Zašto je za mene Chanelova kolekcija najbolje što nam je Pariz ponudio

Naša kolumnistica Loreta Gudelj, dizajnerica je couture brenda Loré, te doktorandica povijesti umjetnosti pri Katedri za suvremenu umjetnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, osvrnula se na pariški Fashion Week
Vidi originalni članak

Spektakularnom revijama modnih kuća Chanel, Miu Miu i Louis Vuittona, završen je pariški Tjedan mode gdje su, nakon Milana i New Yorka, izložene kolekcije nekoliko desetaka poznatih dizajnerskih kuća, predstavljajući tendencije koje možemo očekivati za proljeće / ljeto 2018.

Moj je izbor svakako, i ovaj put, očekivano zaokružila Chanelova Ready-to- wear kolekcija. Chanelova je revija uvijek bajka, a proljeće 2018. nosi kišnu rapsodiju povratka u scene vintage romantičnih komedija s jednim materijalom kao glavnim akcentom priče.

Prozirna plastika nova je it tendencija koja, postavljena u suvremeni modni kontekst, vraća u modu hit devedesetih. Plastične visoke čizme i gležnjače must have su nerealno idiličnog kišnog dana u koji, u Lagerfeldovoj režiji, želimo vjerovati. 

Dojam prozirne slojevitosti postiže se kabanicama, canotier šeširima, rukavicama, nakitom i torbama izvedenima u istom materijalu.

Kao i u svakoj Chanelovoj kolekciji, ne izostaju haljine, odijela, bermude i hlače karakterističnog Chanel kroja, koji su ove sezone izvedeni u traperu, muslinu i raznobojnom tvidu, kombinirani s nepropusnim plastičnim materijalom. Dojam zaokružuje wet look Toma Pecheuxa koji nas plavim sjenilom nanesenim do obrva, rumenilom i sjajnim crvenim ružem vraća u sofisticirane osamdesete, u Chanel izvedbi. Jednostavni konjski repovi uvučeni su u prozirne cijevi, a šiške daju dodatan akcent karakteristične mokre frizure.

Scenografija Grand Palaisa u pokretu šlag je na torti, te upotpunjena gigantskim slapovima odaje atmosferu Provanse i mjesta gdje bismo svakako htjeli pokisnuti. U prozirnim čizmama, naravno.

Obožavam Jacquemusa, a kolekcija Simona Portea, koja je otvarala pariški Tjedan mode, subjektivno me najviše zanimala. Porte uvijek ima zaokruženu priču, te osobito volim dojam nužnog iščitavanja sadržaja, koja je za svaku njegovu kolekciju gotovo jednako bitna kao i sam kroj modela.

"La bomba" arhetip je njegove majke koju Porte prikazuje upravo onakvom kakvu ju pamti, Francuskinju odraslu na obali koja nakon dugog radnog dana odlazi na plažu i uživa u zalasku sunca. Kolekcija je ipak prilagođena urbanoj situaciji te prikazana u Picassovom muzeju što ju čini nosivom i izvan resort konteksta. Jacquemus, ove sezone, prikazuje ideju chic kupaćeg kostima kao večernje haljine gdje ranije karakteristične kiparske siluete zamjenjuje okretanje materijala i kroja kako bi dobio prividno opušteni glamurozan izgled.

Dodatan akcent čine voluminozni masivni šeširi, savršen nastavak prošlogodišnje provansalske kolekcije.

Belgijski dizajner Anthony Vaccarello ispričao je svoju treću parišku priču Saint Laurenta pod Eiffelovim tornjem, ikoničkim simbolom Pariza.

Inspiracija za kolekciju bili su odjevni predmeti kuće, dizajnirani osamdesetih i devedesetih. Naglasak je na volumenu, a modeli su napravljeni u dvije varijante - dnevnoj i noćnoj.

Dnevni izgled glamurozna je rock inačica safarija, u kojoj prevladavaju kratke hlače i suknje, često izvedene u glatkoj i brušenoj koži. Bluze naglašenih ramena, vidljivo donje rublje, velike naušnice, kožne jakne, makrame topovi, sandale na tanku petu s perjem i široki remeni završni su akcent modela. Za noćni izgled Vaccarelli predlaže "jeti" čizme i amorfne strukture mini duljine.

Valentinova kolekcija, pod Pierpaolom Picciolijem, jedna je od najviše iščekivanih ove sezone, a pamtit ćemo je po jednostavnosti kroja, bogatstvu materijala te slojevitosti modela.

Uz haljine kao zaštitni znak kuće, treba spomenuti i jakne koje Valentinovoj eleganciji daju zanimljiv sportski moment. Ikoničkoj Valentino crvenoj, pridružuju se ružičasta, maslinasta, pastelno plava i bijela u savršenom urbanom trenutku elaboriranog street stylea.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".