Dan kada moda slavi rođendan

Chanel logo jedan je od najprepoznatljivijih na svijetu. No, prije nego je brand postao požuda žena diljem svijeta bio je to samo skromna radnja ženskih šešira u Parizu . Gabrielle Bonheur Chanel, znana kao Coco , promijenila je tijek povijesti mode. U čast 132 rođendana modne ikone Coco Chanel donosimo vam zanimljivosti o samom brendu i kako je on postao ono što je danas...
Vidi originalni članak

Jedna od mnogih poznatih izjava legendarne Coco bila je: "Ja ne pratim modu, ja jesam moda." Kako je Chanel postao ono što je danas? Što je bilo potrebno da se povijest ženske mode zauvijek promijeni? Tko je zaslužan za zvijezdani uspjeh brenda? Okrenuli smo se i pogledali same početke Chanel-a i otkrili što ga čini ovako uspješnim i zanimljivim te vam donosimo 25 najvažnijih od osnivanja sve do danas.

Coco Chanel započela je svoju karijeru kao počeo kao krojačica davne 1909. Nakon što je napustila samostan u dobi od 18 godina,Coco je radila u krojačkom dućanu, pokušavajući ostvariti muzičku karijeru. Konačno ona je svoj prvi dućan otvorila 1909 godine. Na samom početku mučila se sa zabranom od strane vlasti koja je spriječavala prodaju couture haljina budući da je na istoj lokaciji takav dućan - već postojao! Iz tog razloga 1918 godine lokaciju je napokon promijenila te otvorila dućan na adresi 31 Rue Cambon na kojoj se dućan nalazi još i danas.

Kultni parfem Chanel No.5 izrađen je u 1921 godini. Chanel No.5 najprodavaniji je parfem na svijetu i na tržištu se nalazi već 94 godine. Njegovi sastojci nikada se nisu mjenjali no sudbina ovog kultnog mirisa neizvjesna je zahvaljujući regulacijama Europske Unije koja jedan od sastojaka smatra upitnim.

Coco je u žensku modu uvela tweed. U to doba taj materijal bio je rezerviran za mušku modu te njihova odijela no zahvaljujući njezino odvažnosti i hrabrosti, modni stereotipi započeli su svoje rušenje. Mala crna haljina. Danas najpoznatiji univerzalni komad odjeće koji posjeduje gotovo svaka žena potekao je također iz njene radionice. Već tada njen rad bio je prepoznat kao vizionarski stoga je njen dizajn male crne haljine za Vogue 1926 godine proglašen dizajnom budućnosti. Danas sa sigurnošću možemo reći kako nisu pogriješili u svojoj procijeni. Još jedna inovacija za koju joj danas možemo biti zahvalni je žensko odijelo. I danas popularan model na scenu je stupio tijekom 20ih godina te je odmah postao predmet požude.U kreiranju modnih dodataka bila je jednako uspješna. Bezvremenska crna torba sa zlatnim logom postala je modna ikona i tako je ostalo sve do danas. Torba koja i danas osvaja srca svoj debi imala je 1955 godine.

Karl Lagerfeld preuzeo ulogu glavnog dizajnera u 1983 . Danas je poznat po svojim spektakularnim revijama ali i osebujnim stilom. Karlova mačka pod imenom Choupette Lagerfeld prošle je godine zaradila 3 mil€ zahvaljujući sudjelovanju u različitim modnim kampanjama i putem svog instargam profila

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".