Tko su muškarci s najviše stila u Hrvatskoj?

Borut Mihalić, Josip Tešija, Tomislav Bahorić, Marko Tolja, Miran Kurspahić, Vlaho Arbulić - samo su neki od muškaraca u Hrvatskoj svjesnih svoga stila
Vidi originalni članak

Novija modna povijest ženu postavlja na pijedestal stila, nudeći joj, odnosno nama, brdo izbora, outfita, čuda i čudesa. I dok smo mi u shoppingu, naši frajeri uglavnom se dosađuju od muke i okreću očima, razvučeni po ogradi shopping centra, čekajući da mi, njihove cure, žene i dame, završimo s uživanjem u prepunim, šarenim dućanima. A sniženja, razni blagdani i ini irelevantni povodi privlače nas u shopping kao muhe na ljepilo! Ipak, u posljednje vrijeme stvari se mijenjaju, a jednostavan pogleda na ulice, evente i crvene tepihe, pa čak i kod nas, donosi neku novu, svježu sliku. Ni za momke situacija više nije toliko monotona. Konačno, i oni su se počeli baviti vlastitim stilom!

Istovremeno, vodeći svjetski brendovi na pistama predstavljaju zanimljivu stilsku dinamiku, pa brendovi poput Diora, Louis Vuittona, Virgila Abloha, Dries van Notena, Balenciage, Hugo Bossa i mnogi drugi nude rekreiranu klasiku podcrtanu statement detaljima. Do sada su uglavnom dizajneri ženskih kolekcija bili zvijezde, no posljednjih par godina ta titula pripada dizajnerima muških kolekcija – Kim Jonesu koji radi Dior i Virgilu Ablohu iz kuće Louis Vuitton (Virgil je naslijedio Kima na mjestu art direktora LV-a). Njih dvojica imaju gotovo status celebrityja, Kim nešto manje, a Virgil nešto više, jer sve što dotakne taj dizajner pretvara u zlato. Iza sebe ima niz suradnji – od Nikea do Ikee. Za jesensku sezonu obojica spomenutih dizajnera predlažu outfite u jednoj nijansi, a siva ili neka druga dimna nijansa od glave do pete njihova je omiljena. Naravno, tu su i army elementi, jer odijelo u višeslojnoj izvedbi primjer je savršenog tailoringa inspiriranog uniformom. Odijelo je općenito postalo poželjno u dnevnoj varijanti uz tenisice ili čizme, a ponekad podsjeća i na grunge. Neka nova klasika zavladala je ormarima, s tu su i košulje i veste, jer taj retro moment danas djeluje tako moderno. 

Kreacije i kombinacije idu korak naprijed, jer i dečki se vole srediti, pa više nisu samo po kafićima u centrima, već itekako ulaze s interesom i znaju što i kako izabrati. Ili savjet traže od svojih cura, žena, partnera, frendica… Naravno, takva je i ponuda. Nisu tu više samo odijela, košulje, traperice i keperice. Sve je to pod utjecajem novijih trendova u modi koji podrazumijevaju raznolikost, isticanje osobnosti i neke nove generacije koje nisu opterećene tim dosadnim tradicionalnim modnim podjelama. Svatko za sebe može osmisliti autentičan stilski film! Naravno, u poslovnom svijetu stvari se sporije mijenjaju, no i tu ima kreativnosti – iako poslovnjaci prate stroža pravila, ipak danas furaju razne karirane motive, kombinacije maramica i kravata, prsluke, fora čarape, slim hlače…

A vesta novoga doba danas postaje sako – jedan takav danas ima Borut Mihalić, najbolji poznavatelj parfema na ovim prostorima, vlasnik TOP parfumerija i čovjek čiji je modni stil jednostavan, s dozom one retro elegancije. Ovih dana ćete ga vrlo vjerojatno vidjeti u pletenom sakou-vesti-jakni, koju mu je napravila Nataša Mihaljčišin.

– U posljednje vrijeme sve više okrećem se našem dizajnu, jer želim podržati brendove koji su napravljeni u Hrvatskoj – ističe Borut.

- Shvatio sam da se stvari poput pletene veste po mjeri najviše isplate. Takve stvari traju i nosim ih više godina. Inače, ne kupujem mnogo, već više statement komade koje onda konstantno nosim. Volim traper tamnih nijansi i basic majice, košulje i polo-majice. Zimi nosim dosta čizme i gležnjače te općenito volim tenisice nekog cool dizajnera, na primjer Repliku od Margiele. Općenito mi paše i trend voluminoznih krojeva jer sam nestandardna odjevna veličina - kaže Borut, koji smatra da su kvalitetne stvari najbolja investicija, tako da i svoja tri Yamamoto šala ima već deset godina, a oni su kao novi! Iako ih nosi čitave zime… 

Drugi lik koji se izdvaja iz mase je Josip Tešija koji radi kao kustos u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, inače veliki ljubitelj umjetnosti i crne avangarde. Uvijek je zanimljivo vidjeti što je odjenuo, njegove su kombinacije zanimljivo artističke.

