Stil Jane Birkin bio je ležeran i boho, ali i dalje ostaje modna ikona svijeta luksuza

Iako je Janein osobni modni stil oduvijek odudarao od tog okvira luksuza, nosila je torbu vlastitog imena. Naravno, napravila je pritom dobar posao.
Vidi originalni članak

Jane Birkin ostaje velika ikona ikona svijeta luksuza, iako je njezin stil bio vrlo ležeran i više boho. No, ime ostaje upisano po jednoj od najskupljih kreacija u svijetu mode, pošto Birkinica modne kuće Hermès ima autentičnu priču. Iako se radi o torbi koja postiže astronomske cijene te postoji lista čekanja koja mnogim bogatim damama zadaje 'muke', sama je Jane bila mnogo skromnija.

Poznata je njezina priča o torbi - ova modna avantura krenula je 1981. godine kad je Jane na letu iz Pariza u London slučajno sjedila pored Jeana-Louisa Dumasa, izvršnog direktora Hermèsa. Kad je uzela vlastitu  torbu (često je nosila cekere), pola toga joj je poispadalo van te se Dumas gentlemanski ponudio da joj pomogne - kreiranjem torbe. Pritom je Jane rekla kako ne može pronaći dobru torbu za putovanja. No, podsjetimo, ona je u to doba bila slavna glumica i pjevačica, poznata i po vezi s velikanom francuske glazbe - ona i Serge Gainsbourg bili su jedan od najslavnijih parova na svijetu. U tom ključnom razgovoru ona je Dumasu rekla da želi torbu koja će ujedno biti lijepa, a ne samo prostrana. Tako je 1984. rođena Birkinica te ubrzo postala mega tražena.

Iako je Janein osobni modni stil oduvijek odudarao od tog okvira luksuza, nosila je torbu vlastitog imena. Naravno, napravila je pritom dobar posao. 

- Nagovorila sam kompaniju Hermès da dio novaca od prodaje torbe koja nosi moje ime uplaćuje u moju dobrotvornu organizaciju. Tako će se nastaviti i nakon moje smrti. Svake godine dio novaca ide tamo gdje je najpotrebniji, ovisno o situaciji u svijetu - komentirala je u jednom od intervjua Jane. 

Čak je otkrila kako je prodala neke od svojih torbi te dala novac u dobrotvorne svrhe. Danas i nakon njezine smrti torba ostaje simbol luksuza s podugačkim  listama čekanja te kreacija napravljena od raznih skupih materijala. Neko vrijeme Jane je prigovarala radi načina dobivanja luksuznih životinjskih koža  stoga su udovoljili njezine zahtjeve i promijenili protokol.

No, i dalje je to torba koja znači prestiž, drži cijenu te je poput dobre investicije koja se uvijek isplati. Svaka je jedinstvena i numerirana, izrađuje se ručno i posebnim tehnikama. A Jane će ostati upamćena kao skromna modna ikona koja je shvaćala da od skupe torbe koristi mogu imati i oni kojima je pomoć najpotrebnija. 

Kate Middleton za finale Wimbledona odabrala chic zelenu haljinu i klasične bež salonke od brušene kože
Završio je ovogodišnji Wimbledon, a ovo su bili najbolje odjeveni poznati u publici
Zgodnoj brineti odlično pristaju romantična haljina i tenisice o kojima su mišljenja podijeljena

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".