Žene iz Udruge Kamensko napravile kopiju "plavog kaputića" djevojčice iz kolone u Vukovaru

Djevojčica u plavom kaputiću danas je žena koja u Berku nedaleko od Vukovara želi izgraditi Kuću sjećanja. Riječ je o Željki Mitrović Jurić, a zajedno sa suprugom podigla je kredit i kupila staru napuštenu kuću, no projekt je zahtjevan i ne može ga dovršiti sama.
Vidi originalni članak

Naravno, prvi eksponat u muzeju bit će moj plavi kaputić, koji i danas čuvam, iako sam se svojedobno naljutila na majku kada je s njega oprala vukovarsku prašinu. “Kuća sjećanja” pričala bi priču o Vukovaru i o stradanjima u Domovinskom ratu. Ta će stradanja biti prikazana u “sobi pijeteta”, a bit će tu i “soba prijateljstva” u koju bi posjetitelji mogli donijeti neki predmet, poput kape iz Domovinskog rata i slično. Drugi dio priče odnosit će se na stradanja u selu Berak. Podrum bi svjedočio o užasima ratnih zarobljenika i logora. Na ulasku u kuću bila bi školska klupa i branitelj s rukama na leđima i glavom prema dolje te dva oficira JNA koja ga ispituju – rekla je Željka za Večernji list

Zahvaljujući snimci BBC-ja, njezino je uplakano lice obišlo cijeli svijet. Željka Jurić bila je tada šestogodišnja djevojčica koja je u plavom kaputiću, pogleda zamućenog suzama, u apokaliptičnoj sceni koračala porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenoga 1991. godine. 

Žene iz Udruge Kamensko odlučile su napraviti kopije prepoznatljivog kaputića u kojem je Željka kao dijete bila u koloni u Vukovaru i tako joj pomoći.

- Odlučile smo podržati Željku, a postotak od prodaje ovih kaputića ide za Kuću sjećanja - rekla nam je predsjednica Udruge Kamensko Đurđa Grozaj

- Odmah smo pristali. Svi se mi sjećamo te kolone i koliko smo plakali... Kaputić je obilježio to teško vrijeme - priča nam. 
Inače, žene iz Udruge Kamensko kažu da je njihova priča - priča nade, neposustajanja, hrabrosti i odlučnosti. Udrugu Kamensko osnovale smo mi, nekadašnje radnice propale tvornice Kamensko, kako bi zajednički djelovale i međusobno se podržavale uslijed egzistencijalne i emotivne krize, piše na njihovim službenim stranicama. 

-I mi smo prošle jedan težak i jadan put - kaže nam Đurđa, pa dodaje kako su se nekako pronašle u ovom projektu. 
- Želimo dati doprinos i da se nikada ne zaboravi i ne ponovi Vukovar! 
Sutra u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održat će se humanitarna večer, gdje će dame iz Udruge Kamensko predstaviti kopiju legendarnog Željkinog plavog kaputića, koji će pokloniti njenoj kćeri. 
- Nakon toga ide se u proizvodnju. Tko god želi može doći kod nas i naručiti jedan takav. Za sada krećemo samo s dječjom kolekcijom, a želja nam je da sljedeće godine napravimo ove kapute i za odrasle i da ih u koloni sjećanja onda nose svi - kaže nam Đurđa. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".