Znanstvenici su otkrili kako problem "nemamo-što-odjenuti" može uzrokovati anksioznost!

Susrećete li se i vi s ovakvom situacijom svakog jutra?
Vidi originalni članak

Vjerujemo kako se svatko od nas barem jedanput tjedno nađe u situaciji u kojoj ujutro nema što odjenuti pa izađemo iz kuće u odjevnoj kombinaciji s kojom nismo prezadovoljni, no jednostavno više nije bilo vremena za biranje. Nerijetko znamo pročitati kako su planiranje i priprema unaprijed pola obavljenog posla i kako se tom tehnikom izbjeći jutarnji stres, no tko doista to radi unaprijed?

Budući da se internetom nerijetko šire šale na račun toga da "nemam-što-odjenuti", stručnjaci su se odlučili ozbiljnije zabaviti time i istražiti mogu li takve situacije imati trajne posljedice na osobu, poput negativnih misli ili anksioznosti? 

via GIPHY

Stručnjakinja Jo Hemmings rekla je kakve se takve situacije događaju ne samo pri izboru odjevne kombinacije, već i onda kad se osoba nađe u situaciji da ima veći izbor - primjerice odabir koje će serije na Netflixu gledati ili što će naručiti u restoranu. 

Radi se o tome da, kad se mozak susreće s previše izbora, dolazi do stvaranja stresa - umjesto da uživamo u slobodi izbora koju imamo, hrpa krpica u ormaru jednostavno nas čini nervoznima pa bi idealno rješenje bilo imati mini ormar s tek nekoliko odjevnih kombinacija. 

Ipak, barem djelomično rješenje za ovu vrstu problema postoji! Naime, jedna od mogućnosti je posložiti ormar po bojama i vrsti odjeće pa da već pri prvom pogledu znate gdje vam što stoji i s kojim kombinacijama raspolažte. Od velike će pomoći biti i ako odjeću posložite sezonski da vam ljetna odjeća ne smeta tijekom zimskih dana i obratno. 

via GIPHY

I znate onaj vječan savjet prema kojem bi se outfiti trebali planirati dan ranije? Defitnitivno je krajnje vrijeme da se počnete držati toga! Jo Hemmings objašnjava:

Znam da je očigledno, no unaprijed osmišljena kombinacija, od donjeg rublja, preko hlača i majice ili haljine pa do cipela, pomoći će vam kad ste ujutro u žurbi. No, najvažnije je da pritom ne promijenite mišljenje i odjenete ono što ste zamislili!

Također, od velike je pomoći ako se riješite sve one odjeće koju niste nosili sezonama - darujte je ili je prodajte, jutra će definitivno biti jednostavnija i manje stresna! 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".