"Treba jesti više ugljikohidrata zato svaki dan započnem s kroasanom koji podebljam maslacem"

Službeno je! Nema više sunca, mora i kupanja. Jesen je, kao i uvijek, došla nepozvana. Objesila je svoj mokri kaput u predsoblju i bezvoljno smjestila dupe na moj kauč.
Vidi originalni članak

Svake godine ista priča. Jedan dan si u kupaćem i diviš se svojim preplanulim nogama, a već drugi na bljedunjave udove navlačiš vunene čarape. Mrak pada sve brže, a nakon pomicanja sata i depra pokuca na vrata. Ali ne i ove godine! Obećajem da će ove godine sve biti drugačije, borit ću se protiv jesenjeg bluesa onako kako savjetuju internetski gurui. Sakupila sam nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći da s opadanjem lišća drastično ne opadne i moja razina serotonina i endorfina.

NAPRAVITE ZIMNICU

Ove godine napravit ću svoju prvu zimnicu. To će biti odlična zanimacija, a i korisno kad dođu hladni zimski dani. Prvo ajvar! Kupila sam fine paprike koje pečem 45 minuta. Kad se ispeku, puštam da se ohlade. Fino mirišu, a nakon degustacije zaključujem kako su prilično ukusne. Nakon pola sata musava gledam u prazan pladanj na kojem su nekoć bila najukusnije paprike na svijetu. Odlazim u dućan po ajvar. Vraćam se doma po kišobran.

TRENIRAJTE!

Nema više sjedenja na kauču, interneti mi savjetuju da treniram. Dolazim u teretanu i tražim da me upišu na aerobik. Utrenirana djevojčica s info pulta mi kaže „Gospođo, zadnji sat aerobika održan je 2004., evo vam popis treninga koje nudimo.“ Gospođa posramljeno uzima letak i stane proučavati. Stvarno nema aerobika, samo nazivi poput „fat burning“, „extreme workout“ i „boot camp“. Odlučujem se za „boot camp“, ima cipele u nazivu, ne može biti loše. Sat i pol kasnije izlazim iz teretane na kišnu ulicu. Opet nemam kišobran. Potrčala bih, ali ne mogu. Do kuće hodam kao šestar.

PAZITE NA PREHRANU

Većina savjeta vezanih uz jesensku prehranu kažu da treba jesti više ugljikohidrata. Zato svako jutro započinjem s kroasanom, a često ga podebljam s malo maslaca. Ono što pojedem ujutro se ne broji, to svatko zna. Također, treba pojačati i unos voća zbog vitamina. Voće odlučujem konzumirati iz pekmeza. Dosta je praktično. Ne treba ga prati, guliti ili cijediti. Preporuča se i pojačano konzumiranje meda u čaju. Jesen stvarno ima svojih slatkih prednosti.

ŠTO ČEŠĆE IZLAZITE TIJEKOM DANA

Kažu da tijekom jeseni treba što više koristiti prirodnu svjetlost i izlaziti na zrak. Nažalost, ja sam većinu dana na poslu i ne mogu izaći van, ali zato mogu širom otvoriti prozore. Neke kolegice prigovaraju, ali ne dam se smesti. Možda je malo friško, ali svima će nam koristiti svježi zrak. Primjećujem kako sam počela šmrcati, stoga podebljavam dozu meda u čaju. Nakon sve jačeg kašlja, osim u čaju, uzimam med i na žlicu. Nakon posjeta doktoru, na žlicu uzimam i antibiotik.

DRUŽITE SE

Kako bismo se borili protiv jesenske depresije dobro je družiti se s ljudima. Svečano obećajem kako ću ove sezone biti vesela društvena leptirica! Dogovaram kave i večere, pa što ako je vani hladno i mračno? Ipak, čim dođe vrijeme za druženje, otkazujem u zadnji čas. Pa vani je hladno i mračno! Moram biti razborita, ne smijem opet završiti na antibiotiku. Za moje dobro je da ostanem neugledna noćna leptirica.

PRIHVATITE JESEN

„Uživajte u jeseni, zagrlite je i prihvatite“ - kažu znalci. „Upalite svijeće, pristavite čaj, umotajte se u dekicu.“ E, pa ovo već može. Dok voda za čaj ugodno krčka na štednjaku, iz naftalina vadim mirisne svijeće. Zadovoljno primjećujem kako imam i priličan broj lučica i svijećnjaka. Palim jednu za drugom sve dok se stanom ne proširi čarobna svjetlost i neobičan miris voska. Potpuno sam opuštena, ruke grijem čajem, promatram vesele plamenove i uživam u ugođaju. Uskoro se vrata otključavaju, dragi ulazi u stan i zabezeknuto pita „'Ko je umro?“.

PRIRODNI LJEKOVI

Jedan od načina kako izbjeći jesenje prehlade su prirodni recepti. Baka mi je preporučila kombinaciju češnjaka, đumbira i limuna. Kaže da ne smijem biti gadljiva, nego da sve lijepo pojedem. Volim baku i rado je slušam. Uzorno unuče, kakvo jesam, odmah narežem domaći češnjak. Kao u transu vadim i slaninu. I štrucu kruha. Malo paradajza. Jel' na to mislila?

ISPLANIRAJTE KRATKO PUTOVANJE

Dobra metoda razbijanja jesenje rutine je vikend izvan grada. Ne zvuči loše, baš bismo se mogli zaletit na romantičan vikend u Rovinj. Dugo nismo nigdje otišli. Sve ću isplanirati i iznenaditi dragoga. Dok na internetu pretražujem smještaje, uporno mi iskače oglas s bijelim čizmicama koje sam neki dan gledala. Stvarno su predivne. Okej, možda jesu skupe, ali su prava koža. Danas je teško naći kvalitetnu obuću. Jesam li već rekla kako su predivne? Jesam li već rekla kako sam ih kupila? Mislim, Rovinj će biti na istom mjestu i u proljeće.

MODA

Jedna od najboljih stvari je jesenska moda. Udobni džemperi, samt, topli kaputi, raskošni šalovi, sve obožavam! Prilično dobro sam se opskrbila ove jeseni. Imam sve najbitnije trendove sezone – bijele čizme, animal print i broj prevelik kaput. Ujutro odlučujem nabacati sve sezonske it komade na sebe. Malo je prohladno, ali barem je kiša stala. Na nos sam nabila sićušne naočale, iako nema sunca. Ne vidim dobro, ali za modu vrijedi patiti. Trenutak nepažnje je dovoljan da novom čizmicom ugazim u blatnjavu lokvu. Dok mi čarapa izdajnički šljapka, hladnoća mi se uvlači u kosti. Ovo je stvarno najgore godišnje doba. Jesen ti mater, kad će ljeto više?!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".