Tiha revolucija donjeg rublja: Grudnjaci bez žice su 'must', percepcija vlastitog tijela postepeno se mijenja

Mlade djevojke i žene, ponajprije generacije Z, imaju želju za maksimalnom udobnošću te se ne žele 'patiti'. Wanderbra i razne varijante korzeta mogu se sakriti, stiglo je vrijeme ugodnosti
Vidi originalni članak

Iz ove, ljetne perspektive, lako je shvatiti i uvidjeti želju za laganim grudnjakom koji nema 'suvišnih' dijelova te je sveden na ono osnovno, funkcionalno. No, kako to u dizajnu i modi uvijek biva, odmaknimo se malo dalje od kolovoške vrućine. Uvidjet ćemo da generacija mladih žena ima itekako dobar razlog za biranje grudnjaka bez žice. Ovaj je modni element sve prisutniji u brojnim kolekcijama donjeg rublja, pa i kod onih brendova u kojima smo uglavnom vidjeli žice, korzete i slično.

Naime, ovdje se također vidi ta sklonost novog doba ka raznolikosti, a kad vidimo te tradicionalne grudnjake na vješalicama, svi su isti ili slični, dolaze u nekim grupama, grupacijama. A raznolikost podrazumijeva i osobnost pa je zapravo bilo pitanje vremena da i donje rublje, koliko god je to moguće, postane - s naglaskom na osobnost, ugodnost u vlastitom tijelu i prilagodljivost torzu. Nije nužno da grudnjak zapravo izgleda 'drugačije', već da poštuje formu tijela. Postalo je očito da donje rublje, nekoć simbol ograničenja i konformizma, prolazi kroz tihu, ali značajnu revoluciju. Pustimo neka spavaju korzeti, seksi push-up grudnjaci, modeliranje tijela do maksimuma.

Iako su grudnjaci sa žicom desetljećima bili na vrhu popularnosti, bili su tu često razni problemi, a to su crvenilo oko grudi, metalne žice koje najednom strše ispod grudnjaka... Danas više nitko ne želi patiti za ljepotu, tako da je postalo očito da današnje žene žele udobnost, praktičnost i ljepotu. Na tu je promjenu uvelike utjecala i pandemija, s raznim 'work from home' životnim kombinacijama.

Pogledajte galeriju predivnih oversized košulja:

FOTO: Zara 27,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 19,95 EUR FOTO: Zara 19,95 EUR FOTO: Zara 19,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 19,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR

Na mrežama svako malo niču trendovi odbacivanja klasičnog grudnjaka, jer ovaj neutralni, koji je na tijelu gotovo nevidljiv, uklapa se u siluetu te je prirodno naglašava, umjesto da je iznova 'izgradi'. Žene su oduševljene, komentiraju kako dođu doma i nemaju potrebu skidati grudnjak jer je - toliko udoban. Osim samog dizajna, bitan je i materijal.

Naime, tkanina koja ide direktno na kožu mora biti mekana, podatna, ugodna, elastična - sve to želimo od grudnjaka na koji je lako zaboraviti da je uopće na tijelu. Atmosfera u svijetu mode koja kaže - ja na to imam pravo - dovela je proizvođače donjeg rublja u poziciju da se moraju ozbiljno potruditi oko tekstila za grudnjake. Naime, sada su oni često izrađeni od mekanih, prozračnih materijala poput organskog pamuka ili mikrovlakana, što im dodaje i ekološki prihvatljivu dimenziju. Tehnologija tkanine ide naprijed, a donje rublje je idealan medij u kojemu te ugodnost zakon broj 1.

No, nije sve tako monotono radi same udobnosti, već današnji grudnjaci i donje rublje dolaze u raznim stilovima i bojama, od jednostavnih i elegantnih te razni 'hot' modela. Očito je također da se trend neće zaustaviti na generaciji Z, već i njihove starije sestre i mame žele dio ovog kolača. Čak i luksuzni brendovi počinju nuditi opcije bez žice, što dokazuje da ova revolucija udobnosti utječe na cijelo tržište donjeg rublja. Mekano, ugodno, poput druge kože - sve je takvo, ne samo grudnjaci, već i body, gaćice...

Jer, tko se ne bi priklonio udobnosti, tako je lako prihvatiti je. Donje rublje kroz dekade, stoljeća, pokazuje načine na koji gledamo i doživljavamo vlastito tijelo, osim što nam naravno otkriva trenutni ideal ljepote. Moguće je i da ga sada lakše prihvaćamo - razne siluete, građe, sve je to prisutno na našem vizualnom horizontu, svakodnevici skrolanja.

Ako je odjeća spontanija, ležernija linijom te više komotna, logično je da će se trend osjetiti i u svijetu donjeg rublja. Ovo je još jedan od dokaza kako od odjeće želimo da bude ugodna, što je prilika modnim brendovima da istraže svijet novih materijala i tekstila te nam donesu nešto sasvim savršeno - tkanina koja ide na golu kožu mora poštivati pravila super mekoće i 'nevidljivosti'. Tako da taj osjećaj slobode ima dostojan modni okvir.

Bob frizura idealna za ljeto: Nije zahtjevna za održavanje, a može se stilizirati na razne načine
Tekući puder koji u beauty svijetu ima kultni status: Dolazi u više od 60 nijansi, a na licu je postojan cijeli dan!
Osvojila nas je stilom i osmijehom: Kombinaciji simpatične Katarine nećete pronaći zamjerku!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".