Upoznajte Franmari: Brend koji spaja tradiciju i suvremeni dizajn kroz ručno izrađene modne komade

Iza modnog brenda Franmari stoji ekonomistica i dizajnerica Evica Miletić, koja je krajem 2020. godine osvježila modnu scenu unikatnim komadima izrađenim od prirodnih materijala
Vidi originalni članak

Iza modnog brenda Franmari stoji ekonomistica i dizajnerica Evica Miletić, koja je krajem 2020. godine modnoj sceni ponudila osvježenje u obliku romantičnog i bezvremenskog stila. Namijenjen ženama koje vole posebne komade odjeće, Franmari nudi kvalitetne kreacije izrađene od prirodnih materijala koje otkrivaju i njihovu odvažnu stranu. Evica, strastvena ljubiteljica mode i ručnog rada, izgradila je brend temeljen na ručnoj izradi i ljubavi prema stvaranju, a sada za Divu otkriva kako je sve započelo, gdje pronalazi inspiraciju te što možemo očekivati u budućnosti.

– Još u djetinjstvu sam prepoznala u sebi želju za stvaralaštvom, a već s 14 godina savladala osnove tehnike šivanja te krenula prepravljati odjeću prema vlastitoj viziji. Odjeća koja me je svojom estetikom privlačila, u to vrijeme mi je bila nedostupna, što me ponukalo na redizajn već postojećih komada produljujući im vijek trajanja. Uvijek sam bježala u neki svoj svijet kako bi realizirala svoje tadašnje ideje. Kako je moja kreativnost iz dana u dan sve više rasla, nakon završenog ekonomskog fakulteta sam počela ozbiljno razmišljati u kojem smjeru ću se profesionalno razvijati, obzirom da me ideja o modi nikad nije napuštala. 

Unatoč obrazovanju u drugom smjeru, Evičina ljubav prema modi i ručnom radu nije jenjavala. Godinama je samostalno učila tehnike pletenja i heklanja, što je na kraju dovelo do osnivanja Franmarija, brenda koji kombinira stvaralaštvo, autentičnost i održivost: 

– Godinama sam samostalno istraživala tehnike ručnog rada, od pletenja do heklanja, i uspješno ih počela pretvarati u djelo. Tu kreće priča o Franmari, odnosno osnivanje brenda kojem će se temelji zasnivati na ručnom radu i samim tim promicati stvaralaštvo, nastaviti tradiciju te istaknuti vlastitu autentičnost, bez obzira na znanje i vještine koje sam stekla naknadno po završetku modnog dizajna. Moj cilj je bio okušati se u poslu modne dizajnerice nastavljajući njegovati onaj neodvojivi dio mene – ručni rad. 

Inspiraciju za svoje komade crpi iz različitih izvora, a to su najčešće priroda i žene. Smatra da promatranjem prirode i njenih ciklusa možemo mnogo naučiti. U gotovo svim kolekcijama neplanski provuče plavu boju, a to je zasigurno rezultat ogromne povezanosti s morem. 

– Osim što pruža osjećaj smirenosti i svježine, plava boja ostavlja dojam sofisticiranosti, raskoša, profinjenosti. Kroz dizajniranje nastojim da estetika  odjeće usmjerena na spoj elegancije i ženstvenosti s kvalitetnim materijalima. Vrlo mi je važna i ležernost i praktičnost, te obožavam dizajnirati multifunkcionalne komade koji daju ženi slobodu u kreiranju vlastitog modnog stila – ispričala nam je Evica.

Posao modnog dizajnera je izuzetno zahtjevan i odgovoran, što inzistira veliku posvećenost i pažnju. Pronalazak i odabir kvalitetnih tkanina je jedan od izazovnijih faktora unatoč procesu koji je zahtjevan.  

