Žene u digitalnoj revoluciji: S kojim se problemima nose i kakva im je budućnost?

U sklopu projekta Diva godine održan je treći panel i to na temu "Žene u digitalnoj revoluciji"
Vidi originalni članak

Panelom se željelo upozoriti na probleme s kojima se žene susreću u novom, digitalnom svijetu. Vodila ga je Nina Cvijanović, novinarka Dive i Večernjeg lista, a sudjelovale su Matea Frajsbergerinfluencerica i blogerica click4chic, Barbara Tomacommunity managerica Večernjeg lista i Sarah Josipovićevent direktorica tvrtke S2 i online editor Wall.hr.

Matea je s blogom krenula davne 2012. kad je počela dijeliti odjevne kombinacije te make up tajne i trikove:

Nisam mislila da će se pretvoriti u posao, no zadnje dvije-tri godine stvarno je i jako sam ponosna na to. Da mi je to tad netko rekao, rekla bih mu da je lud, ali se sve nekako iskristaliziralo i postalo ono što je danas.

To je jedan od onih poslova za koje prije 15-ak godina nismo mislili da će postojati, a prema statistikama, 65% djece koja upišu ove godine školu, radit će poslove koji još ne postoje. Barbara je prokomentirala:

Moji roditelji ne mogu opisati što radim. Kad god im se trudim objasniti, to uvijek završi - ok, baviš se Faceboom i to je to! Jako je teško objasniti jer taj posao prije nije postojao, a sad je nastao pravi boom. Stariji i dalje ne razumiju, ali naša generacija zna o čemu je riječ!

U digitalnom sektoru žene zauzimaju 24%, najviše na administrativnim i službeničkim pozicijama, dok su muškarci najviše menadžeri koji su i više plaćeni. Sarah tvrdi:

Ja ne primjećujem  da ima tako malo žena u digitalnom sektoru. Najviše sam u doticaju s community managericama, a mislim da sve to vuče izvog negdje druge, prvo u odgoju i obrazovanju. Već u startu roditelji rade grešku jer od malena polariziraju djecu i određuju po spolovima pa kasnije bude više programera, strojara, a manje žena. Sva sreća, ja ne primjećujem takve razlike. Jedna sam od suosnivačica Lean in pokreta u Zagrebu - imali smo puno panela na tu temu i mislim da se u Hrvatskoj ta razlika ne vidi toliko, kao što se, primjerice, vidi u Americi.

Ipak, na blogerskoj sceni situacija je nešto drugačija pa su blogerice u prednosti nad blogerima. Matea je prokomentirala:

Ima nas više i ostvarujemo bolje suradnje. Ne toliko zbog nas, koliko zbog tržišta. Ima sve više muškaraca, ali apsolutno smo u prednosti. Žene su najveći potrošači i lakše će se poistovjetiti sa ženom za neki brend kozmetike ili odjeće, nego s muškarcem. Par muškaraca koji djeluju su većinom celebrityji tako da smo u apsolutnoj prednosti.

Barbara je dodala kako vidi sve više žena u nekim područjima poput web dizajniranja i zbog tog joj je izrazito drago. 

Vjeruje se kako žene više rade, dok muškarci više pričaju da rade pa je to prokomentirala Sarah:

Od malena me mama "filala" sa samopouzdanjem i nemam problema s javnim nastupom. No, primijetila sam da žene imaju, a sve nekako dolazi od kuće. Razlike u generacijama su ogromne pa me zanima kakve će biti sljedeće generacije. Danas se više ne uči djevojčice da šute i trpe pa ćemo vidjeti kakvi će klinci biti u budućnosti. To je izazov svakog roditelja - odgojiti samosvjesnu djevojku i dječaka koji poštuje žene.

Ipak, negativni komentari i nepoštovanje prema ženama dolazi i od strane žena, a Matea se nerijetko s njima susreće:

Čim malo iskačeš iz okvira, odmah na tebe drvljem i kamenjem. Boli me srce što gotovo svi komentari dolaze od žena. U dugoj sam vezi, a nisam udana i imam skoro 30 godina i to je svima problem. Ili zašto nemam umjetne nokte, trepavice... Žao mi bude tih ljudi, a ja im kažem da mi je žao zbog tog što prolaze kroz tepke situacije. Ništa od tog ne shvaćam osobno.

Trenutačno se nalazimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji, a Sarah zaključuje kako žene imaju "prednost" jer se traži kritičko razmišljanje, kreativnost, rješavanje problema...

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".