Žene iznad tridesete sve više ostavljaju svoje supruge i dečke kako bi bile sa ženama

Nina St. Pierre iskustila je "fenomen" seksualne fluidnosti, a svoje iskustvo podijelila je na portalu InStyle.
Vidi originalni članak

Ovog proljeća, na jednom tulumu u Brooklynu, uočila sam jednu ženu - imala je valovitu kosu, bila je inženjerka, skaterica i punk gitaristica. Spetljale smo se, a sve je oitšlo toliko daleko da smo drugo jutro zvale na posao da smo bolesne kako bismo mogli ostati u krevetu. Tad sam imala 37 godina i to je bio prvi put da sam završila sa ženom, a od tad smo zajedno. 

Cijelog svog života izlazila sam i voljela isključivo muškarce. No, kad sam svojoj obitelji i prijateljima rekla da izlazim sa ženom, nitko nije bio šokiran - iz nekog razloga su me podržavali. Zamišljala sam obitelj kako stoji u sobi i komentira: "Aha, to je zapravo razlog zašto se još uvijek nije 'smirila'..."

No, sve što se dogodilo bilo je to da sam se zaljubila u nekog, a ta je osoba bila žena. S jedne strane, bilo mi je sasvim normalno to nazivati vezom i takav odnos me nimalo nije zabrinjavao. Ipak, s druge strane, nisam to mogla razumjieti. Brzo sam počela istraživati i pronalaziti različita objašnjenja, a iznenadilo me što sam pronašla brojna istraživanja na tu temu - bilo je raznih teorija, a svi su se složili u jednom, odnosno u tome da seksualna fluidnost kod žena nije neuobičajena.

Dr. Sheryl Kingsberg, profesorica na University Hospitals Cleveland Medical Center rekla je da se u svom kliničkom radu susrela s takvim primjerima: cijeli svoj život žene su sretne s muškarcima i time kakav život imaju, brakovima i djecom, no onda se dogodi neki "flip" i okrenu se ženama, a to se najčešće događa u tridesetim ili četrdesetim godinama. 

Tad mi je rekla da može biti hormonski ili neuroendokrinološki, ali je sigurno da dolazi do neke promjere. Dr. Lisa Diamond, profesorica razvojne psihologije na Sveučilištu Utah, bavi se istraživanjem seksualne fluidnosti i vjeruje da sve ovisi o situaciji. Prema njoj, strast prema ženama se može dogoditi pod određenim okolnostima, bez obzira na to koje su one orijentacije. 

48-godišnja terapeutkinja Christine Hyle doživjela je seksualnu fluidnost na vlastitoj "koži", a rekla je da se u protekloh 25 godina susrela sa sličnim pričama:

Sve žene bile su u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama. Imale su djecu, a to se najčešće događalo kad bi promijenile karijeru ili se preselile na drugi kraj države. Dok sam proučavala socijalne i znanstvene korijene ovog fenomena, shvatila sam da i sama moram s nekim o tome popričati, s nekim tko je prošao isto ono što sam ja prolazila. 

Dr. Hyde rekla je da su njezina obitelj i njezini prijatelji bili jako zbunjeni situacijom jer je ona 11 godina provela u otvorenom braku, a doživjela je isto što i njezini pacijenti. U to je vrijeme bila trudna s drugim djetetom, a u glavi joj se samo motalo kako je željela da njezina prijatelja Michelle, koju zna pet godina, a nikad na nju nije gledala u seksualnom smislu, bude u rađaonici umjesto njezinog supruga. 

Dvije godine od rođenja kćeri, razvela se od supruga i udala za Michelle. Ipak, trebalo joj je gotovo tri godine da se identificira kao lezbijka:

S muškarcima mi je seks bio sjajan i stvarno nije do tog. Jednostavno me više ne zanimaju.

Nina St. Pierre je nastavila ispovijest te rekla:

Definitivno sam se mogla s tim poistovijetiti. Nakon što su me jako dugo privlačili muškarci, skužila sam da polako gubim interes. Nekoliko mjeseci nakon što smo moja djevojka i ja bili u vezi, zapitala sam se bi li se ikad više vratila muškarcima i bilo mi je teško povjerovati da je to trajno. Pitala sam se mogu li biti zaluđena, zadovoljna i duboko zaljubljena u ženu do kraja svog života. 

Dr. Kingsberg osvrnula se na klinička iskustva i rekla kako mnogim ženama taj "fenomen" traje jako, jako dugo jer je više od same seksualne privlačnosti. Dr. Diamond je zaključila da ne treba misliti kako su naše želje s 25 godina iste kao one koje ćemo imati u kasnijim životnim razdobljima jer se neprestano seksualno razvijamo. Kaže kako takve promjene treba prihvatiti jer je to znak kako se i razvijamo kao osobe. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".