'Smijem li te tagirati na fotografiji?' Koja su nova pravila ponašanja na društvenim mrežama?

Je li pristojno objavljivati fotografije drugih ljudi na društvenim mrežama ako oni to ne znaju, osobito ako su u svakakvom stanju?
Vidi originalni članak

Je li korektno stavljati online fotografije i videosnimke s privatne zabave bez pristanka organizatora i sudionika? Je li ok stavljati online prizore s tuluma a da se za dopuštenje ne pita ekipa? Naravno da nije. Jednostavno nije red jer svatko ima pravo na privatnost, koju moramo poštovati.

OK je reći – molim te, ne tagiraj me ako nismo zajedno vani, pazi da ti nisam u pozadini fotke koju objavljuješ, pitaj me za odobrenje, ne želim danas biti javno na ovom mjestu i sve ostalo što nam smeta. Možda je bolje ponekad ostaviti mobitel u jakni. Party će sigurno biti opušteniji! Naročito ovih dana kad se slavi na sve strane, u svako doba dana. Također – je li nužno baš uvijek objaviti lokaciju na kojoj se nalaziš? Pitala sam za mišljenje o ovoj temi naše influencerice Mašu Zibar, Doru Predojević, Petru Mamić i Mateu Frajsberger.

– Imam perioda kad odem na druženje s ekipom i sve snimam jer mi je zabavno i želim to podijeliti s drugima – kazala je Maša Zibar te nastavila:

– S druge strane, ponekad jednostavno ne želim vaditi mobitel. Što se tiče samog tagiranja, točno znam iz ekipe koga ne moram pitati, a ako nam se pridruži netko novi – uvijek pitam želi li da ga tagiram. Vidim da ekipa prenosi cijeli izlazak i to joj je ok, no smatra da svakako treba pripaziti kad se popije koja čašica previše… U tom bi slučaju trebalo uvesti pravilo da se mobiteli ne vade iz džepova i torbica. Jer nitko ne želi taj sram ujutro kada gledaš što si sve radio, a to je pogledalo nekoliko tisuća ljudi.

I Matea Frajsberger a.k.a. Click4Chic ima čvrsto mišljenje o ovoj temi:

– Što se tiče izlazaka i snimanja za društvene mreže, apsolutno nemam ništa protiv toga. Međutim, imam nekoliko pravila kojih se držim ovisno o tome gdje i s kim idem. Na primjer, volim snimati vjenčanja, ali ne stavljam nikakvu objavu prije nego što mi mladenci daju odobrenje. Uvijek pitam i čekam da oni prvi nešto stave, tek onda mogu ili ne mogu objaviti i sama. Što se tiče izlazaka, nikad ne tagiram lokaciju dok s nje ne odem. To je moje pravilo sigurnosti jer uz toliko pratitelja dovoljno je, nažalost, da se samo jedan aktivira u nekom negativnom smislu…

Matea snima ljude jedino ako oni na to pristanu.

– Trebalo mi je dosta vremena da to naučim jer sama nemam problema s time, pa sam mislila da tako razmišljaju i drugi. Također, ako su u alkoholiziranom ili neprimjerenom stanju, naravno da to neću objaviti nigdje – komentira Matea.

Kad snimanje ne dolazi u obzir?

– Kad sam u okrugu obitelji, djece, starijih osoba… – otkriva influencerica. Što se tiče tagiranja bez pitanja, dogodilo joj se nekoliko čudnih situacija.

– Netko me je snimio u javnom prijevozu i poslao mi to na Instagram, to je nekako neugodno, ali srećom, to rade klinci, pa im ne mogu zamjeriti. Znalo mi se dogoditi i da netko negdje snimi moje roditelje i onda mi šalje poruke – gle, vidjela sam ti mamu i tatu. Tu povlačim crtu i velim im da to stvarno nije u redu – ističe Matea.

Petra Mamić, odnosno Skitnica, ističe kako su društvene mreže zapravo potpuno promijenile način na koji se zabavljamo.

– Uvijek smo u potrazi za savršenim kadrom, instagramičnim kafićima i lijepom hranom. Ja osobno volim sve slikati i snimiti, ali više za sebe. Naime, te trenutke zabave, izlaske, proslave, svadbe i lijepe trenutke rijetko dijelim jer ih na neki način želim sačuvati za sebe. Vjerujem da je u svemu potrebno naći neki balans – komentirala je Petra.

S njom se slaže Dora Predojević, koja dodaje kako treba imati mjeru u svemu iako je danas mobitel dio nas i našeg posla.

– Nitko ne voli vidjeti čovjeka koji je izašao s ekipom van, a stalno je na mobitelu, zapravo glumi zabavu kako bi se “dostojno” prikazao na društvenim mrežama umjesto da se doista toliko zabavlja da i nema potrebu uzeti mobitel – kaže Dora i dodaje:

– Po tome ja znam da sam se jako zabavila! Ako nema nijedan ili mali broj zabilježenih trenutaka s nekog događaja, onda znam da mi je bilo vrhunski vani. Mobitelu pribjegavam samo kada mi je negdje dosadno ili tek toliko da stavim neki lijepi podsjetnik na to koliko nam je dobro bilo. Nikad nisam dijelila 827130 story i fotku s nekog događanja ili izlaska, radim to kako bih nekako izrazila ljubav ili bliskost s osobama s kojima sam se tu večer zabavljala usput ih tagirajući.

Zanimljivo je da s najbližim ljudima ima najmanje fotografija, osim s prijateljicama koje su u istoj branši kao i ona.

Dakle, kad večeras izađeš van, sjeti se da postoje pravila pristojnosti te da se pravi život događa izvan dosega mobitela. Ostavimo društvenim mrežama uređene fotografije i režiju!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".