Tri super cure s Instagrama su nam otkrile svoje božićne recepte... I jedva ih čekamo isprobati!

Vidi originalni članak

Ivana Čuljak, Sanja Mijac i Anastazija Makjanić na svojem instagramu često objavljuju recepte kolača koje obožavamo, a s nama su podijelile svoje recepte s kojima će ovo biti najukusniji Božić do sad!

"Musaka fotografija zvanih život", kako ih Sanja Mijac sama zove, uvijek nam izazove zazubice i iste sekunde ogladnimo. Domaćica Sanja s nama je podijelila recept za božićni kuglof.

Sastojci: tri jaja, 200 ml tekućeg jogurta, 150 ml ulja, korica i sok jedne naranče, jedna žličica cimeta, 150 g smeđeg ili bijelog šećera, 220 g glatkog brašna, jedan prašak za pecivo, šaka brusnica, šaka grožđica.

Priprema: Pećnicu zagrijte na 200°C, kalup za kuglof namastite i pobrašnite. Ssve sastojke za kuflog izmiješajte pjenjačom pa smjesu izlijte u kalup. Stavite peći 40 minuta. Pred kraj pečenja, na kuglof možete staviti komad masnog papira za pečenje kako vam gornji dio kuglofa ne bi previše potamnio. 

Anastazija Makjanić poznatija kao @stazisweets otkrila nam je recept za najfiniju božićnu tortu s jabukama.

Sastojci: 2 jaja, 140 g šećera, 1 burnon vanilija šećer, 100 g oštrog brašna, 80 g griza, 1 prašak za pecivo, 80 g omekšalog margarina, cimet i anis po želji, 2 ribane jabuke, 100 g sjeckanih orašastih plodova (ja sam kombinirala orahe i bademe), 60 g sušenih grožđica i brusnica, 100 g sjeckane tamne čokolade

Glazura: 150 g šećera u prahu, 1 bijelanjak, žlica limunovog soka, dekoracija po želji

Priprema: Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za pečenje promjera 18 cm premažite margarinom. Jaja i šećer pjenasto umutite, pa postepeno dodavajte prosijano brašno, griz i prašak za pecivo (cimet i anis po želji). Zatim umješajte omekšali margarin, ribane jabuke, orašaste plodove i sušeno voće. Čokoladu isjeckajte na sitne komadiće pa lagano umješajte u smjesu. Pecite 50tak minuta (svakako provjerite čačkalicom prije nego izvadite). Ukrasite po želji! Ja sam napravila bijelu glazuru sa šećerom u prahu, bijelanjkom i malo limunovog soka.

Raw brownie blogerice Ivane Čuljak koja se krije iza stranice Neka jednu kolače, toliko dobro izgleda da ćete ga poželjeti pojesti preko fotografije. 

Prvi sloj: 200 g oraha mljevenih, 600 g datulja, 100 g kakao praha, 50 g sjeckanih oraha, 1.5 g soli
Datulje miksati u multipraktiku, dodati mljevene orahe, kakao I sol. Kad dobijete kompaktnu smjesu dodati sjeckane orahe. Stisnuti u kalup. (može biti okrugli, četvrtasti. Za ovaj kolač sam koristila uski dugi kalup(loaf cake)). 

Drugi sloj: 250 g indijskih oraha, 200 g kokosovog ulja, sok pola limuna, jedna banana, 20 g rižinog sladila (možete zasladiti po želji) 

Indijske orahe namočiti u vodi. Možte ih aromatizorati prema želji. Npr. sa štapićem vanilije. Bolje će vode upiti ako ih ostavit preko noći. Ocijediti od vode i miksati u multipraktiku uz dodavanje omekšale kokosove masti, zatim limuna, banane i rižinog sladila. Izliti po prvoj brownie smjesi i ostaviti par sati u hladnjaku da se stisne. 

Čokoladni preljev: 120 ml kokosovog ulja, 54 g kakaa u prahu, 40 ml rižinog sladila, prstohvat soli

Rastopiti ulje dodati kakao, sladilo, sol. Sve pomijesati, pustiti da se malo ohladi I preliti preko kolača. Posuti orasima, pistacijama ili orašastim plodovima po vašoj želji. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".