Balmain, znamo li uopće što tako žarko želimo?

I dok se tjelesne ozljede natale žustrim prebiranjem po policama i utrkom na deset metara do blagajne još uvijek saniraju, snimke borbe za dizajnerske krpice na lice mame suze, što od smijeha, što od tuge, a haljine optočene perlama na on line licitacijama dosežu nevjerojatne iznose od nekoliko tisuća eura, nismo se mogli ne zapitati – znamo li uopće što tako žarko želimo?
Vidi originalni članak

Riječ je naravno o Balmainu, odnosno kolekciji Balmain x H&M koja je izazvala euforiju diljem cijeloga svijeta. Mnogi su željeli vidjeti makar jedan potpisani komad odjeće u svome ormaru i na putu ka tome cilju nisu prezali gotovo pred ničim; kampiranje na hladnoći, kupnja po deset puta višoj cijeni od početne, pa čak i fizički obračuni. Želja je bila prevelika. No, znamo li uopće za čime?
Za haljinom kakvu nose Kendall Jenner i Gigi Hadid ili dizajnom prestižne francuske modne kuće bogate prošlosti?

Nažalost, riječ je uglavnom upravo o ovom prvom. Čast iznimkama. Iako smo svi konstantno on line, informacije nam samo prolaze kroz prste, zasljepljeni smo blješatavilom, kampanjama, savršenim fotografijama i reklamama koje nas podsjećaju da želimo još i da želimo odmah. Suradnja Balmaina s H&M-om, dodatno je popularizirala i jedan i drugi brand, ali svi su u internetske tražilice upisivali: „Balmain x H&M“, „Kendall Jenner Balmain green dress“ ili pak „Bamain x H&M coat price“... Malo tko je odlučio pročitati i naučiti  nešto više o toliko željenom potpisu. Moda je ipak umjetnost, a to nekima ne žvuči nimalo privlačno, većina samo želi imati haljinu koju nosi Gigi Hadid.

Francusku modnu kuću Balmain osnovao je Pierre Balmain. Njegova majka i sestra imale su vlastiti boutique u kojem je i on sve više boravio nakon očeve smrti, s obzirom da je oduvijek imao afinitet prema modi i dizajnu općenito. Studirao je arhitekturu, ali sve što je želio je crtati haljine. Radio je u atelijeru Roberta Piqueta, a svoju prvu kolekciju i parfem kreirao je 1949. Godine. Nakon toga sprijateljio se s Chirstianom Diorom, dizajnerom koji je odigrao ključnu ulogu u njegovom stvaralaštvu. Tijekom Drugog svjetskog rata, bio je najpoželjniji dizajner u Francuskoj, a mušterije su mu bile redom poznate dive poput Ave Gardner i Brigitte Bardot. Uvijek ga je zanimala samo visoka moda, veliku je pažnju posvećivao detaljima i nije pristajao na ništa manje od savršenstva.

Nakon njegove smrti, 1982. godine, vodstvo je preuzeo Erik Mortensen koji je bio njegova desna ruka, asistent od davne 1951. godine. Predano se prihvatio posla te je popularnost brenda samo rasla. Osam godina kasnije napustio je kuću, a na njegovo je mjesto došao Hervé Pierre koji se zadržao tek dvije godine. Jedno od najznačajnijih imena u povijesti Balmaina bio je Oscar de la Renta koji je bio na čelu kuće od 1993., sve do 2001. godine. Kad je počeo kreirati za Balmain već je imao status modnog veterana te ga učinio još boljim i još poželjnijim. Nakon njegovog odlaska, došlo je vrijeme Christophea Decarnina koji se Balmainu pridružio 2005. i odlučio ga učiniti još luksuznijim, još poželjnijim i još nedostižnijim za čovjeka s prosjećnom plaćom. Naravno, s tim je došla i cijela vojska poznatih lica koja su željela da se njihovo ime veže u Balmain.Upravo je on zaslužan za, danas prepoznatljiv, Balmain dekadentni vojnički stil na kojeg nitko od nas ne ostaje imun.

Velikom uspjehu unatoč, u travnju 2011. godine na njegovo mjesto dolazi Oliver Rousteing. Usvojio ga je francuski bračni par kad mu je bilo samo godinu dana, odrastao je u Bordoauxu, a njegovi su roditelji vjerovali kako će postati ugledni odvjetnik. Ipak, strast za modom i uspjehom učinila je svoje. Nakon samo mjesec dana napustio je studij prava i preselio se u Milano te počeo stažirati u uglednoj modnoj kući Roberta Cavallija koji ga je ubrzo zaposlio kao asistenta, zatim i dizajnera, a sa samo 25 godina zasjeo je na čelo francuske modne kuće Balmain. Prijateljstvo s brojnim javnim osobama dalo mu je dodatni vjetar u leđa, baš kao i kampanja u kojoj su se kao glavni akteri pojavili najpopularniji supružnici današnjice, Kim Kardashian i Kanye West i tako zajedničkim snagama Balmain potpis učinili predmetom žudnje.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".