- Stil sam izgradio pod utjecajem svoje obitelji – priča mi Tešija - moj tata uvijek je bio svoj, dok je mama vjerna klasici. S godinama sam zavolio avangardu, ona voli mene i ja nju! Crna je za mene emancipacija svih boja, a istovremeno daje malo mističnosti. Sretan sam što u Hrvatskoj imamo nekoliko avangardnih dizajnera, čast mi je da s njima i njihovim radom imam poseban odnos - to su Tomislav Bahorić i njegov Spirit by T.B. i nakit Lapidarium. Često u posljednje vrijeme nosim natikače i čarape, to je utjecaj mog zavičaja, etno moment. Mogu slobodno kazati da su moji preci do jučer čuvali ovce i koze u kožnatim natikačama s potplatima od gume, i uz to su nosili čarape od ovčje vune. Bez etno elemenata i Dalmatinske zagore, ne bi bilo niti mog stila. S druge strane, čitav svijet se trenutno osvješćuje ekologijom, zato predlažem da se vratimo našim tradicijama. Vratimo se jednostavnosti, bit ćemo opet svoji i unikatni - smatra Tešija.

Ponekad odijeva crne suknje te ističe kako je to - simbol prapovijesti, jer muškarac u takvim odjevnim predmetima za njega predstavlja snagu, hrabrost i zaštitu te otkriva činjenicu da je drugačiji. I Tešijin omiljeni hrvatski modni dizajner muških kolekcija, Tomislav Bahorić koji potpisuje Spirit by T.B., cool je lik za sebe.

– Pristalica sam nultog stupnja odijevanja, a to znači da su moja baza majica i traperice, kojih imam u raznim nijansama – otkriva Bahorić. – Često nosim slojeve i odjenem bijelu majicu ispod crne. Iako ponekad izgleda kao da sam stalno u istom, crnih majica i traperica imam na desetke. Posebnu pažnju poklanjam Premiata i Y3 tenisicama, a svoj naizgled jednostavan look volim zaokružiti dobrim naočalama, satom i šalom. Zimi volim nositi asimetrične kožnate jakne te statement kapute iz vlastite kolekcije, a uz kapute volim skinny jeans i bajkerske čizme.

Vlasnik dobrog stila je i naš pjevač Marko Tolja. Njegova odijela, sakoi i gentlemanski styling idealna su inspiracija za mnoge poslovnjake i one koji se žele posebno srediti. Iako je modna scena raznolika, taj jedan retro umiveni stil i dalje je postojan, čak štoviše, pojačan je u posljednje vrijeme novim izazovima, krojevima i kombinacijama, daleko kreativnijima nego prije. 

Kreativac na sceni je i Miran Kurspahić, jer njegov je modni odabir uvijek zanimljiv, autentičan i podcrtan retro pomno biranim retro detaljima. Sakoi, odijela, razne marame i boje karakteristične su za taj izuzetno zanimljivi boemski styling! Specifičan lik je i pjevač Luka Nižetić, jer njegov grunge-army stil odlična je lekcija frajerima koji žele izgledati dobro i casual. Karirane košulje, majice i zapravo jednostavna modna formula, podcrtana čizmama, odličan je outfit za urbanog frajera koji voli trendove, ali djeluje jako cool! 

Iz svijeta manekenstva na styling listu stiže Vlaho Arbulić, poznavatelj novih trendova i obožavatelj casual stila koji trenirku nosi kao dobar dnevni outfit. Kod njega su stvari dosta jednostavne i koloristički minimalne, što pokazuje kako je - manje je više – uvijek dobra formula.

Na našoj muškoj stilskoj sceni stvari se itekako mijenjaju, sve više muškaraca razmišlja o odjeći koju nosi te želi izgraditi stil. To istovremeno znači da se sve više brinu o sebi! Od najboljih muških trendova koji se danas miješanju i pomalo preklapaju, su redefinirana klasika, army, dandy i taj tamni minimalističko-avangardni… to su sigurne formule za dobar stil. Divno je vidjeti sređenog muškarca koji je svjestan stila koji nosi!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".