Xenia Design

Doajenka naše mode Ksenija Vrbanić, sretna je što se i njena kći Gala sve više uključuje u modni biznis. XD raste na svim tržištima, trebat će nasljednica...
Vidi originalni članak

Doajenku domaće modne scene, kreatoricu Kseniju Vrbanić nije potrebno predstavljati. Studio za dizajn odjeće osnovala je 1986. godine u rodnom Čakovcu stvorivši vlastitu modnu marku, XD, Xenia design.

U svijetu mode bila je pobornica inovativnih ideja, a jedinstvena je po tome što je njezina odjeća i u industrijskoj proizvodnji, u kojoj se ne fokusira na količinu, zadržala jednaku razinu kvalitete kao i kad je riječ o autorskim kolekcijama manjih serija. Nit vodilja bila je proizvoditi ekskluzivnu modnu marku višeg cjenovnog razreda, jedinstvenog dizajna i nekonvencionalne konstrukcije koja pomiče formu u novu dimenziju.

Ljubav prema dizajnu prenijela je i na kći Galu, studenticu arhitekture koja se na posljednjem Modnom ormaru predstavila prvom kolekcijom odjeće, a potpisuje i interijer prodajnog prostora XD-a u središtu Zagreba.

"Živimo kroz moj posao jer imam privilegiju raditi ono što volim. Moj imperativ je raditi ono što te čini sretnom i zadovoljnom. Gala se rodila kad sam već bila afirmirani dizajner i živjela takav život. Dobar dizajn je uključen u sve segmente obiteljskog života jer sve drugo bi bilo nepodnošljivo", otkrila je Ksenija te dodala kako je Gala odmalena prolazila kroz sve aspekte života jednog dizajnera, od ljepote i drame stvaranja kolekcije, adrenalina modnih revija, čestih putovanja, uspona i padova.

"Naučila je kako neuspjeh pretvoriti u uspjeh. Svjesna sam da je imala drukčije djetinjstvo od druge djece. Naš obiteljski život bio je sve samo ne klasičan. Primjerice, desert na početku, a ne na kraju ručka. Njezin svijet je bio lego svijet. Lutke nikada nisu našle neko mjesto u igri. Samo lego kocke, slikanje i crtanje", kazala je, a s njom se složila i Gala.

"Cijelo djetinjstvo živjeli smo u stanu ispod kojeg je bio smješten dizajnerski studio ", ispričala je Gala koja nastavlja majčinim stopama i čini je ponosnom.

"Na neki način moglo se očekivati da se nađe u nekom dijelu tog modnog biznisa. XD se probio na međunarodnu modnu scenu, bilježi veliki rast na svim tržištima, tako da je jako bitno da imam nasljednicu koja će se razvijati u skladu s rastom poslovanja", priznaje Ksenija i dodaje kako na kćer nikad nije radila pritisak oko životnog odabira, jedino je zahtijevala radne navike i dobre ocjene.

"Jedno vrijeme željela sam se baviti kemijom, ali kako je vrijeme prolazilo, očekivano, moji su se interesi usmjerili k umjetnosti i dizajnu kojima sam oduvijek okružena. Osim toga, mama i ja smo s godinama sve sličnije, i kad je o poslu riječ, ali i kad govorimo o nekim životnim stajalištima. Naravno, ima i razlika. Meni treba dulje da razvijem koncept i procijenim je li nešto što radim dobro, ali to vjerojatno dolazi s iskustvom", iskrena je Gala.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".