakati baš nikako.

Matea nam je otkrila da inspiraciju pronalazi i na Instagramu, ističući profile poput Negin Mirsalehi, Shea Marie, Leonie Hanne, Xenia Adonts, Aylin Koenig, a da od domaćih profila obožava prijateljice Jelenu Marinović (@jelenamarinovic), Mariju Čamber (@mariahs_chambers), Pamelu Smoljanić (@august_xvi), Doru Predojević (@dorica505), @noorofmyeyes te mnoge druge. No, više od mode ipak voli putovanja i prirodu, pa su joj travel profili na vrhu liste pretraživanja, a slijede ih oni o interijerima i arhitekturi.

Simpatična Matea za kraj je nekoliko lijepih misli uputila i našim čitateljicama:

Budite aktivni, znatiželjni, vrijedni i gladni novih iskustava. Živimo kratko i zasigurno ne želimo dočekati starost nesretni, žaliti za prolivenim vremenom te se pitati ''što bi bilo - kad bi bilo''. Danas je sve moguće, sve je dostupno, dostupnije nego li ikad prije, no proporcionalno tome, kao da je i nezahvalnost veća. Mislim da bi svi bili sretniji kad bi bar malo usporili, zahvalili i bili prisutni. A još sretniji bi bili kad bi primjerice – bookirali novo putovanje! Jer, zašto ne?

 

 

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".