Žene u Japanu pokretom #KuToo bore se protiv nošenja visokih potpetica na radnom mjestu

Yumi Ishikawa, japanska glumica i model, na Twitteru je pokrenula #KuToo pokret o seksističkim pravilima odijevanja na poslu u Japanu koja zahtijevaju od žena da nose visoke potpetice
Vidi originalni članak

Termin predstavlja igru japanskih riječi „kutsu“ (cipela) i „kutsuu“ (bol), dok istovremeno podsjeća na #MeToo pokret koji je u Hollywoodu postao vrlo popularan i njime su razotkriveni brojni seksualni prijestupnici u industriji. 

Ženama u Japanu poslodavci često izdaju stroga pravila odijevanja, a među njima i nošenje štikli. Ishikawina objava na Twitteru privukla je veliku pozornost. A takva pravila izazivaju zdravstvene probleme kod žena, poput žuljeva i bolova u leđima. Ishikawa je na Twitteru opisala situaciju kada je bila prisiljena prestati raditi kao recepcionarka u hotelu zbog bolova u nogama koji su bili posljedica svakodnevnog nošenja visokih potpetica. Od tada je isti ponovno tweetan više od 30 000 puta, a žene su počele javno dijeliti fotografije svojih natečenih ili ozlijeđenih nogu pod oznakom #KuToo, prenosi observers.france24.com.

Pokrenula je i peticiju, a traži japanskog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi da zaustavi pokušaje kompanija da diktiraju koje vrste cipela su dopuštene njihovim zaposlenicama na radnom mjestu. Peticija je prikupila 17 500 potpisa, a za reakciju vlade potrebno je 10 000 potpisa.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".