Tko su dva milijardera iz modne industrije koji će donirati 300 mil. eura za Notre-Dame?

Francuski multimilijarder François-Henri Pinault najavio je kako će donirati 100 milijuna eura za obnovu crkve Notre-Dame u Parizu koja je jučer izgorila u stravičnom požaru, dok je Bernard Jean Étienne Arnault obećao uplatiti čak 200 miljuna!
Vidi originalni članak

Pinault je rođen 1962. godine i francuski je biznismen, a prije 10 godina na Valentinovo vjenčao se s glumicom Salmom Hayek, koja trenutno snima film u Rovinju. 
Jedan je od najbogatijih Francuza. Pinault je CEO tvrtke Kering koja drži luksuzne brendove poput Guccija, Yves Saint Laurenta, Balenciage, Alexandera McQueena, Bottege Venete, Boucherona, Brioni and Pomellato... Pod njegovim je vodstvom tvrtka od 2005. godina, a 2008. François-Henri osnovao je i Kering Fundation koja se bori za ženska prava. Prije četiri godine pokrenuo je program na kanskom filmskom festivalu "Women in Motion". Ovim projektom želi naglasiti važnost spolne jednakosti unutar filmske industrije. 
Magazin Harvard Business Review, koji se bavi relevantnim osobama i tvrtkama iz raznih industrija, proglasio ga je "Best Performing CEO", odnosno direktorom s najboljim rezultatima.

Pinault, odnosno njegova tvrtka Kering, je po službenim brojkama u 2018. "vrijedio" 13,6 milijardi eura, a njegova tvrtka zapošljava 30,595 zaposlenika. 

Od 1996. do 2004. Pinault je bio u braku s Dorothée Lepère i imaju dvoje djece, sina François i kćer Mathilde. Nakon toga izlazio je s popularnom manekenkom Lindom Evangelistom s kojom ima dijete rođeno u listopadu 2006. godine, Augustin James Evangelista. 

Sa svojom sadašnjom suprugom, Salmom Hayek, u vezi je od travnja 2006. U ožujku 2007. mediji su počeli pisati kako je Salma trudna, a mjesec dana kasnije par se zaručio. Njihova kćer Valentina rođena je 21. rujna 2007. godine, a oni su se vjenčali na Valentinovo 2009. prvo u Parizu, a zatim u Veneciji. 
Glumica je nakon tragedije s crkvom Notre Dame objavila fotografiju na svom Instagramu: "Kao i mnogi drugi, i ja sam u šoku i tužna dok gledam Notre Dame kako se pretvara u dim. Pariz, volim te."

Bernard Jean Étienne Arnault je 70-godišnji francuski biznismen i kolekcionar umjetnina, ali i veliki 'rival' Pinaulta. Okrunjen je i titulom najbogatijeg francuza. Bernardova tvrtka LVMH je kratica francuskog koncerna Moët Hennessy - Louis Vuitton S.A., s preko 60 luksuznih marki. 

Modni brendovi koje drži ova tvrtka su Louis Vuitton, Loewe, Berluti, Givenchy, Thomas Pink, Marc Jacobs, Emilio Pucci, Kenzo, Céline, Fendi, Donna Karan, a od drugih brendova tu su šampanjci Moët & Chandon, Dom Pérignon, Krug (od 1999.), Veuve Clicquot, Ruinart, Mercier, Sephora...

Njegovo se bogatstvo procjenjuje se na 91,3 milijarde dolara. Magazin Forbes proglasio je ga je najbogatijim Europljaninom, a prema Bloombergovom indeksu milijardera Arnault je trenutno treća najbogatija osoba u svijetu, iza Jeffa Bezosa i Billa Gatesa. Prošle godine postao je najbogatiji u modnoj industriji, nadmašivši vlasnika Zare Amancija Ortegu. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".