Splićanka velikog srca: 'U želji da pomognem nezaštićenima, bespogovorno se dajem svaki dan!'

Ova dama zaista je zaslužila biti jedna od nominiranih za ovogodišnju titulu Diva godine, za koju ju je nominirala prijateljica
Vidi originalni članak

U kratkim crtama mogla bih se predstaviti kao pravnica, tajnica, aktivistica, borkinja za ljudska prava (ali i za životinje!), a moji prijatelji bi sigurno nadodali: i borkinja protiv svake vrste nepravde, priča nam Karmela Šegvić, 32-godišnjakinja iz Splita koja je ove godine nominirana za Divu godine.
- Ići ću s pretpostavkom da se čovjek rodi s osjećajem i potrebom da se bori, dok druge pojedince život malo više natjera na to - započinje ova simpatična Splićanka. 

Mlada je izgubila majku i sestru, a priča nam kako mnogi pitaju kako je sve to preživjela.

- Život ide naprijed, život ne čeka! Ispred mene bile su neke velike i teške odluke: za početak bilo je potrebno zaštiti brata Duju, završiti fakultet, stati na noge. Netom nakon sestrine smrti bila sam primorana otići s bratom iz našeg doma, prošla razne sudske postupke, otac o nama nije mogao skrbiti. Postala sam bratova udomiteljica s tadašnjim momkom, sadašnjim mužem Mariom koji je odlučio sve to proći s nama. On, koji je moja velika hrabrost i snaga. Bili smo djeca, ali znali smo da je to jedino ispravno te da uz puno ljubavi, strpljenja i podrške možemo biti obitelj. Duje danas ima 17 godina, narastao je u dobrog, marljivog i pametnog muškarca. Neki predivni ljudi bili su uvijek uz nas, neke predivne ljude upoznali smo putem i ostali su zauvijek u našim životima, oplemenili i promijenili ih na bolje.

Danas radi kao pravna savjetnica u Udruzi Domine i unutar „Savjetovališta za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja „Maja Čulić“.

- U želji da pomognem nezaštićenima, bespogovorno se dajem svakodnevno nešto više od 4 godine. Koliko god se može reći da se dajem, toliko i dobijem jer rad sa ženama me inspirira, čini snažnijom, pokreće naše društvo, ali je istodobno i izrazito težak. Nekad idem spavati i budim se sa težinom života žene na čijem slučaju radim, često me zaboli jer ne mogu izolirati emocije i prihvatiti činjenicu da živimo u nepravednom društvu punom nasilja. Ne želim prihvatiti društvo u kojem se ne štite osnovna ljudska prava na život, zdravlje, sigurnost, dom, rad, ravnopravnost, i zato vjerujem da je važno da svatko od nas društvu da dio sebe, dio svoje volje i vremena da ga učinimo boljim.

Osim toga, Karmela je i jedna od osnivačica Mediteranskog ženskog festivala u Splitu

- Ove godine, krajem rujna, po prvi puta smo organizirale Mediteranski ženski festival. Medfemfest ove godine tematski je bio posvećen pravu žena na reproduktivno i seksualno zdravlje, ali i drugim ženskim temama i to kroz niz aktivističkih i umjetničkih događanja. Festival je započeo predstavom Ma-Ma koja govori o porodu i majčinstvu, nastavio se izložbom fotografija „Žene Splita za sve žene svita“ te panel raspravom „Ženska borba traje“, akcijom „Ulice Splita nose ženska imena“, danom otvorenih vrata Domina na kojima su nas posjetili srednjoškolci i srednjoškolke, projekcijom filma na otvorenom i javnom akcijom „Sluškinje ustaju“. Festival je završio „Međunarodnom konferencijom – „Zaštita reproduktivnog zdravlja – pravo žene i odgovornost države“. Na konferenciji su predstavljeni pokreti otpora žena s posebnim iskustvima Italije i Hrvatske, te dugogodišnju žensku borbu na globalnoj razini. Nakon Konferencije otvoren je mural posvećen Zdravki Krstulović kojeg je crtala mlada umjetnica Josipa Krolo. Plan nam je svake godine završiti festival sa ženskim muralom te time poručiti da su žene jednako važan i vrijedan dio povijesti i razvoja našeg grada.

- Radeći u Dominama upoznala sam prvenstveno sebe. Tako sam otkrila i da je fotografiranje moja velika ljubav. Sve naše javne akcije popraćene su mojim fotografijama, a koje su bile na izložbi u Sarajevu 2017. i ove godine na Pitchwise festivalu ženske umjetnosti i stvaralaštva. Kao dio Mediteranskog ženskog festivala, u mom gradu, sam imala također izložbu fotografija na što sam iznimno ponosna! Fotografiranje me opušta, a fotografija pokazuje ljepotu življenja, čak i onda kada ona prikazuje tužnu stranu života. Kada sam iza objektiva, potpuno sam u drugom svijetu, promatračica koja pokušava taj važan trenutak u koji gledam sačuvati na fotografiji. Zato je svaki trenutak neprocjenjiv - kaže nam ova svestrana dama.

No ni to nije sve čime se Karmela bavi. 

- Drugu polovicu radnog vremena radim u Osnovnoj školi Selca na Braču kao tajnica. Za Brač me slučajno vezala Klesarska škola u kojoj sam radila godinu i pol dana te se doslovno zaljubila u Brač, kamen, sve ljude koji mukotrpno rade i žive na otoku. Zaista je to posebno i neprocjenjivo iskustvo! Život na otoku malo po malo shvaćate tek onda kada vas nešto za otok veže.

Za Divu godine nominirala ju je prijateljica Mirela Mravak

- Prijateljice smo od prvih dana srednje škole (čak 18 godina!), a ona kaže kako je već i vrijeme da okrunimo sve ovo jednim priznanjem. Sigurno vam je poznata životna situacija u kojoj "padate" iz dana u dan i ne znate kako ćete se podignuti od različitih udaraca koje vam život priredi? E, pa Mirela je prijateljica koja u tim situacijama ništa ne prepušta slučaju: zna što reći, kako utješiti i ohrabriti. Prilično sam sigurna da se nikada neću vidjeti očima kojima me ona gleda, prepunim ponosa za sve što sam do sada postigla. Nominacija za Divu godine od izrazite je važnosti za mene, prvenstvo zbog toga što predstavlja prave vrijednosti svega onog za što se sustavno zalažem i borim, predstavlja žensku solidarnost i podršku. Projekt Diva godine smatram važnim u vremenima u kojima se ženska ljudska prava na sve načine pokušavaju deprivirati. Dragocjeno i nemjerljivo je znati da postoji projekt koji potiče žene u javnom prostoru, da sa svojom snagom, radom, strasti i uspjesima mogu mijenjati svijet - kaže nam Karmela. 

Za kraj nam je poručila da je njen životni moto - zaista iskoristi dan.

- Vrlo mlada shvatila sam da je život prekratak, nekad surov i težak, da vrijeme leti, a mi se ne osvrćemo. Iznimno je važno da upoznate sebe, da se veselite svemu što vam život nosi, prihvatite znanje, cijenite ljude koji u vaš život ulaze i izlaze. Nekad je potrebno donijeti teške odluke ali život će nakon toga biti ljepši. Potrebno je imati hrabrosti i snage za velike promjene.

 

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".