Ruslana dobila mjesto u parlamentu, a Marija Šerifović (samo) bombonjeru!

'Održavanje ceremonije Eurosonga toliko je skupo da su neke zemlje proglasile stanje siromaštva'
Vidi originalni članak

Večeras je druga polufinalna večer Eurosonga, te smo vam iz tog razloga odlučili predstaviti nekoliko zanimljivosti o Eurosongu koje zasigurno niste znali.
iste li platili ulaznicu za finale tisuću eura? Upravo toliko biste trebali izdvojiti za gledanje ovog spektakla, dok bi vas sendvič koštao 20 eura, a sok deset eura. Pobjednici Finske iz 2006. osim zanimljivom pjesmom, Eurosong su obilježili i svojim neobičnim kostimima koje nisu skidali sve dane održavanja ceremonije jer nisu htjeli otkriti svoj identitet. Njemački sastav Alex Swings Oscar Sings! 2009. godine je nastupao u pratnji američke izvođačice burleske, Dite Von Teese, koja je ukrala show svojim prepoznatljivim pin-up outfitom.

Prvi skandal u povijesti Eurovizije dogodio se 1957. godine kada su se danski pjevači Birthe Wilke i Gustav Winckler poljubili 11 sekundi na kraju pjesme, i tako prouzrokovali negodovanje brojne publike.

Godine 2009. Gruzija je odlučila poslati pjesmu "We Don't Wanna Put In" na natjecanje u Moskvi, ali zbog kontroverze oko stihova, dobili su ultimatum da ako ne promijene stihove, bit će izbačeni iz natjecanja. Gruzija je odbila izmijeniti stihove i tako se sama odlučila povući. Kada je ukrajinska pjevačica Ruslana pobijedila na Euroviziji 2004., dobila je mjesto u parlamentu, dok je srbijanska pobjednica, Marija Šerifović dobila tek bombonijeru.

 Godine 1968. je održana prva ceremonija u boji, u londonskom Royal Albert Hallu. Čak pet pobjednika nastupilo je boso: Sandie Shaw (1967.), Sertab Erener (2003.), Dima Bilan (2008.) Loreen (2012.) i Emmelie De Forest (2013.). Nakon što je bradata dama Conchita Wurst pobijedila 2014., ruski političar je rekao: "Rezultat je pristalicama europske integracije pokazao njihovu europsku budućnost - bradatu djevojku". Conchitin odgovor je bio: "Činjenicu da se cijela nacija plaši mladog gej muškarca u ženskoj odjeći, sposobnog izraziti mišljenje koje bi moglo dovesti cijelo društvo na rub, mogu shvatiti samo kao kompliment!”

Rumunjska je izbačena s Eurovizije 2016. godine zbog neplaćenog duga EBU-u. Godine 1969. bilo je četiri pobjednika! Svi su imali isti broj bodova, a tada nije bilo pravila za izjednačenje. Najmlađi predstavnik ikada bio je 12-godišnji Jean Jacques iz Monaka 1969. godine s pjesmom "Maman, Maman", a najstariji je bio 95-godišnji Emil Ramsauer iz Švicarske, 2013. godine. Srbija je kao neovisna zemlja prvi put sudjelovala 2007. godine i pobijedila. Natjecanje za pjesmu Eurovizije uvijek započinje fanfarom "Prélude du Te Deum" skladatelja Marc-Antoine Charpentiera.

Norveška je završila posljednja devet puta, dok su životinje i službeno zabranjene na pozornici. Najveći gubitnici Eurosonga su Ciprani, koji nikada nisu pobijedili, a održavanje ceremonije Eurosonga toliko je skupo da su neke zemlje proglasile stanje siromaštva u zemlji kako bi se izvukle iz 'hostinga'. Zemlje koje su odustale uključuju Nizozemsku, Francusku, Monako i Luksemburg, a ulogu je preuzela Velika Britanija sva četiri puta.

Pogledajte video: Prisjetili smo se najpopularnijih pjesama pobjednica Eurovizije

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".