Tajči je prije 33 godine nastupila na Euroviziji, a kultnu narančastu haljinu i dalje čuva u ormaru

Nastupom u Zadru, na jugoslavenskom izboru za pjesmu Eurovizije, osvojila je bivšu zemlju, a album “Hajde da ludujemo” tad je prodan u 300.000 primjeraka.
Vidi originalni članak

Poznata hrvatska glazbenica Tatjana Matejaš Tajči i dalje čuva svoju narančastu haljinu u kojoj je nastupila na Euroviziji 1990. godine u Zagrebu.

Haljina je postala prepoznatljiv simbol, o njoj se i danas priča, a koreografija pjesme još je poznata, čak i mlađim generacijama. Za cijeli tadašnji imidž mlade zvijezde bila je zaslužna Višnja Trusić, koja je odabrala haljinu u kojoj će Tajči nastupati te izravnala inače prirodno kovrčavu kosu i promijenila šminku.

Pobrinula se i da joj Christian Dior bude sponzor, odnosno da joj redovito dostavlja šminku. Tajči se u ogledalu nije prepoznala, a kasnije je otkrila da nije sklona promjenama, no, ako se već moraju dogoditi, neka budu drastične. 

Nastupom u Zadru, na jugoslavenskom izboru za pjesmu Eurovizije, osvojila je bivšu zemlju, a album “Hajde da ludujemo” tad je prodan u 300.000 primjeraka. Snimljen je u studiju “Rokoko” u Bošnjacima, čiji je vlasnik bio Želimir Babogredac, današnji direktor Croatia Recordsa. Glazbeni aranžman prepušten je onda mladom gitaristu Nikši Bratošu.

Nakon pobjede grupe Riva 1989. s pjesmom "Rock me baby" u Švicarskoj, upravo je grad Zagreb postao domaćin tada 35. izbora za pjesmu Eurovizije.

Tajči je na samom natjecanju izvela iznimno energičan nastup koji je osvojio srca publike. Njezina strastvena izvedba i nesputana energija ostale su upamćene kao jedan od najupečatljivijih trenutaka u povijesti Hrvatske na Euroviziji.

"Prije samog nastupa je bilo dosta napetosti i nervoze. Ja sam osjećala toliku odgovornost prema ljudima koji su mi pružili već do tada i ljubavi i podrške i vjerovali su u mene, nisam ih htjela iznevjeriti. Meni osobno Lisinski je bio kao doma jer sam tamo odrasla. Mislim da je to za mene bio olakšavajući element jer kad sam izašla na scenu da odradim ono što sam već sto puta odradila, da pjevam, otvorim srce i što bude - bude", prisjetila se prošle godine Tajči za IN Magazin.

Osvojila je 7. mjesto s 81 bodom,a njena pjesma dobila je dvije dvanaestice, i to od Izraela i Turske, dok je Jugoslavija svoju dvanaesticu dala Francuskoj.

Tekst pjesme napisao je Zrinko Tutića te je on u prvoj je verziji glasio “Hajde da beremo jagode”, što je Alka Vuica prepravila u “Hajde da ludujemo”. Uz ovu pjesmu na albumu su i hitovi “Ti nemaš prava na mene”, “Moj mali je opasan”, “Dvije zvjezdice”..., sve napisani od Zrinka Tutića.

- Htjela je njega. Sjetila se pjesme koje je napravio Massimu, ‘Stranac u noći’. Vjerovala je da će s njim pobijediti. Zrinko nije bio toliko zainteresiran za Tajči, više je tipovao na Massima - rekao je još prije Edwin Softić.

Softić je Tajči prvi put ugledao na Zagrebačkom festivalu 1987. godine, kad je pjevala “Noć od kristala”, i poželio od nje napraviti zvijezdu. Tajči se nalazila s njim, ali mu ništa nije vjerovala te je mislila je da čudak s neobičnim idejama. Tada je 1988. godine, s poznatim bosanskim bendom Hari Mata Hari snimila duet “Sedamnaest mi je godina”.

I dalje se nalazila sa Softićem, koji joj je tad organizirao gaže po bivšoj Jugoslaviji. S vremenom je vidjela da je ozbiljan pa su počeli raditi zajedno. Nakon dvije godine suradnje, Softić je smatrao da Tajči treba snimiti nešto svoje i upoznao ju je s Tutićem. I tu je krenula njezina popularnost.

Međutim, i prije slave uz sebe je imala par prijatelja, a tako je ostalo i kasnije. U jednom od intervjua rekla je da je u petak, prije Jugovizije, nitko nije nazvao. Nakon pobjede telefon joj danima nije prestajao zvoniti, no, Tajči se držala Softića. 

Nakon pobjede u Zadru, Softić je odlučio da je vrijeme za velike turneje po dvoranama, ali ona baš i nije bila sretna jer to nije bila glazba koju je željela pjevati. No, u glazbu je ionako s toliko žara ionako ušla zbog nesretne ljubavi.

U vezi s našim, danas poznatim glumcem bila je četiri, pet godina. Kad se vratio iz vojske, on se promijenio i dalje više nije išlo. Tajči je silno pogodio taj prekid i nije znala kamo bi sa sobom i tako je našla motiv za rad, a svu ljubav koju je osjećala za njega, pretočila je u posao. 

Silno je htjela ići u Ameriku, a kada je otišla, tamo je našla mir. Udala se za Matthewa Camerona, s kojim je u braku dobila tri sina, Blaisea, Evana i Dantea. Pjevala je duhovne pjesme po crkvama, a nakon suprugove prerane smrti organizira duhovna krstarenja.

Modna ideja koju prepisujemo ovih kišnih dana: Čizme i kombinezon spoj su koji ne prolazi nezamijećeno
Slip haljina, kaubojke i kožnjak izgledaju tako odlično: Ovoj kombinaciji teško ćete pronaći manu
Košulje-haljine najbolji su izbor za proljeće: Ovo su najljepši lepršavi, chic i udobni modeli

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".