Zagrepčanka zadužena za VIP kupce u Farfetchu: 'Prilika mi se ukazala slučajno, ali za uspjeh u poslu treba puno rada i hrabrosti'

Zagrepčanka Andriana Gazić započela je karijeru personal shoppera u prestižnom Harrodsu, a danas je zadužena za VIP kupce u Farfetchu. Za Divu otkriva kako je živjeti u Londonu te kako su ona i suprug Lukman, kao roditelji dviju malih djevojčica, uskladili poslovne i obiteljske obveze
Vidi originalni članak

Tvoji su poslovni počeci vezani za Zagreb gdje si imala svoj dućan, no vrlo je brzo stigla poslovna ponuda iz Londona te se prebacuješ na personal shopping. Prvo u Harrodsu, a sada si zadužena za VIP kupce u Farfetchu. Kako je do toga došlo?

– Oduvijek sam nešto prodavala, kao dijete u igri ili kasnije u životu, nekako mi je to bilo prirodno i osjećala bih se ponosno nakon svake transakcije. Prilikom jednog mog posjeta Londonu za vrijeme Fashion weeka u grad je bilo nekoliko događanja, pa sam se kao zaljubljenica u modu uputila na prezentaciju koja je bila otvorena za javnost. Tamo sam sasvim slučajno razgovarala s osobom koja se kasnije predstavila kao “headhunter” te mi je ponudila razgovor za posao. Ponudu sam prihvatila bez razmišljanja, vratila avionsku kartu i pojavila se u ponedjeljak ujutro u uredu za zapošljavanje. Uspješno sam odradila inicijalni intervju i tada su mi ponudili posao u multibrend trgovini Joseph. Bio je to srpanj 2017. godine, završila sam ispitne rokove i ostavila posao, fakultet, obitelj, prijatelje i sve ljetne planove i jednostavno…ostala u Londonu. Nisam ni shvaćala da je to odluka “za stalno” ali tada mi se to činilo kao iznimna prilika da ostvarim neke tada neostvarive želje. Rad u Josephu bio je jako monoton i nakon prva 3 probna dana odlučila sam ipak propustiti tu priliku, jer ako u Londonu žrtvujem sve što sam imala u Hrvatskoj, onda to mora biti za nešto bolje i “veće”. Tada sam isprintala 20-ak kopija svog životopisa i uputila se u najluksuzniju robnu kuću Harrods. Kada sam obilazila tvrtke i predavala svoj životopis, svi su me gledali s podsmijehom. Nikad me nije bilo sram, pogotovo u tom trenutku kada sam bila toliko blizu svome cilju, ali moram priznati da mi nije bilo ugodno, pogotovo jer su neki dosta glasno komentirali moju nepismenost uz primjedbe da se ovako ne prijavljuje za posao već godinama. Nisu ni slutili da ćemo samo nekoliko dana poslije postati kolege. Sasvim sam slučajno zadnji primjerak životopisa dala u ruke Sandri S. koja se pojavila ispred mene, a nisam ni znala da je upravo ona menadžerica za cijeli ženski “ready to wear” odjel u Harrodsu, na prvom katu. Tada mi je rekla da je čula kako netko okolo dijeli svoj životopis pa sam joj pružila ruku rekavši kako mi je drago da zna za mene i da ću upravo njoj dati zadnju kopiju. Kratko smo razgovarale o Londonu, Hrvatskoj i poslovnim prilikama, te mi je objasnila kako nije sigurna hoće li moja prijava biti valjana budući da nije napravljena digitalnim putem, ali rekla je i da joj je drago što sam probala baš u Harrodsu.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Relativno razočarana, ali s malo nade, podzemnom sam se željeznicom uputila prema stanu u kojem sam bila “privremeno” smještena kod svog tadašnjeg prijatelja, a danas muža Lukmana. Nešto manje od sat vremena provela sam tako u podzemnoj, bez signala, a kada sam izašla, nisam mogla vjerovati svojim očima. Dobila sam nekoliko mailova od Harrodsova HR tima koji mi je čestitao što sam uspješno prošla prvu razinu te me pozvao da odmah sutradan dođem na sljedeći razgovor za poziciju Isabel Marant menadžera. Sreća, vještina ili oboje bili su glavni faktori u mojim počecima, te sam dandanas u kontaktu sa Sandrom S. kojoj sam uistinu zahvalna što se izborila za mene i pružila mi priliku. Takav početak zbilja mi je dao “vjetar u leđa” te sam htjela biti najbolja, ostvariti sve zadatke i još više. Tako je i bilo, iz tjedna u tjedan bila sam na vrhu prodajne liste i rušila sam rekorde u vrijednosti individualnih transakcija. Preokrenula sam godišnju zaradu brenda i ostvarila neviđeni uspjeh prije kraja financijske godine.

