Tamarinu haljinu radili smo s jako malim budžetom, a svi su je primijetili

Porazgovarali smo s Aleksandrom Nošpalom, makedonskim modnim dizajnerom koji je ovih dana obasut brojnim komplimentima zbog sjajne haljine koju je izradio za Tamaru Todevsku
Vidi originalni članak

Nakon velikog uspjeha makedonske predstavnice na Eurosongu, Tamare Todevske, brojni su se mediji raspisali o ovoj pjevačici, njezinoj sjajnoj pjesmi, ali i sjajnoj haljini koju je nosila. Aleksandar Nošpal, čovjek je koji stoji iza nje, a nakon sjajnog feedbacka kojeg je dobio, odlučili smo ga kontaktirati kako bi porazgovarali o kreativnom procesu koji je stajao iza ove, sada već kultne haljine.

- Ovo je četvrti put kako radim kostime za predstavnika Makedonije na Eurosongu. Prvi put sam sudjelovao 2000. godine s grupom XXL, onda 2002. s Karolinom Gočevom i 2004. s Tošom Proeskim. Suradnja s Tamarom Todevskom nije slučajna jer smo jako bliski privatno. Ona je kao moja mala sestra i radio sam kostime za najvažnije trenutke njezina života. Kada ju je Makedonska radiotelevizija nazvala da predstavlja Makedoniju na Eurosongu, odmah me je zvala da joj napravim haljinu. Kako mi je poslovni raspored jako nabijen jer radim kostimografije po Europi, morao sam naći vremena da sve to posložim. I vidjeli ste rezultat- kazao nam je Aleksandar.

- Haljina je nastala u suradnji s dvije tv redateljice iz Švedske koje je makedonska televizija angažirala za ovogodišnji nastup: Marie Forsman Ryberger i Tina Matulessy. Kada su čule pjesmu, poslale su scensku i svjetlosnu vizualizaciju nastupa i postavili određene zahtjeve koje su bile potrebne za scenski nastup. Ja sam s druge strane, poznavajući Tamaru i njezine fizičke predispozicije, predložio određene elemente kostima kako istaknuli ili sakrili određene stvari. Oni su inzistirali na konkretnim bojama, a ja sam dao određene prijedloge te smo koncem odlučili da boja bude smaragdno zelena zbog simbolizacije duševnog mira, harmonije, ponovnog rađanja i nade. Inače, sama pjesma govori o borbi s postporođajnom depresijom- ističe Aleksandar.

- Što se tiče forme, haljina je trebala biti skulpturalna jer je Tamara bila sama na pozornici. Detalj na kojem su inzistirali su leđa, gdje sam stavio dugačak srebrni patent koji izduži liniju i akcentira formu. Haljinu sam šivao i izradio sam, a iza nje stoji 700 sati rada. Pristup je bio kao u francuskoj visokoj modi, koja je inače moja specijalizacija. Naime, završio sam u Parišku školu ESMOD i radio u modnoj kući Madame GRES- dodaje.

Aleksandar inače ima i dugu tradiciju suradnje s hrvatskim tržištem, a radi za HNK Zagreb, Split i Rijeka.

- U ovom trenutku radim balet u HNK Zajc u Rijeci, a i inače jako puno radim s hrvatskim tržištem. Prva moja suradnja je bila 2012. godine kada me je nazvao tadašnji umjetnički ravnatelj baleta, Ronald Savković s kojim surađujem i danas. Od tada sam dobio oko dvadesetak baletnih projekata s HNK RIJEKA, Zagreb i posebice Split od kada je Igor Kirov postao umjetnički ravnatelj baleta. Inače puno surađujem s Leom Mujićem s kojim smo odradili balet Ana Karenjina u prosincu prošle godine- kazao je Aleksandar.

Leo Mujić inače je poznati koreograf koji je postao viralni hit prije nekoliko godina kada su ga na autocesti pitali što misli o prometnom zastoju. Ne sjećate se?

- Ovogodišnji uspjeh makedonske predstavnice rezultat je energije jednog izvanrednog tima koji je bio i emotivno vezan za Tamaru i s kojim ona surađuje već duže vrijeme. Budžet je bio jako limitiran, tako da smo svi unijeli maksimalnu emocionalnu i fizičku energiju ne bi li Tamaru učinili najboljom jer ništa drugo ni ne zaslužuje. Uspješan rezultat i trud na kraju su izišli na površinu i moram reći kako sam neizmjerno sretan zbog toga- zaključio je.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".