Zaštitite ga od klora, soli i sunca: Odlični savjeti kako da kupaći kostim "traje" što duže

Klor u bazenu, sol, snažni deterdženti i sunčeva svjetlost štete kupaćem kostimu, no donosimo savjete s kojima će on trajati duže od jedne sezone
Vidi originalni članak

Pronalazak idealnog kupaćeg kostima nije lagan zadatak, a jednom kad ga nađemo, želimo da on traje duže od jednog ljeta. Kako bi produžili njegov "životni vijek", postoji nekoliko savjeta koje možete slijediti. Za početak, tri su stvari koje štete kupaćim kostimima: klor u bazenu, snažni deterdženti i sunce.

Svaki od tih faktora utjecat će na blijeđenje badića, a u kombinaciji, kupaći kostim nema gotovo nikakve šanse da dugo izgleda kao kad ste ga kupili. Klor i sunčeva svjetlost mogu izblijediti tkaninu, a zbog deterdženta, kupaći kostim gubi originalnu boju. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za početak, prije nego prvi put obučete novi kupaći kostim, stavite ga u mješavinu vode i octa kako

bi boje bile trajnije. Overstock savjetuje da pomiješate 2 žlice octa s litrom hladne vode i pustite kupaći da se u njemu namače 20 do 30 minuta. Hladna voda pomoći će octu prodrijeti u tkaninu i zaštit će boju. 

Tkanine upijaju i zadržavaju najviše vlage kad se prvi put navlaže. Zato je dobra ideja otuširati se prije ulaska u more ili bazen i pobrinuti se da kupaći kostim bude potpuno mokar kako bi upio vodu iz tuša, umjesto klora i morske soli. 

Bez obzira na to kupate li se u bazenu ili u moru, nakon kupanja odmah isperite badić kako biste s njega maknuli što veću količinu soli i klora. Najbolje ga je isprati u hladnoj vodi, a zatim položiti na ravnu površinu, primjerice na ručnik. Ako ga složite u torbu mokrog, prije odlaska doma, to može pridonijeti oštećenju jer će se vlaga zadržati u tkanini. 

Kad dođete doma, savjet je ručno oprati kupaći kostim. Umivaonik napunite čistom, hladnom vodom jer topla voda može otvoriti vlakna tkanine i uzrokovati brže blijeđenje. "Potopite" kupaći kostim u vodu i dodajte blagi deterdžent koji je siguran za boju. Ne treba ga mnogo, samo žličica deterdženta. Lagano ga uronite i protrljajte tkaninu. 

Poslije pranja, temeljito ga isperite hladnom vodom, sve dok voda ne postane bistra i ne maknete sve ostatke deterdženta. Ako nosite dvodijelni badić, isperite svaki komad posebno kako bi pranje bilo temeljitije jer čak i blagi deterdženti mogu oštetiti tkaninu ako se površno ispere. 

Na kraju, kupaći kostim nemojte stavljati u sušilicu nego ga objesite na sušilo za rublje ili položite na ručnik. Ako gornji dio kostima ima podstavu koja upija puno vode, nježno istisnite višak vode prije nego ga stavite na sušenje. 

 

Leonarda Lončar i kći Marta najstajliš su prizor sa špice: 'Nastojimo biti odjevene u skladu s trenutkom gdje se krećemo'

Odvjetnica izvrsnog stila nosi torbu koja je nekad bila veliki hit, a trendseterice je opet obožavaju

Na špici dugo nismo vidjeli ovakvu eleganciju: Kombinaciji prelijepe dame ne možemo pronaći zamjerku

Još jedno sjajno ljetno izdanje Borne Kotromanić: 'Goruće je u gradu pa sam modno kao da sam na plaži'

 

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".