'Wrap haljina' - 40 godina na tronu stila

Princeza, dizajnerica, humanitarka... Diane von Furstenberg uspijeva u svemu čega se dotakne.
Vidi originalni članak

Proglašena je najsposobnijom ženom u svijetu mode nakon Coco Chanel, bivša je princeza te je izumila jedinstvenu haljinu koja slavi četrdeset godina postojanja. Dizajnirala je s velikim blagoslovom urednice američkog Voguea 1970-ih te je nagrađivana u mnogo segmenata dizajna i humanitarnih svrha. Muza je poznatih umjetnika i glumaca poput Andyja Warhola, Warrena Beatyja i Ryana O’Neala, a poznata je i po izlascima u tada najpoznatiji newyorški noćni klub – “Studio 54”. Ona je Diane von Furstenberg.

Kralj pop-art scene Andy Warhol često je nosio svoj polaroidni fotoaparat na tulume u “Studio 54” te je dokumentirao fotografije svih poznatih koji su tamo zalazili. Diane i Warhol bili su veliki prijatelji pa je tako njegov rad 1970-ih i 1980-ih godina obilježila i ona. Najpoznatiji Dianein portret prikazuje djelić njezina iznenađenog pogleda zbog fotoaparata, crnu kosu, bezbojno lica i naglašene igre svjetla i sjene. Ranih 1990- ih Diane je printala upravo taj portret na T-shirtove. Njezina tvrtka i samo ime narasli su u globalni lifestyle brend, dok je ona sedamdesetih žarila i palila “Studijem 54”. U 67. godini još ima ono nešto, borit će se i dalje za žene, protiv rasizma, za ljudska prava, okoliš i umjetnost te će opušteno stariti i dalje.U “Studio 54” izlazila je isključivo društvena elita, među kojom su se našle i zvijezde poput Andyja Warhola, Biance Jagger, Diane Ross, Grace Jones, Ryana O’Neala, Richarda Gerea, Jacka Nicholsona, Calvina Kleina i mnogih drugih. Grace Jones čak je nedavno izjavila da u “Studiju 54” nije bilo tako loše kao što se pričalo. “Bilo je dobro jer je postojala mjera, vjerovali ili ne. I nikad odande nisam otišla poderane haljine kao što se to događalo na nekim drugim mjestima. Mick Jagger bio je tamo, Liz Taylor bila je tamo, Diane von Furstenberg isto. Svake smo se večeri drugačije provodili.” Čak je i pjesma Dolly Parton iz 1981. godine pod nazivom “Working girl” posvećena njoj.

Ipak, Diane von Furstenberg najpoznatija je upravo po dizajnu svoje ‘wrap’ haljine koja je osvojila milijune ženskih srca, a ove godine slavi četrdesetu obljetnicu. Printana haljina jednostavna kroja na preklop koja se veže u struku tankom trakicom napravila je revoluciju u ženskoj modi. Naime, Diane je haljinu dizajnirala u vrijeme borbe protiv rasizma i jačanja feminizma. Upravo je zbog toga dijelom poznata i kao ikona ženske borbe za oslobađanje. U četiri godine od lansiranja haljine prodana je u čak pet milijuna primjeraka, a za New York magazin Diane je jednom izjavila: “Imala sam vrlo racionalan proizvod, svoju ‘wrap’ haljinu koja je uistinu jedinstvena. Vrlo je jednostavna, pamučna. Svatko je voli i nosi. Znala sam vidjeti 20 ili 30 ‘wrap’ haljina hodajući jednom ulicom. I sve su ih nosile žene različitih konstrukcija. Mlade, stare, mršave i punije, siromašne i bogate. Bilo je bitno da se ta žena osjeća dobro.” Nakon fenomenalnog uspjeha ovog vječnog komada odjeće Diane je osvanula na naslovnici časopisa Newsweek, a originalni primjerak “wrap” haljine sada se nalazi u Metropolitan Museum of Art u New Yorku. Slavna haljina na preklop na neki način simbolizira neovisnost žena za cijelu generaciju, predstavljala je takozvani hippy chic. No, njezin put nije od početka vodio prema modi.

