Znanstvenici su otkrili pravi razlog zašto smo opsjednuti šljokicama

Razlog zašto volimo šljokice krije se u evoluciji. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Ghent pokušalo je objasniti je li ljubav prema svjetlucavim stvarima urođena ili naučena.
Vidi originalni članak

Rezultati su pokazali da djecu i odrasle u jednakoj mjeri više privlače svjetlucavi materijali od onih matiranih. Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da se ljudsko tijelo sastoji od 60 posto vode, pa uvijek instinktivno uvijek tražimo vodu, a ona se u prirodi pod svjetlom presijava baš poput šljokica

Kleopatra je koristila zelene kristaliće i listove zlata kako bi se ukrasila. Osim toga nekada je naručivala i velike kukce čiji se "oklop" presijava, pa ih je pretvarala u prah i koristila kao šljokice. 

Verzija šljokica koju poznajemo danas izumio je Henry Ruschmann 1934. godine. Usitnio je metal i plastiku te slučajno dobio šljokice, a daleko smo dogurali od tada jer su šljokice danas posvuda. Od make up-a do odjeće pa čak i hrane, šljokice su svoje mjesto našle svugdje! 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".