Umrla omiljena dizajnerica Michelle Obame, kreirala joj je i haljinu za inauguraciju

Ja nisam modna dizajnerica, ja sam švelja, inzistirala je uvijek Isabel Toledo
Vidi originalni članak

Američko-kubanska dizajnerica, Isabel Toledo, poznata i po tome što je bila omiljena kreatorica Michelle Obame, kojoj je dizajnirala haljinu za inauguraciju, preminula je u ponedjeljak, objavili su iz njezina ureda. Imala je 59 godina, a umrla je od raka dojke, dodali su u priopćenju. 

Iako se profesionalno bavila modom od 1985. godine, Toledo je planetarnu slavu stekla 2009. godine kada je tadašnjoj prvoj dami SAD-a dizajnirala haljinu i kaput u boji limunske trave (dakle, nije žuta, nije zelena, već nešto između), koji je odmah postao velik hit budući da se isticao u masi tamnh odijela te sugerirao val promjene koji je bračni par Obama donosio Americi. 

A Toledo je zapravo preko noći postala omiljena dizajnerica Michelle Obame, usprkos činjenici da nije dizajnirala isključivo za nju, niti joj je prvi komplet izravno prodala. Michelle ga je, naim kupila u Ikramu, svojoj omiljenoj čikaškoj trgovini koja prodaje odjeću Isabel Toledo, Thakoona i Narcisa Rodrigueza. "Doista me oduševilo kada sam vidjela da je obožavateljica. Zamislite, ova latino djevojka iz New Jerseya napravila je haljinu koju nosi buduća Prva dama SAD-a!", rekla je tada oduševljena Isabel, koju su ubrzo potom kontaktirali predstavnici Michelle. 

Uskoro je osmislila nekoliko kombinacija koje je Prva dama nosila na suprugovoj predizbornoj turneji, a svoju lojalnost Michelle je pokazala na jednom od najvećih političkih događaja ove godine - inauguraciji predsjednika Baracka Obame. Glamurozna kremasto žuta haljina i usklađeni kaput napravljeni su od satena i vunene čipke koja se najčešće koristi u kolekcijama francuske visoke mode, te su svi modni znalci kombinaciju ukrašenu ogrlicom i zelenim rukavicama proglasili potpunim pogotkom. No, u istim tim modnim krugovima Isabel Toledo bila je jedan od najneočekivanijih poteza za inauguraciju s obzirom da nije mainstream dizajnerica. "U Bijeloj kući sam! Dobro, u ormaru Bijele kuće.", šarmantno je prokomentirala Toledo. 

Talentirana Isabel dugo je na glasu kao jedna od glavnih inovatorica u modi. Istovremeno kultno klasična i muza mainstreama, Toledo je poznata po svom ezoteričnom pristupu modi (jednom je otvorila trgovinu unutar stana u Chelseau), ali i arhitektonskom poštovanju prema ženskom obliku. “Ja nisam modna dizajnerica, ja sam švelja”, inzistirala je. O kvaliteti njezinog rada svjedoči i činjenica da je primila i Couture Council Artistry of Fashion nagradu.

Krajem 90-ih Isabel je odlučila prestati predstavljati kolekcije dva puta godišnje, te osmišljavati u vlastitom ritmu. "Prije su revije bile intimnije, odjeća je bila bitna, a ne tko sjedi u prvom redu", objašnjava svoju odluku, te kaže kako se i način rada promijenio - "Uglavnom sam radila industrijski, tvornice su šivale, no sada većinu stvari radim ručno i pažljivije".

Kao svoju muzu Isabel će uvijek istaknuti supruga Rubena, ilustratora, kipara i slikara s kojim poslovno surađuje više od 15 godina. Isabel i Ruben Toledo talentirani su par koji radi u savršenoj sinergiji. Muza suprugovih skulptura, slika i ilustracija, Isabel Toledo smišlja oblike i strukture kojima odijeva ljudsko tijelo. Zauzvrat, Rubenov umjetnički pogled na svijet u njezin industrijski svijet donosi humor i nekonvencionalnost. Njihovi zajednički radovi pod nazivom “A Marriage of Art and Fashion”, na američkoj su turneji od 2000. godine, dok su Rubenovi radovi bili izloženi u muzejima poput Metropolitana i Louvrea, a ilustracije su krasile naslovnice Harper's Bazaara, Visionairea, L'Uomo Voguea i New York Timesa. Jedan od njegovih najnovijih projekata, ilustracije za knjigu “Stotka” Nine Garcije čiji je prvijenac “Mala crna knjiga stila” postala priručnik svake prave fashionistice, izašao je i u Hrvatskoj, a izložbom “Holy Toledo!” dizajnerica je proslavila 25 godina rada u industriji.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".