Sovilj predstavio 12. kolekciju prepunu simbolike (i divnog nakita)

FOTO: Marko Mihaljević FOTO: Mladen Šarić FOTO: Mladen Šarić FOTO: Mladen Šarić FOTO: Mladen Šarić FOTO: Mladen Šarić FOTO: Mladen Šarić FOTO: Mladen Šarić FOTO: Mladen Šarić FOTO: Mladen Šarić FOTO: Mladen Šarić FOTO: Mladen Šarić
Vidi originalni članak

Nenada Sovilja upoznala sam davno, dok se svojim dizajnom tek probijao na dizajnerskoj sceni, a otkrila mi ga je modna guruica Ana Lendvaj. Prvi intervju napravili smo na stepenicama Večernjaka u Slavonskoj i tada me svojim dizajnom koji mi je pokazivao vadeći divote iz malih vrećica, ali i vizijom oduševio.

Za razliku od mnogih drugih dizajnera koji su odustali od svojih ideja, priklonili se masovnom tržištu ili posve nestali sa scene, pravo je zadovoljstvo vidjeti da je Sovilj iz godine u godinu napredovao ne napuštajući svoju ideju o nakitu i dizajnu. Najbolji dokaz tome je i sinoć predstavljena, dvanaesta (rekla sam vam da je od upoznavanja puno prošlo) kolekcija - Sapiens - predstavljena u njegovom showroomu u Amruševoj.

Naziv kolekcije, "Sapiens", dolazi od latinskog: mudar/mudra te se odnosi na pridjev u opisu naše vrste, "Homo sapiens". Zajedno sa simbolikom sove (mudrost i znanje), autor snažno reagira na situaciju u društvu i nudi nam mudrost i znanje kao rješenje. Noseći sovu kao nakit, ona predstavlja talisman koji nas intuitivno poziva na donošenje mudrijih odluka u svom životu.

No, prijeđimo sa simbolike na nakit, koji je, kao i uvijek kada je o Sovilju riječ poseban, ekskluzivan i vrlo konkretan. Da ga moram opisati jednom riječu bila bi to engleska riječ exquisite – čiji doslovan prijevod (fin, poseban) ne zadovoljava ono što želim reći.

Dakle, ta kolekcija finog nakita dijeli na dva tipa ogrlica podijeljenih prema porodicama sova u prirodi - Strigidae i Tytonidae. Strigidae predstavljaju ogrlice tipizirane prema srebrnim krunama koje nose na glavi: kraljica, vojvotkinja, markiza, grofica i barunica. Materijali od kojih su izrađene su facetirano drago kamenje (rubin, topaz, ametist, citrin, zeleni oniks), pozlaćeno srebro, srebro, bronca, mesing, epoksidna smola u koju je dizajner zaljubljen, emajl i svileni rips. Karakteristične su i po krilima koja su napravljena od rastera Sovilj logotipa za koji je dizajner dobio prestižnu Red Dot nagradu 2011. godine.

Tytonidae su sove izrađene od smole, poludragog i dragog kamenja sa srebrnim kljunom i emajliranim očima, te potpuno metalne emajlirane sove.

Kao što sam rekla, Sovilj je ostao vjeran svojoj ideji, iako se igra i materijalima i dizajnom uvijek ostaje vjeran kvaliteti, koja, dakako za sobom povlači i onu gore spomenutu ekskluzivnost što je vidljivo i na cijeni, pa se tako početni komadi iz nove kolekcije mogu kupiti od 890 kuna naviše. No, obzirom da je riječ o bezvremenskim komadima nakita, obožavateljica Soviljeva djela svakim danom je sve više i to je još jedan  dokaz da nije pogriješio što se nije povinuo željama i potrebama masovnog konzumerizma.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".