Stilistica o Måneskinu: 'Našminkani, a pritom neviđeno seksi. Za mene je svaki njihov stajling čista umjetnost'

Talijanski bend Måneskin u rekordnom je roku zaludio Europu, a nekoliko dana nakon pobjedničkog nastupa na Eurosongu, i dalje se priča o njihovim stajlinzima iza kojih stoji stilist Nick Cerioni. Sve je prokomentirala stilistica Nataša Svekler.
Vidi originalni članak

Bend Måneskin postao je prava senzacija nakon pobjede na ovogodišnjem Eurosongu. I tri dana kasnije priča se o njihovom nastupu, ali i stajlinzima koje su odabrali za nastup. Najviše pozornosti izazvao je zgodni frontmen, 22-godišnji Damiano David koji je zaintrigirao Europu.

Na završnoj večeri Eurosonga, bend iz Rima na pozornici se pojavio u stajlinzima iza koje stoji talijanska modna kuća Etro, a mnogo je pozornosti privukla i činjenica da muški članovi benda nose štikle, kao i njihov make up. Stil Måneskina prokomentirala je Nataša Svekler, stilistica na HRT-u koja kaže kako ju je bend iz Rima "izuo iz cipela" još nastupom na Sanremu.

- Već su me tada doveli u neduomicu kako je moguće da prozirni kombinezoni od tila na muškarcima tako savršeno izgledaju. Iza benda stoji luksuzna talijanska modna kuća Etro i tim stilista koje vodi Nick Cerioni. Reinterpretacija sedamdesetih godina i utjecaj glam rocka savršeno su stilizirani u današnjem vremenu. Muškarci u korzetima, velikim mašnama, cipelama na petu... Našminkani, a pritom i neviđeno seksi, sve je to umjetnost stilista koji je sve to upakirao da cijeli svijet zaludi njihovom pojavom. Tanka je granica između kiča i umjetnosti, a za mene je svaki njihov stajling čista umjetnost. Promišljeno, provokativno, drugačije i ubojito seksi. Kad narastem, želim biti Nick - ispričala je Svekler za Divu.

Još i prije samog nastupa, Women's Wear Daily pisao je kako na Måneskin treba obratiti pozornost, opisujući ih kao karizmatičnu skupinu koji, osim što ima upečatljiv gitarski riff i genijalan vokalan, donosi stilsku estetiku i hrabar stav koji izazivaju zanimanje i privlače pozornost. 

Veronica Etro, kreativna direktorica ženske kolekcije u Etru, za WWD je ispričala:

Lookovi koje smo moj brat Kean i ja dizajnirali za bend rezultat su dogovora s bendom i Nickom Cerionijem koji je protekle godine bio zaslužan za njihove stajlinge. 

Inače, osim nastupa za Sanremo, ovo je prvi put da je spomenuta talijanska luksuzna kuća dizajnirala kostime za neko natjecanje a u stajlinzima su stavili naglasak na glam rock stil i pokazali kombinacije od laminirane kože s motivima duž hlača, prsluka i jakni. Sve je osmišljeno tako da se uklapa sa scenskim nastupom, uzimajući u obzir svjetla i efekte na pozornici. 

Victoria De Angelis iz benda rekla je kako je cijelo dizajniranje kostima bio veliki kreativan proces u kojem su dizajnerima jasno mogli reći svoje ideje. Inspiraciju su crpili od nekoliko kultnih izvođača, kao što su Jimi Hendrix i Led Zeppelin, a cilj im je bio zabaviti se eksperimentirajući s modom, bez ikakvih ograničavanja. Željeli su jednostavno nositi ono što im se sviđa. 

- Na modu gledamo kao na vlastito izražavanje, mislimo da ona daje dodatnu snagu porukama koje šaljemo. To pogotovo vrijedi u svakodnevnom životu, a pomaže nam pronaći vlastiti identitet i mjesto u svijetu, tako što se osjećamo dobro u vlastitoj koži. U našem slušaju, možda se bolje izražavamo glazbenim putem, no cijelo vrijeme mislimo i na modu jer dobra estetika osnažuje poruku koju pjesma šalje - ispričao je David za WWD. 

Filozofija brenda Etro bila je osmišljavanje estetike za bend koja će istovremeno biti prilagođena svakom njegovom članu. Takva se formula već pokazala pobjedničkom, s obzirom na to da je Etro u ožujku dizajnirao i Måneskinov stajling za 71. izdanje talijanskog glazbenog festivala Sanremo, gdje je bend zaradio "kartu" za Rotterdam

Tada su nosili kombinezone od tila na koje se osvrnula i Svekler, a njima su ostavili priličan dojam na publiku. Iz Etra su rekli kako su članovi benda željeli da njihove kombinacije predstavljaju izraz unutarnje slobode, a izabrali su pero kao simbol, a dizajneri su ga pretvorili u paisley uzorak. 

Za talijanski Vogue, stilist Nick Cerioni prokomentirao je stajlinge, rekavši kako je inspiracija za look na Eurosongu došla iz njihove strasti prema rock glazbi sedamdesetih godina prošlog stoljeća i bendovima poput Led Zeppelina.

- Zahvaljujući dragocjenoj suradnji s Veronicom Etro, cijelim timom i bendom, uspješno smo reinterpretirali karakterističnu siluetu tog vremena i dali joj suvremeni twist kroz custom made komade visoke mode. Cipele potpisuje Christian Louboutin. 

Atraktivna studentica ukrala pozornost: Odličan komplet kombinirala s topićem koji joj super pristaje
Vratili smo se u zlatno doba zagrebačkih butika i izdvojili one najdraže i najpopularnije
Brze, sočne i ukusne: Zasladite se ekstra-čokoladnim kockama koje će nestati u trenu
Olja Vori nosi traperice koje bi se malotko odvažio isfurati: 'Volim boje i dobro se osjećam u ovoj kombinaciji'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".