Upoznajte domaći brend nakita u koji ćete se odmah zaljubiti: Ručno je rađen i nosiv u svim prigodama

Ema Krot Turudić stoji iza domaćeg brenda nakita Cherry Dear koji nas je osvojio svojom jednostavnošću i super pričom
Vidi originalni članak

Ako volite jednostavan nakit, zasigurno ćete se zaljubiti u kolekciju s potpisom brenda Cherry Dear. Riječ je o domaćem brendu iza kojega stoji Ema Krot Turudić. Ema je po struci modna dizajnerica:

- O svojem brendu imam mnogo toga za reći, ali ne znam što bih rekla o sebi. Mislim da sam brend i kolekcije koje radim najbolje govore i, iskreno, nekako mi se sviđa ta pozicija gdje sam ja u pozadini u svojem studiju, a Cherry je taj koji je u centru pozornosti.

 Pitali smo Emu kako se rodila ideja o pokretanju brenda, a Ema je rekla da tu nema posebnog filmskog, prijelomnog trenutka, već je odluka došla postepeno jer joj je trebalo vremena da skupi hrabrosti:

- Osim hrabrosti bila mi je potrebna naravno i stabilnija financijska situacija. Volim izrađivati nakit, a volim ga i nositi i jako mi se sviđa situacija gdje nešto što zamislim, sada mogu i napraviti. Brenmd je na samom početku i iz dana u dan, iz kolekcije u kolekciju učim i istražujem nove tehnike izrade tako da trenutno imam osjećaj kao da mi je samo nebo granica. Tek sam zagrebala površinu zanata. Da ne izrađujem nakit, izrađivala bih nešto drugo. Volim kreativan proces u kojem od materijala/sastojaka imam mogućnost napraviti nešto konkretno i opipljivo.

Kad govori o Cherry Dear, Ema kaže kako misli da njezin nakit nije jedinstven, a objasnila je i tu svoju misao:

- Što sam starija i imam više isksutva s ljudima i situacijama, sve više vidim koliko smo slični. Takav odnos imam i prema svojem nakitu. Jednostavno ne mislim da sam izmislila "toplu" vodu i ne želim izrađivati s ciljem da bude drugačiji i poseban. Mislim da takvo razmišljanje opterećuje i tek onda onaj tko stvara ne može biti "svoj". Želim raditi nakit za sebe i želim da on sam nađe svoj put i funkciju. Neka pronađe ljude meni sličnima koji će na njemu cijeniti ili estetiku ili priču koju prenosi ili će u njemu pronaći još neku dodatnu vrijednost.

Kad je riječ o cijelom procesu izrade nakita, kad prođe onaj "poetski" dio ideje i inspiracije, na red dolazi tehnički dio, a do sad je ideja bila ta koja je određivala tehniku izrade.

- Krećem u istraživanje same tehnike i nabavku potrebnih materijala. Sada dolazi onaj "prljavi" dio koji jako volim - sama izrada prototipa. Od mjerenja, piljenja, turpijanja, preko taljenja, lotanja i bušenja dolazimo do zadnjih finesa i poliranja. U cijelom procesu pratim greške, učim na njima i ispravljam ih dok nisam zadovoljna s finalnim proizvodom, kaže Ema i dodaje da, s obzirom na to da se radi o nakitu ručne izrade, svakom komadu posvećuje jednaku pažnju i vrijeme. 

Nakit je zamislila kao nakit koji se može nositi svaki dan - lagan je, ergonomski i ne odvraća pozornost, a svakoj osobi prepušta na izbor kako će se i kada stvarno nositi. 

- Iza svake kolekcije postoji priča. Inspiraciju pronalazim u svakodnevnim situacijama i iskustvima koja nas međusobno povezuju. Nakit nije samo ukras. Često je podsjetnik na nekoga ili nešto. Nosi svoju priču i prenosi se iz generacije u generaciju. Cherry je relativno nov na tržištu tako da mu dajem priliku da sam nađe put i funkciju. Netko će u njemu možda stvarno pronaći značenje, a nekome će jednostavno biti lijep. I to je OK.

Za kraj, Ema nam je otkrila i odakle ideja za ovo simpatično ime brenda:

- Nakit izrađujem na zagrebačkoj Trešnjevci pa "Cherry" ima smisla. Nisam htjela da ime bude tvrdo i htjela sam dodati pridjev koji ima veze s nakitom pa je izbor pao na "Dear". Kako je domena za Dear Cherry bila zauzeta, jednostavno sam obrnula slijed riječi i nastao je Cherry Dear.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".