Umro Virgil Abloh: Bio je kreativni direktor Louis Vuittona i jedan od najpopularnijih dizajnera današnjice

Abloh se daleko od očiju javnosti više od dvije godine borio s rijetkim oblikom raka - srčanim angiosarkomom
Vidi originalni članak

Virgil Abloh, osnivač brenda Off-White i kreativni dizajner muške linije odjeće za Louis Vuitton preminuo je danas u 42. godini. Vijest su na društvenim mrežama potvrdili i iz LVMH-a, gdje je generalni direktor Bernard Arnault napisao

- Šokirani smo zbog ove užasne vijesti. Abloh nije bio samo genijalan dizajner i vizionar, nego je bio osoba prekrasne duše i velike mudrosti. Cijela LMVH obitelj tuguje i svi smo u mislima s njegovim bližnjima nakon što su izgubili supruga, oca, brata, prijatelja...

Više od dvije godine, dizajner se hrabro borio s rijetkim, agresivnim oblikom raka - srčanim angiosarkomom. 2019. godine, kad je doznao dijagnozu, odabrao je bitku za zdravlje voditi privatno, daleko od očiju javnosti, podvrgavajući se brojnim izazovnim tretmanima. U to je vrijeme, objavljeno je na posljednjoj objavi na njegovom Instagramu, bio na čelu nekoliko značajnih tvrtki koje obuhvaćaju modu, umjetnost i kulturu:

- Uz sve to, njegova radna etika, beskrajna znatiželja i optimizam nikad nisu bili pokolebani. Virgila je vodila predanost zanatu i misiji da otvori vrata drugima i stvori put za veću jednakost u umjetnosti i dizajnu. Često je govorio: "Sve što radim je za 17-godišnju verziju sebe", pritom duboko vjerujući u moć umjetnosti koja može inspirirati buduće generacije.

Iza sebe je ostavio voljenu suprugu Shannon, djecu Lowe i Grey, sestru Edwinu, roditelje Nee i Eunice te mnoge tugujuće prijatelje i kolege. 

Još 2007. godine, Ablog je na blogu The Brilliance napisao kako zagovara novu eru u kojoj dizajneri postaju nove rock zvijezde. Kad se premota nekoliko godina unaprijed, Abloh je upravo to - američki dizajner rođen u Chicagu, narastao je iz djeteta koji obožava modu, umjetnost, dizajn i kulturu u kreativnog direktora muške linije odjeće u Louis Vuittonu i osnivača brenda Off-White. Iako je 2006. diplomirao arhitekturu, 2009. započeo je, zajedno s Kanyeom Westom, stažiranje u Fendiju u Rimu. Michael Burke, CEO Louis Vuittona jednom je prilikom za The New York Times rekao da je bio jako impresioniran time kako su Abloh i West donijeli novu energiju u studijo. Rekao je kako je Virgil novim rječnikom mogao opisati nešto old-school kao što je Fendi, a Burke je tada izjavio da njegovu karijeru rado prati još od tih dana. 

2010. postaje kreativni direktor u Dondi, Westovoj kreativnoj agenciji. a stoji iza naslovnice albuma Watch the Throne, Jay-Z-ja i Kanyea Westa koji mu je donio i nominaciju za Grammyja, piše Vogue. Dvije godine kasnije pokrenuo je svoj prvi brend, Pyrex Vision, a funkcionirao je na način da je kupovao flanel košulje Ralph Lauren za 40 dolara i na njih otiskivao riječ Pyrex i broj 23, a zatim ih prodavao po cijeni od 550 dolara. 2013. godine gasi Pyrex i osniva Off-White, kreativnu platformu s bazom u Milanu, u čijem je fokusu moda. U Off-Whiteu kombinira uličnu modu, luksuz, umjetnost, glazbu i putovanja, a brend definira kao "sivu zonu između crne i bijele, kao "off-white" boju. 

Ubrzo je lansirao prvu žensku kolekciju za brend i svoje kolekcije počeo prikazivati na Tjednu mode u Parizu, a njegov dizajn uočila su i velika celebrity imena poput Beyonce, Rihanne, Nicki Minaj, Kim Kardashian... Surađivao je i s Nikeom na kolekcijama tenisica, a 2018. imenovan je kreativnim direktorom muške linije odjeće u Louis Vuittonu. 

- Velika mi je čast prihvatiti ovu poziciju. Nasljeđe i kreativni integritet kuće ključna su inspiracija i oni će mi biti referenca, istovremeno povlačeći paralelu s modernim vremenima - izjavio je tada Abloh, piše Vogue. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".