Urban craft kao novi sinonim za spoj tradicije i modernosti

Nova Reserved kolekcija vraća nas našim korijenima
Vidi originalni članak

Urban craft, najnovija capsule kolekcija jednog od omiljenih modnih brendova Reserved, ovaj nas put svojim jedinstvenim komadima vraća u ne tako daleku prošlost i razdoblje obilježeno zanatskim radom. Kolekcija koja će svojim heklanim komadima podsjetiti na ručne radove naših majki i baka koje su zahvaljujući vlastitoj kreativnosti često uspjele razviti originalan i jedinstven stil.

Urban craft ujedno predstavlja i potragu za mirom i ravnotežom u vremenima neizvjesnosti, kada davno zaboravljene vještine dobivaju novu vrijednost i dodatno značenje. Rastuća popularnost rukotvorina primjećuje se među najmlađim korisnicima društvenih mreža, a hashtag umjetnosti i obrta na Instagramu okuplja gotovo 3,5 milijuna objava. Sve se više skreće pozornost na snalažljivost i neovisnost, a ponovna procjena životnih prioriteta izravno utječe na to kako ćemo se odijevati.

Svaki odjevni komad u ovoj kolekciji je jedinstven. Detalji na haljini i laganoj prošivenoj jakni umjesto modernog digitalnog tiska, ukrašeni su originalnim printom koji nalikuje umjetničkom djelu akvarela. U kolekciji su korištene različite tehnike vezenja: ravni vez u narodnom stilu na bijelim hlačama ili prošivenoj bomber jakni i engleski vez na crnoj haljini s volančićem. Sirovi organski pamuk i traper popraćeni su tkaninama naborane teksture u obliku vafla i debljih ili tanjih pletiva. Umjetnost kolekcije naglašavaju kontrastne, ukrasne vezice i paleta boja koja je ugodna oku, gotovo slikarski. Zasićena traper plava, cvjetno ružičasta, vanilija žuta i prljavo bijela boja odgovaraju uzorku na haljini, kimono jakni i kratkom topu. Posebnost kolekcije je crni top s bijelim vezom; ručno izrađen dizajn kukičanja u ograničenom broju komada.

Urban craft također nastavlja ideju setova odjela - vrlo modernih 2021. godine. U kolekciji pronalazimo ljetno odijelo s kratkim hlačama, odgovarajućim gornjim dijelovima i suknjama. Siluete podsjećaju na sedamdesete: blago pojačani struk dugih haljina, kombinezoni širokih nogavica, a sve u kombinaciji s vezom i ručnim radovima, podsjećaju na fotografije iz starog obiteljskog albuma, istodobno čvrsto ukorijenjene u sadašnjosti.

Kolekcija je u potpunosti izrađena u duhu održivog razvoja i u skladu s idejom Eco Aware, od certificiranih ekološki prihvatljivijih materijala. Najveći dio kolekcije izrađen je od organskog pamuka, koji ima puno manji utjecaj na okoliš od konvencionalnog. Fotografsko snimanje koje je snimila fotografkinja Sonia Szóstak, a oblikovala Karla Gruszecka, dodatno naglašava sintezu tradicije i modernosti. Prekrasni, ali vremenski umrljani južni interijeri pružaju savršenu pozadinu za sirovost i baštinu, što sve ide ruku pod ruku u kolekciji. Suptilnost, mekoća i funkcionalna modernost definicija su sirovog  luksuza: život lišen suvišnih predmeta, ali prepun stvari s poviješću, suvenira s putovanja ili odjeće koja za nas ima posebnu vrijednost.

Odjeća i dodaci iz RESERVED kolekcije Urban craft dostupni su na www.reserved.com

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".