Kako je raditi za veliku i vrlo važnu tvrtku kao što je Farfetch? Kako izgleda jedan tvoj (ne)tipični dan?

– Moja pozicija u Farfetchu svakim je danom sve uzbudljivija. Mjesta za napredak ima, sad je već godina dana otkako sam potpisala ugovor kao Farfetch Private Client Stylist te sam uspjela sam napredovati i raditi na vlastitom projektu koji je odobren na globalnoj razini. Farfetch ima fleksibilno radno vrijeme, što mi kao majci dviju djevojčica jako odgovara. Imam vremena ujutro ostaviti djecu u vrtiću, vratiti se doma i spremiti prije negoli se uputim prema uredu kamo obavezno moram ići samo dva puta tjedno. Ostale dane radim od kuće ili s bilo koje druge lokacije. Većinom iz trgovina dok istražujem i isprobavam nove kolekcije za svoje klijente. Otkako se sve počelo vraćati u neku “normalu”, poslovna putovanja postala su češća, te sam nedavno bila u posjetu Madridu gdje sam uz klijenticu Sofiju Milošević bila pozvana na otvorenje luksuznog hotela Edition Madrid.

Što tvoji kupci najčešće traže? Ima li ekstravagantnih zahtjeva?

– Moji su klijenti zaista zanimljivi individualci koji me inspiriraju, iako mi je posao da upravo ja inspiriram njih, makar odjećom. Oduševljavaju me svojim poslovnim uspjesima iz dana u dan. Nakon 5 godina rada ni najekstravagantniji zahtjev nije mi stran, te mi zapravo predstavlja novi izazov koji jedva čekam uspješno savladati.

Koji su ove sezone najtraženiji artikli i brendovi na Farfetchu? A s kojima se najčešće realizira kupnja?

– Trenutačno su najpopularnije limitirane kolekcije, suradnje više brendova, pa je potražnja za njima vrlo visoka. Farfetch kao jedina globalna platforma tako ima najveću količinu zaliha dostupnih za svoje klijente i upravo je to razlikuje od ostalih web-platformi. Ponašanje privatnih klijenata prilikom kupnje razlikuje se od mjeseca do mjeseca, a sada se vidi da je popuštanje mjera sve navelo da započnu ljetnu sezonu ranije i opreme se za putovanje.

Imaš li koji insajderski savjet za bolje pretraživanje Farfetcha? Kako možemo pametnije i povoljnije kupovati?

– Farfetch uvijek ima dio s rasprodajom koji se stalno puni novim proizvodima, iako možda nije promoviran u tom trenutku. To je definitivno klik koji ne želite propustiti. Ako vas zanimaju određeni brendovi, preporučujem da u web pregledniku pod filterom selektirate brendove i pošaljete si URL na WhatsApp. Svaki put kada koristite taj novi link i stavite poredak “od najnovijeg” automatski će se apdejtati novim proizvodima željenih brendova. Za privatne klijente često radim personaliziranu selekciju kako bih im omogućila što lakšu kupnju i vidljivost novih proizvoda željene estetike.

