Omiljena hrvatska slikarica: 'Treba raditi samo ono što te veseli, treba slušati srce i to nije fraza!'

Tisja Kljaković Braić akademska je slikarica iz Splita čije nas karikature svakodnevno uveseljavaju
Vidi originalni članak

U vremenu kada se na društvenim mrežama prezentira lažna stvarnost i kada se život prikazuje boljim nego što jest, njezine su karikature pravi podsjetnik na stvarno stanje stvari. Iskreno prikazuju sitnice koje ispunjavaju svakodnevicu i s kojima se svatko može poistovijetiti, a upravo je to ono što je privuklo njezine brojne obožavatelje. 

Njezino ime nije novo na umjetničkoj sceni. Ona je Tisja Kljaković Braić, akademska slikarica iz Splita koja se može pohvaliti zavidnom slikarskom karijerom.

- Iza sebe također imam i 40-tak samostalnih slikarskih izložbi. Slikarstvo je moja najveća ljubav, moja opsesija iz koje sve proizlazi. - ispričala nam je Tisja.

Nas je pak osvojila svojim toplim i iskrenim karikaturama koje uprizoruju bez cenzure svakodnevicu i intimu jednog bračnog para.

- Karikature su se pojavile kao realni nastavak mojih slika. Naime ta dva lika On i Ona živjeli su svoj poetski život u mojim slikama. Svoj realni i pravi život žive u karikaturama - ako ih uopće tako možemo nazvati. Naime ja ništa ne izmišljam niti karikiram, samo prebacim komad zbilje na papir. - otkrila je Tisja. 

Prva njezina karikatura nastala je upravo kao rezultat svakodnevice. 

- Trenutak kada sam počela raditi karikature zapravo je već opjevani trenutak kada su mog muža leđa zasvrbila. Tada sam nacrtala prvu - Počeši me, gori, gori, livo, tu, tu tu... - prepričava Tisja. 

Inspiraciju ova simpatična slikarica crpi isključivo iz života, kako svog tako i tuđeg, a posebnu zaslugu ipak pripisuje dalmatinskom mentalitetu. 

- Ovo podneblje u kojem živim moja je vječna inspiracija. I da ne netko makne da živim negdje drugdje, to bi bilo strašno. - priznaje Tisja. 

Za izradu jedne karikature, kako kaže, potrebno joj je tri minute, ali to sve ovisi o danom trenutku. 

- Ne možeš sjesti i raditi. Nijedna ideja nije se rodila iz muke, nego iz radosti. Na kraju balade dobila sam jedan recept za uspjeh, a to je treba raditi samo ono što te veseli. Treba slušati srce i to nije fraza! - preporučuje autorica. 

Svoju umjetnost Tisja je odlučila preseliti i na modu, pa je nedavno u suradnji s Tvornicom Galeb lansirala bijele majice s printom svojih prepoznatljivih karikatura. Cilj joj je prvenstveno bio kvaliteta i domaća proizvodnja, a ideji ju vodila činjenica da On nosi Galebove 'mudante'. Majice se neće prodavati u Galebovim dućanima nego isključivo preko Facebook profila Tisja Kljaković Art

- Cilj mi je napraviti jedan dalmatinski brend. Nešto što u sebi nosi sve što mi jesmo. Želim staviti na pijedestal našu svakodnevicu, jednostavnost života bez šminke, bez botoksa, bez filtera. Ljudi su željni normalnog. - komentirala je Tisja, a točnost njezinih riječi potvrđuje i činjenica da njezin službeni Facebook profil prati više od 48 tisuća ljudi. 

Osim na slikarskom planu, Tisja se ostvarila i na literarnome. Roman 'U malu je uša đava' njezin je prvijenac, a riječ je o priči o njezinom djetinjstvu u Splitu 80-ih godina. 

- Napisana je kao uspomena bez ikakvih očekivanja, a sama objava za mene je bila nevjerojatna. Mnogi su se poistovijetili s njom. U mom djetinjstvu prepoznali su svoje. - ispričala nam je Tisja dodavši da je u pripremi i istoimeni crtani film u suradnji s Veljkom Popovićem. 

Druga knjiga je zbirka karikatura pod nazivom 'Oni', a Tisja je opisuje kao jedan bračni udžbenik u kojem je ilustrirano 90-ak situacija  u kojima se svi prepoznaju. Obje knjige doživjele su zavidan uspjeh, a posebnim su se iznenađenjem pokazali 'Oni' koji su prodani u preko 8000 primjeraka do sad. 

Iza nje je i kazališna suradnja, a kako kaže, za nju je to još neistražen teren i svaki je novi projekt jako veseli.

- Zapravo jako volim ta plakatna rješenja jer je to opet novi način razmišljanja. Spoj likovnosti i prikrivene reklame. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".