Svi će pamtiti njezinu hrabrost, vedar duh i prkošenje normama

Odlazak velike umjetnice.
Vidi originalni članak

Nakon dugogodišnje borbe sa zloćudnom bolesti, Ivana Popović, poznata hrvatska kiparica i dizajnerica, izgubila je bitku u 49. godini života. Sa samo 28 godina oboljela je od raka grlića maternice, no njega je uspješno preboljela. 15 godina kasnije zloćudna se bolest opet vratila te je započela novu bitku, ono s rakom dojke. Ivana je odlučila da neće ići na kemoterapije, već da će se brotiv bolesti boriti makrobiotikom i tjelovježbom. Naime, nije željela prirediti šok vlastitoj djeci odlazeći na terapije i dopustiti si da je gledaju u takvom stanju. 

Ivana Popović diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a, osim modnim dizajnom, bavila se i kiparstvom te brojnim performansima. Ni bolest je nije spriječila da nastavi sa svojim radom pa je i u bolnici izrađivala kreacije koje bi potom predstavljala na modnim revijama. O svojoj se bolesti nije ustručavala govoriti pa je svojevremeno održala izložbu "Moje cice" zajedno s performansom o raku dojke. Na njoj je iskreno prikazala sve ono što proživljava, a, kako je i sama rekla, izložba joj je pomogla da se pročisti. Podršku svim oboljelim ženama dala je i kad je stala pred objektiv fotografkinje Mare Bratoš i hrabro pokazala ožiljke od operacije, a nakon čega je i zaplivala plivački maraton u istu svrhu. 

Svoje je revije predstavljala na domaćim tjednima mode gdje je bila na glasu kao najsvestranija alternativna umjetnica. Inspiracija su joj bile vile nerotkinje, transvestiti prosjaci, homoseksualci nomadi, a takvi su motivi omogućili da svaka njezina revija izgleda poput bajke, no istovremeno provokativno, društveno osvješteno i neobično.

U svojem stvaralaštvu surađivala je i s Muzejom suvremene umjetnosti, a, kako oni navode, za sebe je voljela reći da se bavi teatralizacijom vizualne kulture. Pod vizualnu kulturu pripadali su kiparenje, kazalište, slikarstvo, moda i performansi, a na tim je područjima bila uspješna duže od dvadeset godina. 

Velik se dio njezinog stvaralaštva odnosi upravo na kazalište gdje je sudjelovala u izradi kostimografije u predstavama Montažstroja, Dragana Živadinova i Marka Peljhana. Također, osnovala je i Virus Teatar Michelangelo koji se bavio modnim performansima, a jedan od prvih bio je: "Ja: Ja sam žrtva mode! Madonna: Ja sam trudna!", a isti je izveden u Muzeju suvremene umjetnosti na Gornjem gradu 1993. 

Umjetnički svijet pamtit će je po njezinoj hrabrosti, veselom duhu, razigranim revijama, prkošenju normama i dosljednosti samoj sebi. 

Izvor: www.msu.hr

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".