Vlasnica Magnolije: "Tortu od sedam katova vozili smo u hladnjači 20 km/h sa sva četiri upaljena žmigavca"

Jasmina Bagarić ispričala nam je malo o doslovno - slatkom poslu i malim tajnama slastičarstva
Vidi originalni članak

Svi ljubiteljima kočala neizostavno odredište definitivno je Magnolia. Prekrasan interijer obojan pastelnim bojama i ukusni kolači idealan su spoj, a iza it mjesta u gradu stoji Jasmina Bagarić koja nam je otkrila svašta, a nas je najviše zaintrigiralo ono da se susrela s izradom torte od nevjerojatnih sedam katova! 

Rekla je kako je to težak i zahtjevan posao koji se planira i radi danima:

Torta nastaje u etapama. Prvo biskviti, pa izrada kreme, filanje, presvlačenje i ukrašavanje torte od strane umjetnika. Zatim slijedi trasport, gdje se brzo utovari u hladnjaču i vozi se sa sva četiri žmigavca 20 km/h.

Kaže kako su nerijetko dobivali razne nemoguće narudžbe - autobus na kat na kotačima na kojima stoji cijela torta, jahta kao što je gospodin ima, samo cijela jesitva i to na četiri kata, sa svim prozorima, jarbolima, zastavama i posadom u pokretu. Prisjetila se i kako je negdje pročitala da je američka mornarica naručila za svoj jubilej takvu tortu te ju je platila nevjerojatnih 18 tisuća dolara. 

- Ali Amerika nije u Hrvatskoj. I dobro da nije, kaže Jasmina. 

Inspiraciju za oblikovanje, izradu i kreiranje kolača, u prvom redu, pronalazi u nasljeđenoj velikoj ljubavi prema slasticama. A kad je to temelj, sve drugo je nadogradnja. Tu podrazumijeva kreativnost, tradiciju, inovativnost i iskustvo, kao i trendove u toj slatkoj grani kulinarstva.

Kaže kako joj je teško navesti uzore, teško je reći tko je barjaktar ovog posla i teško je navesti samo jedno ili nekoliko imena. Tvrdi da svaka kultura ima svoju tradiciju i svoje ukuse:

Primjerice, Amerikanci su veliki majstori u ukrašavanju torti. Njihove torte su doista remek-djela slastičarstva i u tom dijelu oni su nam uzor. No, u dijelu okusa tih isti torti, oni nam nažalost nisu uzor. Takvi okusi torti, koje oni rade, kod nas ne bi prošli. Dugi niz godina živjela sam u Americi, i kad to kažem znam o čemu govorim. Njihove torte su 80% biskvita i 20% buttercream-a . Kod izrade takvih torti možete praviti što god vam je volja, bez straha da će biti bilo kakvih problema s statikom takve torte. Prekrasna je za vidjeti, no teško ju je jesti. S druge strane, Talijani i Francuzi su veliki majstori slastica, no međutim u novije vrijeme oni nažalost sve više pribjegavaju gotovim sirovinama. U jednoj fazi našeg poslovanja zaposli smo slastičarku koja je iz Italije došla živjeti u Hrvatskoj. Drugi dan na poslu radili su se tartovi i pite od jabuka. Kad je vidjela dvije gajbe jabuka koje treba oribati, nije se mogla načuditi da mi još uvijek ribamo jabuke. Oni jabuke uzimaju gotove iz velikih limenki na kojima je podugačak red na deklaraciji, raznih konzervansa koje mi ne rabimo, a koje niti nećemo nikada rabiti. Ona je radila u poznatoj rimskoj slastičarnici, koju poznajem, a čak ni biskvit kaže nisu tamo pekli. Sve su kupovali gotovo, a oni su samo slagali gotove biskvite i kreme iz limenke. Orijentalne slastice pogotovo nisu po našem ukusu. Preslatke su i značajno drukčije od naših. Naše torte su kremaste sa 80% kreme i 20% biskvita.

Jasmina kaže da slastice povezuju ljude jer, slaveći, ljudi jedu nekoliko slijedova i sve je fino, no uvijek se čeka - torta! To je ono o čemu se priča, što se analizira, komentira...

Kažu da, mada proizvode mnogo torti, ona im nije i nikad neće biti broj. Možda je to u njihovoj evidenciji, ali onome tko je čeka, ona je centralni događaj proslave, sve samo ne broj te su toga u proizvodnji svjesni u svakom trenutku. 

I dok radimo ovaj posao, a radimo ga već dovoljno dugo i radit ćemo ga, ako Bog da generacijama, svaki dan će nam biti prvi dan u slastičarstvu. S velikom ljubavlju i poštovanjem prema našem kupcu, radit ćemo najbolje što možemo, a radeći tako, ničega se ne bojimo.

Ljubav prema slasticama Jasmina je naslijedila od majke, s kojom i radi taj posao, a uvijek se sjeti gimnazijskih dana i odluke da krene na dijetu.

Jasmina se prisjeća:

Pod velikim odmorom svi su išli po sendviče, a ja, kako sam bila na dijeti, danima sam išla u slastičarnicu na dvije šampite, koje sam u slast jela, što zbog ljubavi prema slatkom, a što zbog uvjerenja da tako lagane i lepršave u ustima, nikako ne mogu imati kalorije.Već ih dugo nisam jela, možda i bolje...

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".