Znanstveno dokazano: Ovo su godine kada nam je samopouzdanje na vrhuncu!

Istraživanje Američkog psihološkog društva, provedeno na 160.000 ljudi svih dobnih skupina, otkrilo je i kada samopouzdanje brzo pada
Vidi originalni članak

Često se smatra da nam se mišljenje o samima sebi mijenja s godinama, a još češće se kaže kako nam samopouzdanje raste s godinama. 
A sada imamo i znanstveni dokaz. Naime, istraživanje Američkog psihološkog društva (American Psychological Association), provedeno na čak 164,868 ispitanika kaže da nam je samopouzdanje na vrhuncu kada napunimo - 60 godina!

Izvještaj se temelji na više od 300 studija o samopouzdanju, provedenih na različitim dobnim skupinama. Istraživanje je pokazalo kako se uzorak ponavlja, kada se uzmu u obzir godina rođenja, spol i nacionalost. 

Samopouzdanje je tako kod velike većine ispitanika raslo s njihovom dobi, a najviši je stupanj postiglo sa 60 godina života te se otprilike na istoj razini zadržava sljedeću dekadu. Samopouzdanje ipak sa 70 godina počinje opadati te se trend nastavlja i u osamdesetim godinama. U devedesetima, nažalost, rapidno pada, izvještava The Cut, a prenosi Harper's Bazaar

Samopouzdanje se definira kao subjektivna procjena osobe svoje vrijednosti kao osobe. 
To što je najviše sa 60 godina pripisuje se tome da je čovjek u tim godinama siguran u sebe te da ne mari za to što drugi misle o njegovom fizičkom izgledu, i to najvjerojatnije zbog životnog iskustva. 

S druge pak strane, pritisak društvenih mreža pripisuje se smanjenom samopouzdanju i to ponajviše kod mladih ljudi. Tako je jedno prošlogodišnje istraživanje otkrilo kako je "Instagram najgora moguća društvena mreža za mentalno zdravlje". 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".