Vrijeme je za čišćenje garderobe: Vogue donosi praktičan vodič za organizaciju ormara

Čišćenje garderobe jedan je od onih poslova koji se rijetko kome da započeti, no jednom kad ste gotovi, bit će vam drago što ste na njega prionuli.
Vidi originalni članak

Ima li boljeg razdoblja za temeljito čišćenje garderobe od početka nove godine? Bez obzira na to čini li vam se kao da ste možda zapeli u nekom preležernom stilu, kojeg inače ne preferirate, ili u 2023. želite modno osvježenje, svakako je vrijeme za veliko čišćenje ormara. To je jedan od onih poslova koji se rijetko kome da uopće započeti, no jednom kad ste gotovi, bit će vam drago što ste na njega prionuli. Korak po korak, Vogue donosi savjete kako osvježiti garderobu

Odvojite vremena - kvalitetno čišćenje garderobe zahtijeva nekoliko sati, možda čak i cijeli vikend. Dakle, nemojte žuriti jer temeljito čišćenje i organiziranje ormara traje duže nego što ste možda na prvu planirali.

Razmislite što želite od garderobe - prije nego se bacite na posao, stvorite viziju onoga što od odjeće u ormaru želite. Među postojećim, no često zaboravljenim komadima u ormaru vjerojatno ćete pronaći i novu inspiraciju za odijevanje. Napravite podjelu stvari koje volite i koje su vam manje drage, kao i na one koje želite promijeniti ili maknuti iz ormara. 

Organizirani kaos - jednom kad vidite što želite od svoje garderobe, vrijeme je da prihvatite da će soba privremeno izgledati jako kaotično. Izvadite sve iz ormara i odjeću organizirajte na smislene hrpe. Pripremite i vreće u koje ćete odložiti odjeću koju više ne planirate nositi. 

Treba li mi zaista...? - oko mnogih ćete se odjevnih komada pitati trebaju li vam. Na prvu ćete pomisliti kako definitivno da, no razmislite još jednom nosite li stvarno taj bež džemper ili te traperice koje stoje na dnu ormara. Budite iskreni sami prema sebi i oprostite se sa stvarima koje ne nosite već duže vremena. Ako niste sigurni, uvijek se možete konzultirati s prijateljima koji će dati objektivno mišljenje treba li vam određeni komad u ormaru ili je vrijeme da ga se riješite.

Podarite odjeći novi život - ako je odjeća u dobrom stanju, razmislite što s njom dalje. Možete je donirati u humanitarne svrhe, darovati prijateljima, članu obitelji ili nekoj drugoj bliskoj osobi, a možete je i prodati na resale platformama. Najpopularnije u svijetu su Vestiaire Collective, Depop i Vinted. 

Odgovorna kupovina - stručnjaci za Vogue naglašavaju važnost kupovine onih komada koji su kvalitetni i koji će izdržati test vremena. Pri kupnji noviteta, vodite se promišljenim i svjesnim načinom razmišljanja koji će vas na posljetku dovesti i do garderobe u kojoj se lako snalazite i uvijek znate što odjenuti. 

Sve uzmite u obzir - tzv. 'detoksikacija' garderobe mora uključivati baš sve u ormaru - donje rublje, pidžame i spavaćice, odjeću za teretanu... Na taj se dio bacite nakon što riješite odjeću za svaki dan, a prije nego se pozabavite onih komadima za koje smatrate da ćete ih teško maknuti iz ormara jer imaju sentimentalnu vrijednost. 

Odjeća i dalje ima etiketu? - to znači samo jedno: pozdravite se s njom. Komadi koji su potpuno novi, pritom s etiketom, privlačniji su kad su u pitanju stranice za preprodaju. Dakle, ako pojedini komad, iza kojeg najčešće stoji impulzivna i pomalo nepromišljena kupnja, i dalje ima etiketu, vrijeme je da ga ili darujete ili prodate.

Organizacija ormara - možete slagati po boji, kategorijama, sezoni, prema tkanini... Objesite osjetljive materijale sklone gužvanju, poput svile, čipke, šifona ili satena. I lanene je predmete najbolje objesiti, a rastezljive komade koji bi se mogli deformirati ako stoje predugo, najbolje je presaviti i složiti. Teže komade, uključujući pletivo, najbolje je složiti, a ne vješati. 

Odijevate li se sezonski? - razmislite o tome da sve sezonske komade odložite na drugo mjesto, možda i vakuumirate, kako biste oslobodili dodatan prostor u ormaru. 

Stanite na kraj navikama gomilanja - sada kada ste došli do ovog koraka, nemojte slobodan prostor u ormaru koristiti kao izliku da ga ponovno 'nakrcate' stvarima. Umjesto toga, vodite se riječima pokojne Vivienne Westwood: 'Kupujte manje, birajte kvalitetno i neka traje'. Dakle, razmišljajte o odjevnim komadima koji zaista zaslužuju mjesto u ormaru jer znate da ćete ih nositi. 

Stajling za pet jedne od najbolje odjevenih Hrvatica: Jadranka Sloković na Staru godinu prošetala stajling s notom ležernosti

Luce (8) u društvu tate Vlahe: 'Ne pratim modne trendove, ja se uvijek obučem po svome i ne slušam što mi mama i tata predlažu'

Umirovljena pravnica Višnja uvijek nas oduševi svojim stilom: 'Žive boje sam odjenula jer se dobro osjećam i jer su sretni dani'

Na špici dugo nismo vidjeli ovako dobro izdanje: Haljina je zvijezda outfita i odlično izgleda upotpunjena modnim klasicima

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".