Željka (44) jedina u Europi vraća dar govora i gutanje elektrostimulacijama i pomaže najtežim bolesnicima

Željka Vujnović, 44-godišnja je Zagrepčanka s Trešnjevke i jedna od žena koje su ove godine nominirane za titulu Dive godine.
Vidi originalni članak

Kaže nam kako je njen životni moto "Znanje je moć", a to se tako jasno vidi u onome što Željka radi. Jedina u Europi uz pomoć elektrostimulacija jezika vraća govor i akt gutanja koji mogu biti izgubljeni ili poremećeni uslijed mnogo razloga! Osnivačica je i direktorica tvrtke Kraljev govor čiji je naziv određen prema igranom filmu o kralju Edwardu, ocu sadašnje kraljice Elizabete.

- Gubitak govora ili gutanja može se dogoditi uslijed cerebralne paralize, moždanog udara, autizma, poslije operacija mozga ili grla, u djece s Downovim sindromom i u slučaju mnogih rijetkih bolesti. Elektroterapija se već dugo upotrebljava kao metoda izbora u rehabilitaciji bolesnika. Što je jedinstveno i specifično u mojem pristupu? U logopedskom kabinetu Kraljev govor se prvo učini dijagnostika pomoću ultrazvuka koja točno određuje koji mišići ne funkcioniraju te koliki je stupanj ugroženosti njihove funkcije. Tako se utvrđuje koja vrsta terapije je potrebna i točno se utvrdi mjesto na kojem terapija mora djelovati. Mi radimo posebnu metodu elektrostimulacije koja je za razliku od standardne metode potpuno bezbolna i ugodna.  Zato je čak i bebe izvrsno podnose te djeca radosno pristupaju terapiji - objasnila nam je Željka. 

Završila je srednju medicinsku školu, pa je u 20 godini života zaključila da će kao logopedica dati najviše od sebe i, kako kaže, očito nije pogriješila! 

- Doista je najveća sreća kada se uspije pomoći najtežim bolesnicima. Ja primam najteže slučajeve bez ograničenja jer za svakoga postoji nada za napredak. Zato za klasičnu logopediju više uopće nemam vremena. Moja prva pacijentica prije četiri godine bijaše jedna od najtežih. Djevojčica je doživjela dva moždana udara, jedan u petoj i drugi u osmoj godini života. Nakon drugog je jezik bespomoćno visio. Danas ona normalno govori i pohađa školu. Danas imam mnoge takve predivne priče. I dva dječaka 15 godišnji i 17 godišnji su počeli govoriti. 18-godišnji dječak s Downovim sindromom se gušio vlastitim jezikom, a danas normalno guta. Djevojčica sa cerebralnom paralizom je u dobi od šest godina počela i gutati i govoriti. Mnogi sretni roditelji publiciraju te rezultate javno na društvenim mrežama. Dobar glas se čuje daleko pa već dolaze pacijenti iz Slovenije, Crne gore i Beča - priča nam ova logopedica.

Željka očito živi za svoj posao, a kako nam je ispričala, kod nje ne postoji običan radni dan, jer se svakog dana događa nešto neobično. 

- Netko je prvi puta podigao jezik, ili je prvi puta ispustio glas, učinio rizičan korak prvog gutljaja iako se hrani na sondu. Doista, uzbuđenja i emocije su prisutne svakodnevno. Slobodni dani su mi rijetki jer se terapije moraju odvijati kontinuirano bez prekida pa se slobodni dan mora dosta unaprijed planirati. 

Kako i sama kaže, nema puno slobodnog vremena, a priznaje kako se jako teško potpuno odmaknuti od struke

- Ni sama ne znam je li slobodno vrijeme kada opušteno čitam najnoviju literaturu, učim ili fiziku ultrazvuka ili neuroznanost, ili kada usavršavam strane jezike. No uvijek se nađe vremena za večernji izlazak u kazalište ili na koncert - kaže. 

Za Divu godine Željku su nominirali roditelji jednog njenog malenog pacijenta. 

- Ja stalno doživljavam izraze zahvalnosti za sve što postižem u svom pozivu, no ovo je doista bilo posebno iznenađenje. Tek sam sada postala svjesna da bih možda mogla biti primjer mladim ženama na početku karijere kako treba imati hrabrosti i u svojoj struci krenuti potpuno novim još neistraženim putevima.

Kako smo nedavno održali prvi panel u sklopu našeg projekta Diva godine, na temu: 'Žena je ženi vuk. Istina ili predrasuda?', pitali smo Željku kakva su njena iskustva na tu temu, ali i kojim se ženama ona najviše divi. 

- Samo bezbrižne, zdrave žene i uglavnom one bez problema i velikih obveza mogu postati jedna drugoj vuk. Ja se u svom pozivu najviše družim sa ženama majkama djece s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju. One su heroine i borci čiji je život posvećen borbi za zdravlje svojeg djeteta, da postane što više funkcionalno ljudsko biće i da odraste po mogućnosti u samostalnu osobu. Često nailaze na prepreke koje im postavljaju ograničene financijske mogućnosti, državna administracija i mnoge druge. Da bi ih prebrodile, udružuju se u različite udruge da mogu djelovati zajedno s istim ciljem.  Ja njima pokušavam pomoći najviše što mogu i znam. Zato sam  sretna što pripadam grupaciji žena koje imaju iste ciljeve i interese. Mi smo žene saveznice i vrlo često prijateljice.

Ističe kako je izuzetno važno biti izvjestitelj društvenih pojava i rezultata rada koji proizlaze iz kreativnog i hrabrog djelovanja žena u našem društvu na tisuće različitih mogućih načina. 
- Mlađe žene na početku svoje karijere mogu naći primjer i inspiraciju. Moja generacija može vidjeti ohrabrenje ili rješenje u najtežim situacijama. U tom smislu je projekt Diva Godine važan za sve žene - zaključuje Željka. 

Pogledajte kako je bilo na prvom panelu projekta Diva godine:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".