Koji stil osobno njeguješ? Što najviše voliš nositi?

– Pobornica sam streetstyle estetike već dulji niz godina, ali sada unosim malo više strogih krojeva i napravim zanimljiv miks. Obožavam kombinirati zanimljiva odijela s tenisicama i detaljem s logotipom poput majice. Mislim da mi je to i trenutno neki go–to look. Stroga silueta u ležernom izdanju.

Što radiš u slobodno vrijeme, kako ga najradije provodiš? Kako se opuštaš? Imaš li hobije?

– Volim svoj posao koji je sada prerastao u lifestyle, a budući da su svi eventi i predstavljanja kolekcija nakon posla, često povedem supruga. Obožavam obilaziti zabavne parkove s djecom i odlaziti na piknik. Imamo cijeli set koji spakiramo u auto i provedemo dan u prirodi. Moje cure to obožavaju i jedva čekaju svaki sljedeći izlet.

Imaš dvije prekrasne djevojčice i supruga, a ujedno puno obaveza i putovanja. Kako suprug i ti sve stižete? Kakav je život u Londonu?

– Život u Londonu je skup, ali uzbudljiv. Imati podršku supruga pa čak i u “ludim” idejama nešto je na čemu sam jako zahvalna. Naše cure Isabella i Lana idu u vrtić 4 dana u tjednu, te ih svakog jutra zajedno ostavimo tamo, a većinom ih muž pokupi budući da je vrtić u blizini srednje škole u kojoj radi kao profesor matematike i voditelj odjela. Imam seku koja je došla studirati modni menadžment i ona petkom dan provede s djecom, a ja radim od doma pa uskladimo sve. Od 6 do 8 navečer, dakle od trenutka kada djecu pokupimo iz vrtića sve do spavanja zajedno plešemo, crtamo i učimo, jer Isabella na jesen već kreće u školu pa je pripremamo za to. Trudimo se vikende ispuniti novim iskustvima. Cure obožavaju letove te im putovanje nije problem, pa ako znam da ću zbog posla negdje ostati dulje od jedne noći, organiziramo da svi zajedno odemo na destinaciju kako ne bismo bili dugo razdvojeni. Ako putujem na jednu noć ili manje, uvijek uzmem let nakon što djecu odvedem u vrtić i nastojim se vratiti prije nego što zaspu navečer.

Što kažeš o gomilanju odjeće, je li došlo vrijeme da se oslobodimo te navike?

– Mislim da su platforme za prodaju second hand odjeće izvrstan način za detoksikaciju garderobe i nakon svake sezone izdvojim komade koje želim prodati prije negoli se odlučim uložiti u nove. Trend nošenja nove kombinacije svaki put davno je prestao, te je lijepo vidjeti da nismo svi opterećeni tim problemom. Održiva moda uvijek će biti in i nadam se da će sve više ljudi to osvijestiti.

Imaš li u glavi uvijek unaprijed složenu kombinaciju za neku priliku ili to ostavljaš za zadnji čas? Imaš li favorite u ormaru koji uvijek spašavaju situaciju?

– Najčešće se outfit koji zamislim za određenu prigodu sastoji od svega što nemam, pa često kupujem “last minute” i nadam se da će dostava doći na vrijeme. Vjerujem da dobar par cipela može spasiti svaku krizu, pa upravo u tu kategoriju najviše ulažem.

 

Ni kraljica Letizia nije odoljela najpopularnijoj haljini sezone: Pogledajte kako nosi trendi model s izrezima

Zrinka Cvitešić privukla pozornost u ležernom bijelom odijelu i cipelama koje dominiraju ovog proljeća

'Namjerno smo se uskladile i uvijek smo usklađene. Nekad Marita odabere što želi nositi pa se ja prilagodim, a nekad je obrnuto'

Ni Vanna nije odoljela najpopularnijim cipelama ovog proljeća: Fantastično ih kombinira uz šljokičastu mini-haljinu

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".