Studirala je ekonomiju na sveučili-štu u Ženevi, gdje je 1964. godine upoznala princa Egona von Fürstenberga, nasljednika automobilske tvrtke Fiat. Ubrzo su se zaljubili te je Diane ostala trudna. Iako su bili prilično mladi, vjenčali su se nakon tri mjeseca, a Diane je postala princeza Zu Fürstenberg. Potom su odlučili preseliti se u New York, gdje su živjeli u stanu na Manhattanu i družili se s tadašnjom newyorškom kremom. Diane se divila najpoznatijim američkim dizajnerima tog vremena, Billu Blassu i Kennyju Laneu, pa se i sama odlučila na kreiranje. Ubrzo je upoznala urednicu američkog „Voguea“ Diane Vreeland, koja je njezine skice haljina proglasila jednostavno fantastičnim. Odjeću je počela dizajnirati dok joj je brak s princem Egonom bio na “klimavim nogama”, a rastali su se već 1972. Upravo je ta godina bila prekretnica za Diane. Osnovala je vlastitu tvrtku pod imenom Diane von Fürstenberg i otvorila atelijer na Sedmoj aveniji. Rastavši se, nije imala veliku financijsku potporu za rad, stoga je uzela zajam od 30.000 dolara i tako se njezino ime prvi put pojavilo na rasporedu revija Tjedna mode u New Yorku. Izgubila je pravo na prinčevo prezime te je promijenila “zu” u “von”. Osim kćeri, princeze Tatiane von Fürstenberg, koja se bavi filmskom industrijom, Diana i Egon imaju i sina princa Alexandera von Fürstenberga, poznatog financijaša i playboya. Kasnije je Diane pokrenula kozmetičku liniju i kreirala svoj prvi parfem, koji je dobio ime po njezinoj kćeri. Osim što je život posvetila svijetu mode, bavila se i razotkrivanjem zbivanja u spavaćim sobama slavnih osoba i članova kraljevskih obitelji, povijesti i užitku življenja. Izdala je knjigu „A signature of life“, za kojom je slijedio i niz drugih knjiga. U prvoj je pisala o tome kako je živjela pravi američki san. “U većini bajki djevojka se na kraju uda za princa. Tako je počela moja životna priča”, istaknula je Diane. Nakon što je uzela stanku od mode, 1997. ponovno je pokrenula tvrtku i redizajnirala “wrap” haljinu, čime je stekla novu generaciju obožavateljica.

Početkom 21. stoljeća udala se drugi put, za američkog medijskog mogula Barryja Dillera. Znali su se još iz vremena „Studia 54“, tada su počeli vezu i zajednički život. Njihova je veza tada bila burna i pomalo nasilna te ga je zato i ostavila. Tridesetak godina poslije sreli su se i – vjenčali.„S vremena na vrijeme bili bismo razdvojeni, s vremena na vrijeme bili bismo samo prijatelji, s vremena na vrijeme bili smo ljubavnici, a ona smo postali muž i žena. To je naš život.”, objasnila je Diane. Od američkog Vijeća modnih dizajnera (CFDA) primila je nagradu za životno djelo, a godinu dana poslije izabrana je za predsjednicu Vijeća. Posvećena je poticanju talenata te pomaže iskorijeniti plagijate dizajnerskih komada. Velika je filantropkinja, nalazi se na čelu „Vital Voicesa“, nevladine organizacije koja podupire žene kao poduzetnice i vođe diljem svijeta. Na čelu je i privatne zaklade Diller – Von Fürstenberg Family Foundation, skupine neprofitnih organizacija koje se bore za ljudska prava, obrazovanje, umjetnost, zdravlje i okoliš. S drugim je suprugom osnovala i DVF Awards, nagradu koja se jednom godišnje dodjeljuje ženama za najbolje vodstvo, snagu i hrabrost. Na 25. godišnjicu humanitarne zaklade AMFAR primila je nagradu za hrabrost i borbu protiv AIDS-a. Iste su godine nagradu primili i Elizabeth Taylor te Bill Clinton. Velika retrospektivna izložba njoj u čast, pod nazivom „Putovanje haljine“, napravljena je 2009. godine, a krenuvši iz Moskve, putovala je diljem svijeta.

Odjeću Diane von Fürstenberg vole i nose zvijezde poput Michelle Obame, Catherine vojvotkinje od Cambridgea, Gwyneth Paltrow, Madonne, Jessice Albe, Susan Sarandon... A kako sa zvijezdama ponekad nije lako, i Diane je imala incident, i to s Michelle Obamom. Spor je nastao zbog izbora haljine prve dame za večer na kojoj je trebala predstavljati SAD, a ona je izabrala haljinu britanskog modnog brenda McQueen. Von Fürstenberg je smatrala da prva dama treba promovirati američke dizajnere pa je njezinim izborom bila vrlo razočarana.

Godine 2010. počela je dizajnirati hotelske sobe u stilu Art décoa. 2012. godine prema časopisu „Forbes“, proglašena najutjecajnijom ženom u svijetu mode, ona i dalje neumorno radi. Prije godinu dana lansirala je svoju prvu dječju kolekciju za Gap Kids i dizajnirala traper-kolekciju za brend Current/Elliott. Na njezinoj reviji za proljeće/ljeto 2013. Googleove naočale imale su svoj debi. Iz Googlea nisu bili zabrinuti hoće li modeli izgledati smiješno s kamerama na očima, dok su Diane mučile samo boje kamera na naočalama.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".