Stilistica Ivana Karapanđa: Najsretnija sam kada mi klijentice kažu da manje kupuju, a imaju više kombinacija

Ivana Karapanđa jedna je od najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih stilistica, žena koja modu ima u malom prstu. Perfekcionistica, puna ideja i hrabrosti, Ivana je postavila visoke standarde radeći za mnoge magazine na našoj sceni. Za Divu Style otkriva tajne dobrog odijevanja te zašto se posvetila i biranoj vintage odjeći
Vidi originalni članak

Stilistica si s velikim iskustvom za najprestižnije magazine, kako bi opisala taj posao nekome tko nije upućen, je li glamurozan kao što se mnogima iz vanjske perspektive čini?

- Složila bih se: posao stilistice nije nimalo glamurozan kako se mnogima na prvu čini. Traži fizičku izdržljivost uz onu najvažniju, kreativnu stranu. Stilist je osoba koja interpretira modne tendencije, trendove, kreira look bilo poznatih javnim osoba za određena snimanja i pojavljivanja na crvenim tepisima, a taj je proces stylinga vrlo sličan i kada se radi o privatnim eventima poput vjenčanja, proslava i sličnih prigoda.

Uz poznavanje modne povijesti, potrebno je imati i hrabrosti prezentirati svoje ideje u modnom izričaju. Svaki stilist njeguje drugačiji stil, kroz korištenje određenih dodataka i nakita. Ako se radi o timu koji kreira modni editorijal, usko je povezan s drugim profesionalcima koji na tome rade: fotograf, makeup artist i stilist za kosu, pa je važno da se razumiju i kreativno nadopunjavaju, jer vjerujem da svi mi pričamo priče, netko kroz makeup, drugi odjećom, a treći kroz ideju stylinga kose, dok fotografija mora imati određenu čaroliju. Najljepše modne fotografije na kojima sam surađivala su imale ono nešto, poseban moment, rekla bih magičan. Pogled, poza modela, pramen kose, boja na očima, suptilnost atmosfere samo malo mogu dočarati modno snimanje…

S druge strane za osmišljavanje nečijeg looka i stylinga je uz talent potrebna i vještina, u smislu da postoje mali trikovi kako istaknuti i naglasiti nečije adute, kako bi se ta osoba osjećala dobro, moćno, samouvjereno. Svakako treba imati osjećaj za prigodu za koju se osoba odijeva i tako uvijek pitam svoje klijentice gdje se održava neki događaj što povlači kako da se za tu priliku i odjenu.

Najvažnije jest da se žena u odjeći i s asesoarima koje nosi osjeća dobro, da joj se sviđa ono što nosi i da ostaje vjerna sebi jer tako ne može pogriješiti. Sa svojim klijenticama tražim ono što će u njima pobuditi taj feeling, istražujemo stil koji će im najbolje pristajati ovisno o tome čime se bave i načinu na koji žive.

Često moje klijentice traže inspiraciju za stylinge, neke posebne komade nakita i modne dodatke pa im pomažem u odabiru jer smatram da taj odabir asesoara zapravo i definira stil osobe.

Normalno je da sa svakom modnom sezonom želimo unijeti nešto novo u naše ormare pa je implementiranje novih trendova u postojeće garderobe ono što me neizmjerno veseli. A ono što me osobito nadahnjuje jest istražiti čime su se dizajneri inspirirali za novu kolekciju, bilo da se radi o glazbi, umjetnosti, filmu, književnosti, jer to uvelike određuje moododređene sezone i otvara (modne) vidike.

Može li se stil naučiti ili je urođen? Zašto dvije osobe - da ih se jednako odjene - ne mogu na isti način iznijeti tu kombinaciju?

- To je jako zanimljivo. Rekla bih da se lijepo odijevanje uči od malih nogu, a osoba sa stilom se jednostavno rađa. Stava sam da se odnos prema odijevanju najčešće uči od svoje najuže okoline i onih osoba u okruženju koje imaju veliki utjecaj na mlade ljude.

Zato smatram da smo odgovorni koje vrijednosti prenosimo mladim ljudima. Mislim da je najvažnija tolerantnost da istražuju ono što im se sviđa i kako se žele odijevati. Ja sam, primjerice, odrastala u vrijeme kada je bilo nezamislivo nositi poderane traperice, nosili smo ih poskrivećki. U školi smo nosili kute. Ali bilo je i šarma u svemu tome, zato smo imali maštu gdje nije bilo nikakvih prepreka. Puno smo maštali.

Što je s tipovima tijela, koliko bismo trebali biti svjesni svoje građe i prema tome formirati garderobu? Što je s godinama po tvom mišljenju, koliko je dob važna pri odabiru garderobe?

- Smatram da o tome žene počinju razmišljati tek kad dođu u te neke godine, kada se žena nađe pred odlukom i zapita se može li još uvijek nositi sve što poželi . To je privatno i individualno pitanje svake žene, što ona želi postići odjećom, kako se osjeća u svojoj koži…

Svaki dan čujem klijentice kako kažu da nemaju što odjenuti, a najčešće zato što ne posjeduju klasične ključne komade koji funkcioniraju u različitim prigodama i ne osjećaju se dobro u onome što već imaju. Naravno, kada je netko osvijestio što mu dobro stoji znači da poznaje svoju građu i da će lakše formirati garderobu s nekoliko ključnih komada, tj. stvoriti svoju capsule garderobu. Tu veliku zamku predstavlja i fast fashionili „brza moda“, koja nudi mnoštvo nekvalitetnih komada koji se gomilaju u ormaru i gube svoju privlačnost nakon samo jedne sezone.

