Trendovi se mijenjaju, ali metalik se uvijek vraća na listu najtraženijih: Evo što nosimo u party sezoni

Ovaj stil koji je jedan od najimpresivnijih ima korijene u povijesti odijevanja, početak mu je u 30-im godinama 20. st. U to su vrijeme jedno od najvećih modnih igrališta bili hollywoodski filmovi
Vidi originalni članak

Kako biste propisno završili godinu i uživjeli se u party film, blistavi je styling nužan. Bez obzira na to radi li se o jakni, haljini ili čizmama, metalik je trend koji ulazi u modni fokus.

Tekstil je ovdje glavni, tkanine su obogaćene srebrnim, zlatnim ili bakrenim nitima, u kombinaciji sa srodnim nijansama koje silueti daju ‘glow’. U suradnji su ti vizualni efekti ukrašeni mekoćom, odnosno volumenom, pa kreacija leprša pri svakom pokretu. Zato obožavamo velike haljine, kombiniramo bluze sa suknjama, inspiriramo se slojevitim modnim formulama.

Čak su i sportske stvari dobile novi vizualni identitet, brendovi nam nude hoodice, parke i slične casual kreacije koje kombiniramo kao party outfit. Komotni su krojevi općenito utjecali na sezonske modne dragulje, iz bogate stilske ponude lako je izabrati nešto u čemu ćemo biti uočljivi. A da se pritom ne odričemo mekoće lepršavog tekstila.

Općenito je za kraj godine rezervirana odjeća koja je stvorena za ples i pokret, u kojoj se osjećamo fenomenalno bez obzira na svijet oko nas. Stilovi i trendovi mogu se izmjenjivati, ali metalik će se često vraćati na listu najtraženijih, jer velika većina nas ponekad poželi osjećati se poput dijamanta. Ovaj stil, koji je uistinu jedan od najimpresivnijih, ima korijene u povijesti odijevanja, tijekom tridesetih godina prošloga stoljeća. U to vrijeme jedno od najvećih modnih igrališta bili su hollywoodski filmovi.

Dame s velikih ekrana, koje su zavodile raskošnim pramenovima i prekrasnim siluetama, često su nosile sjajnu odjeću dajući svakodnevnoj publici divnu inspiraciju. Hollywoodska kostimografija širila je svoje kreativne prste izvan filma, pa su glumice nosile divne metalik haljine i na premijerama. Ljudima se, naravno, to jako svidjelo, dame su se isticale i blistale ‘na kilometre’. Naime, kad zamislimo da je tadašnja ulična moda bila u znaku skromnih tamnih suknji i jednostavnih bluza i jakni, a cipele su bile crne ili smeđe, jasno je kakvu je pojavu glumica imala u metalik outfitu. Bila je to vizualna moć, figura je izgledala kao da je došla iz neke daleke galaksije.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Drugo bitno desetljeće koje je obožavalo ovaj stil bile su sedamdesete. Ples je osvojio svijet, disko je bio zakon. Na scenu stupa Abba, bend koji je osim genijalne glazbe imao i fenomenalnu kostimografiju i stil koji je plijenio pažnju i držao publiku budnom. U to vrijeme nije bilo te menažerije oko glazbenika, pa je ovaj švedski bend uistinu bio autentičan dio stilske i kostimografske revolucije. Blistali su jer su to htjeli, a ne morali. Kompleti od glitter tekstila, prsluci moćna izgleda i hlače trapez kroja bili su dio njihova stilskog izričaja, toliko impresivnog da ga se sjećamo i danas. Ušli su u kolektivnu modnu svijest kao izuzetan bend čiji je stil ostao upamćen kao jedna od ključnih inspiracija, koju volimo i danas.

Nova era metalik tekstila počela je relativno nedavno, kad su prije desetak godina svjetski brendovi počeli kopati po ropotarnici mode i nanovo otkrili ovaj fenomenalan stil. Na polovici prošlog desetljeća na scenu stupa Alessandro Michele kao kreativni direktor Guccija te mijenja sliku mode. Svijetu stila donosi novu etapu glamura, kiča i impresivnog izgleda, smatra da trebamo biti viđeni u svakom trenutku i koristi brdo sjajnog tekstila. Tako taj autor radi i danas, blistava mu je i kolekcija za sljedeće proljeće. S njime se u odabiru materijala često slaže i Isabel Marant, još jedna autorica kojoj se cool cure obraćaju kad žele nešto impresivno i super blistavo.     

Metalik komade koje možete isprobati ove sezone izdvojili smo u galeriji

Saint Laurent, My Theresa, 2490 eura Saint Laurent, My Theresa, 1890 eura Unreal Fur, Outnet, 274 eura Stella McCartney, Net a Porter, 695 eura Stand Studio, Outnet, 278 eura Saloni, Net a Porter, 447 eura Rosantica, Net a Porter, 336 eura Rosantica, Net a Porter, 307 eura Roland Mouret, Outnet, 610 eura Roksanda, Net a Porter, 2240 eura Paco Rabanne, Net a Porter, 370 eura MM6 Maison Margiela, Outnet, 206 eura Miu Miu, My THeresa, 850 eura Miu Miu, My Theresa, 710 eura McQueen, My Theresa, 698 eura Michael Kors, Outnet, 353 eura Jimmy Choo, My Theresa, 525 eura Jimmy Choo, My Theresa, 595 eura Isabel Marant, Net a Porter, 290 eura Iro, Outnet, 133 eura H&M, 29 eura ALice and Olivia, Outnet, 498 eura Alessandra Rich, Net a Porter, 200 eura

Pogledajte što je Musić Milanović odjenula za susret s Papom: Tek je 7 žena dozvoljeno ne nositi crno

Maja Tedeschi, jedna od najbolje odjevenih Hrvatica, odlično nosi najtraženije čizme sezone

Mama i kći u stajlinzima koje ćete poželjeti kopirati: 'Često se uskladimo, a neke stvari i razmjenjujemo'

Čizme kakve nosi Jelena Veljača super su dodatak svakoj kolekciji, a otkrila nam je što u modi ne voli

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".