Sovilj povodom 15 godina brenda: Tek kad vidim reakcije klijenata, znam da je nešto dobro. Zato svaki put imam toliku tremu'

Nenad Sovilj predstavio je novu kolekciju "Metamorphosis" u kojoj glavnu riječ vode biseri i na najbolji način obilježio 15 godina luskuznog brenda nakita "Sovilj"
Vidi originalni članak

Sve je krenulo iz ljubavi prema kiparstvu. Stalno sam izrađivao nekakve skulpture i jednog dama sam u jednoj probušio rupe i tako je nastala moja prva narukvica. Onda je nastala druga pa treća te se počela razvijati ljubav prema nakitu koji je nakon par godina postao moj život, prisjeća se Nenad Sovilj koji je ovih dana proslavio 15. godišnjicu vlastitog brenda nakita Sovilj i predstavio kolekciju Metamorphosis u kojoj glavnu riječ vode biseri.

Prije ih nije volio, a sad su glavna zvijezda kolekcije:

- Uvijek sam govorio da ima i ljepšeg kamenja, a onda sam jedan dan napravio ogrlicu s biserom. Bio je to izazov: najženstveniji kamen u ogrlici za muškarca. Bilo je uspješno i počeo sam ih proučavati i putem ih zavolio jer su puteni, ženstveni i posebni. To je bila moja osobna metamorfoza i onda su nastali i svi ostali komadi kolekcije Metamorphosis. 

Riječ je o kolekciji koja je osmišljena u siječnju jer je Sovilju bilo zanimljivo kako školjka radi preobrazbu iz običnog zrnca pijeska u biser

- Preobrazba je možda najsnažnije oružje koje imamo da bismo preživjeli. Metamorphosis je ispao prikladan u toliko situacija, a najviše u ovoj koja nas je sve zatekla. Sad je posebno bitno prilagoditi se jer ćemo jedino tako opstati. Metamorphosis je zapravo novo normalno, priča dizajner i, prisjećajući se početaka, kaže kako je sve ispalo baš kako treba:

- Sve uvijek ispadne kako treba. Nekad nam se ne čini tako, ali iz svega možemo, ako ništa, barem izvući pouku. I to je život, i to je ljudski i lijepo i nekako romantično. Počeci su bili neopterećeni, zanimljivi, uzbudljivi i kreativni. Onda je sve postalo ozbiljnije i pretvorilo se u posao. 

Kad je riječ o posebnim trenucima u karijeri, to je predstavljanje svake nove kolekcije jer je riječ o kraju jednog poglavlja o ideji i kreaciji koja završava realizacijom. 

- Samo tako mogu naprijed. Podvučem crtu i krenem dalje. Osim toga svako novo predstavljanje mi je bitno i kao svojevrstan test jer dok radim nikad ne znam  koliko je to ispravno ili nije. Tek kad stavim pred svoje klijentice i dobijem reakcije sam siguran da je nešto dobro. Zato svaki put imam toliku tremu, kaže Sovilj.

Naravno, zanimalo nas je i odakle inspiracija za svaki komad nakita koji stavlja osmijeh na lice. Sovilj tvrdi da inspiracija nalazi njega, ne on nju jer nikad nije rekao "Ok, idemo sad raditi novu kolekciju, predstavit ćemo je u 9. mjesecu, treba mi inspiracija!".

Postupak je, zapravo, skroz obrnut:

- Dok radim, svašta padne na pamet i onda većinu tih ideja odmah odbacim ali neka mi ostane i onda raste i raste i onda krenem crtati i raditi i tako nastane nova kolekcija. Tako da mi taj proces diktira tempo  umjesto da slijedim neki zadani npr. jednom godišnje i to mi je velika privilegija i jako mi olakšava jer mislim da je nemoguće svaki put na vrijeme pronaći inspiraciju. 

Nakit iz najnovije kolekcije nosila je i Sanja Musić Milanović na inauguraciji, a Sovilj na suradnju gleda kao na veliku čast:

- Sanja je primjer suvremene prve dame koja je, osim što je žena sa stilom, realizirana i u svom poslu kao profesorica na Medicinskom fakultetu. Ona je inzistirala na hrvatskom dizajnu, što mislim da je bitna i snažna poruka. Tu je i još jedna poznata dama na kojoj bi volio vidjeti svoj nakit - Cate Blanchett.

- Ima toliko snažnu energiju da zaista nosi stvari. I prekrasna je, kaže i dodaje da ne postoji univerzalan komad nakita za ženu ili muškarca.

- Nakit ne nosite jer morate, nego jer želite. To nije kaput koji morate odjenuti jer je vani hladno pa je najbitnije da ga je osoba odabrala jer ga želi nositi, zaključuje Sovilj. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".