Znate li što su 'crepeersice'? Cipele koje su dobile ime po bordelu, doživljavaju pravi boom

Kultne cipele s platformom od rebraste gume vratile su se kao inspiracija za prvu mušku kolekciju kreativnog direktora Sabata de Sarna za Gucci
Vidi originalni članak

Donedavno smo Gucci poznali po krznenim natikačama-mokasinama, no sada je pijedestal prepušten creepersicama, cipelama koje imaju zanimljivu modnu priču. No i prije par godina talijanska moda mu je dala posebno mjesto, kad ih je kuća Marni u 2021. uvrstila u top kreacije nove kolekcije. Ipak, njihovo stilsko podrijetlo pripada britanskim ulicama.

Priča počinje s povratkom britanskih vojnika iz pustinja sjeverne Afrike, nakon 2. Svjetskog rata. Naime, pokušavši zaboraviti užase rata, opuštali su se u bordelima i klubovima Sohoa i Kings Crossa noseći neobične cipele s debelim potplatom, izdržljive i napravljene od brušene kože.

Ubrzo su cipele dobile ime - Brothel Creeper. Naime, imale su i slojeve koaguliranog lateksa (na engleskom naziv takve gume je 'Crepe rubber', otuda ime), koje je radila  isporučivala vojska za cipele namijenjene oštroj pustinjskoj klimi. Stoga su pri povratku u Veliku Britaniju za mnoge vojnike ove cipele postale neka vrsta uniforme.

Sljedeća etapa kreće sa supkulturom Teddy, a prva kompanija koja je uvidjela komercijalni potencijal ovih cipela bila je George Cox Footwear i to 1949. godine. Naime, predstavili su moderniju verziju 'The Hamilton', s potplatom od 4 do 6 centimetara. Gornjište je bilo od sjajne kože ili antilopa, dizajn je bio  atraktivniji te se svidio mladoj generaciji muškaraca koji su je prihvatili u stilsku formulu s tamnim blejzerima i užim hlačama na crtu.

Teddy boys imali su specifičan modni kod - mješavinu dandyizma i rockabillyja, osvojili su urbanu scenu Europe i SAD-a. Bile su dio rockabilly uniforme, o njima je pjevao i Elvis, jer su jedne od 'Blue suede shoes' bile i creepersice. No, još je jedan glazbenik ušao u priču oko ovih cipela - mnogi su smatrali da je pjesma 'The Creep' glazbenika Kena Mackintosha također utjecala na ime dizajna.

Novo poglavlje kreacije kreće sa kontrakulturom punka - kad ih je tijekom 70-tih u stil uveo Malcolm McLaren. Naime, on je bio engleski modni dizajner i glazbeni menadžer te je u to vrijeme bio u vezi s Vivienne Westwood, koja je upravo s njime započela svoju veličanstvenu karijeru. McLaren je bio promotor i menadžer za punk rock i novovalne bendove kao što su New York Dolls, Sex Pistols, Adam and the Ants i Bow Wow Wow, te je ga smatramo jednim od ranih autora punk subkulture.

Bio je oduševljen ovim cool cipelama te ih je kombinirao s pankerskim i Teddy boy elementima te je jednom izjavio: - Par creepersica George Cox vjerojatno je najvažnija stvar koju sam ikada kupio. One su bile statement cipele, totalno drugačije od svega što su ljudi tada nosili. Nositi tako nešto bio je ujedno i simboličan čin - rekao je.

Ubrzo creepersice idu na spavanje, u devedesetima se nisu modno spominjale. No, konačno su ulaskom u milenij opet drage mnogim autorima, pa su ih osmislile na novi način modne kuće Alexander Wang, Chanel, Rihanna za Fenty PUMA, Prada, Yamamoto, Comme des Garçons Homme te brojni drugi.

Povratak ovog specifičnog rebrastog potplata u kolekcije za sljedeću jesen, u sklopu tjedna muške mode u Milanu potvrđuje da je creeper kultni fenomen koji, unatoč stalnim promjenama mode, nastavlja biti dio modne priče cool stilske publike.

'Ovo sam odjenula za promjenu jer inače ne nosim traper, a trendove tek povremeno pratim'
Prisjetili smo se genijalnog stajlinga odvjetnice koja nas uvijek oduševi svojim modnim izborom
Komentar na oskarovske haljine: Ništa od velike drame, dosadnjikavi outfiti i morske sirene

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".