Treba li garderoba biti velika, koje ključne komade preporučaš?

- Apsolutno ne treba. Najsretnija sam kad su moje klijentice zadovoljne i kažu mi da puno manje kupuju otkad surađuju sa mnom, a imaju puno više kombinacija. Moj je savjet uvijek da svatko, ovisno o svojim mogućnostima, kupi što kvalitetnije stvari koje će trajati više sezona. Uvijek kao primjer navodim vlastiti: jednu klasičnu kratku zimsku jaknu od kašmira imam već dvadeset godina, a sada je nosi moja kći studentica. Pobornik sam toga da se odjevni predmeti popravljaju i uz dobro održavanje dulje traju. Investirati u dobar kaput, kožnu jaknu, baloner, klasične cipele i crnu haljinu koja odgovara silueti su neki komadi koje jednostavno treba imati.

Nadalje, predlažem da kupujete kad pronađete komad odjeće ili asesoar koji vam fantastično pristaje, a ne kad vam treba. Netko je možda te sreće da pronađe sjajnu haljinu bas neposredno prije neke svečane prigode, ali to najčešće nije slučaj, pa pristaju na kompromise i onda to više nikad ne odjenu. Ne bi li bilo idealno imati spremnu haljinu ili odijelo u kojoj ćemo se uvijek dobro osjećati, bez obzira na trendove i često nezadovoljavajuću ponudu u trgovinama?

Koje stilove osobno preferiraš, a koje profesionalno? Što je najteže za raditi?

- Volim odijevati žene, razgovarati s njima o onome što im se sviđa u odijevanju, to me jako veseli. Ništa ljepše nego vidjetio sobu koja jednostavno procvjeta uz moju pomoć da pronađe svoj stil.

Koje dizajnere najviše voliš, koje osobe po tebi imaju najviše stila?

- Volim modu i sa svakom novom kolekcijom vidim nešto novo što me opčini. Stil je kao i onaj it faktor kod modela, čarolija koja se dešavakada pojedina osoba nosi određenu odjeću, jako je važankarakter i maniri te osobe sve se mora nadopunjavati.

Vlasnica si i sjajnog vintage studija, možeš li nam nešto više o njemu reći?

- Vintage department funkcionira u okviru mog styling studija i izaziva veliki interes kod žena koje imaju ukusa i vole modu. Od samih početaka kad sam počela stilizirati editorijale, bila sam u potrazi za izvanserijskim vintage komadima. Nikada mi se nije sviđala uniformiranost i željela sam imati originalne stvari u editorijalima, a siguran način da to postignem bilo je pronalaženje rijetkih komada iz nekih ranijih kolekcija i stilskih razdoblja. Takvi komadi ono su što daje individualnost osobnom stilu i drago mi je da se i kod nas sve više prepoznaje vrijednost toga.

U mom studiju se zato mogu naći najrazličitiji odjevni komadi i dodaci, koji mogu oplemeniti najrazličitije stilove, a otvoren je ljubiteljicama mode po dogovoru.

Kako nabavljaš komade, tko su kupci?

- Nabava je kompleksan proces i rezultat je dugogodišnjeg rada i brojnih kontakata, a kupci su prvenstveno žene sa stilom, one koje vole modu i znaju prepoznati kvalitetan komad koji će im upotpuniti brojne kombinacije.

Kako ocjenjuješ vintage ponudu u Hrvatskoj, koje su zemlje u tome lideri?

- Prema mom iskustvu, u tome apsolutno predvodi Pariz, ali ne smijemo zanemariti ni Los Angeles, a tek London... Kod nas se vintage scena tek počinje razvijati i drago mi je da mlade djevojke imaju osviještenost o održivoj modi. Volim vidjeti da se žele istaknuti, imati drugačiji stil od drugih i biraju vintagekomade dizajnera kojeg vole ili prema stilu koji njeguju.

Je li vintage danas više in od highstreet brendova?

- Nadam se da će ljudi u budućnosti uskladiti modnu proizvodnju s ekološkim pojavama i osvijestiti koliko je nepotrebna masovna proizvodnja te da su pretjerana proizvodnja i potrošnja neodržive i uništavaju dragocjene resurse.

Kad bi se svatko od nas zapitao što mu objektivno od odjećetreba i racionalizirano kupovao sigurna sam da bi posljedičnobile i kvalitetnije garderobe i sretnija naša mala planeta Zemlja! A jedan od načina da se to realizira svakako je i okretanje vintage i pre-loved modi.

Mini suknja izgleda odlično uz visoke čizme: 'Volim nositi i jarke boje, ali to smije biti samo jedan komad u kombinaciji'
Ovakve cipele još nismo imali prilike vidjeti na špici, a zbog njih ostatak kombinacije pada u drugi plan
Šljokice su uvijek in: Donosimo najbolje cipele za savršen party stajling

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".