– U prvim koracima procesa uvijek se bavim skiciranjem modela koji su u tom trenutku rezultat vlastite mašte, potreba žena i slično. Na temelju skice kreće istraživanje tkanina koje svojom bojom, teksturom, debljinom, finoćom najbolje odgovaraju kroju navedenog modelu. Nakon uspješnog pronalaska tkanina izrađujem krojeve po veličinama i prototip koji pokaže dobre i/ili loše strane kroja. Nakon eventualne korekcije kroja, isti se daje dalje u izradu u izabranom materijalu – otkrila nam je proces stvaranja njezinih komada pa dodala:

– Pri kreiranju novih komada vodim se unutarnjom intuicijom, slijedeći načela održivosti nastojim kreirati komad koji je bezvremenski i nosiv. U tom slučaju tkanine su od velike važnosti, osim motiva i teksture u fokusu su uvijek kvalitetne tkanine prirodnog sastava. Privuku me različiti prirodni motivi i najčešće pastelne boje.  –

U današnje vrijeme je pravo čudo da se još netko bavi ručnom izradom odjeće, što je nekada to bio dio svakodnevice gotovo svake žene. To je zapravo razlog Evičinog iskoraka u modni svijet, pokazati svoj talent i nastaviti njegovati taj dio tradicije. 

– Unikatni komadi imaju svoj poseban šarm i autentičnost, a o kvaliteti i dugotrajnosti da ne govorimo. Ljepota svakog pojedinog komada raste u oku promatrača, a rado istaknem koliko to zaista cijene moji klijenti iz raznih zemalja diljem svijeta. Zadržati unikatnost je vrlo jednostavno onima koji slijede svoj unutarnji glas i rade ono što ih čini sretnim te njeguju vlastitu autentičnost kroz svoj doprinos u svijetu mode – objasnila je.

– Moj osobni stil nije direktno povezan s onim što radim jer volim razne stilove od klasike, casuala, elegantnog, retro do avangardnog, iako si dam slobode u kombinaciji nekih od njih. Ono što utječe na dizajn komada koje kreiram su moj stav općenito prema modi i ženama, odnosno kriteriji po kojima se osobno oblačim, a to su ženstvenost i profinjenost, na koje uvijek stavljam akcent. –

Iako su joj svi komadi dragi, među omiljenima izdvojila je haljinu Divu:

– To je haljina iz jedne od dražih kolekcija jer je izašla u svečanom izdanju, od pomno biranih visokokvalitetnih tkanina i raskošnih ženstvenih krojeva. Diva je spoj elegancije, udobnosti i finih zlatnih detalja. Profinjen kroj savršeno prati figuru ženskog tijela naglašavajući struk. Haljina je obogaćena faldama midi dužine koje joj pružaju zvonoliku formu i lakoću u pokretu. Rekla bih, haljina koja veliča žensku ljepotu i snagu. Potvrđeno od niza žena koje su njene vlasnice.  –

Iako je već ostvarila uspjeh sa svojim brendom, Evica ne prestaje planirati nove projekte, a otkrila nam je i što možemo očekivati u budućnosti:

 – Potreba za stvaranjem i planiranjem novih projekata uvijek je prisutna. U tom smislu ne mogu konkretno još ništa izdvojiti. Po prirodi sam jako radoznala osoba, volim se pozabaviti zahtjevnijim krojevima, različitim tehnikama, otkrivati novi izazove. Mjesta za napredak uvijek ima, samo je pitanje nekih drugih okolnosti. U ovom poslu sam se naučila strpljenju i uživanju u samom procesu. Trenutno si dajem manje ciljeve, ali opet jednako izazovne i teške kako bih mogla napredovati kako u profesionalnom tako i osobnom putu. U nekoj skoroj budućnosti bih voljela otvoriti svoj modni atelje, kako bih mogla uspješnije ostvarivati suradnje sa svojim klijenticama – zaključila je Evica.

Uz trendi komade zgodna Marija dokazala da crno-bijele kombinacije ne moraju biti monotone
Novi jesenski hit su parfemi s mirisom trešnje: Izaberite jednog od ovih, najdugotrajniji su na koži
Angelina Jolie redefinira eleganciju na crvenom tepihu: Zanimljiva stilska igra u odijelu Dolce & Gabbane

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".