Slavonski brend Ru'O Linen izrađuje divne spavaćice, ogrtače i posteljine: Upoznajte sestre koje stoje iza njega

Ines Klarić i Katarina Bukovac kažu kako su očuvanje tradicijskih i kulturnih dobara od velike važnosti za svaku zemlju pa tu vide svoj doprinos kroz stvaralaštvo i poduzetništvo.
Vidi originalni članak

Dvije sestre, Ines Klarić i Katarina Bukovac, od majke su naslijedile ljubav prema tradiciji šlinganog rukotvorstva, a zaljubljenost je prerasla i u divan brend - Ru'o Linen u čijoj se kolekciji mogu pronaći posteljine, ogrtači i spavaćice. 

- Naslijeđenu ljubav vidimo kao priliku da se kroz moderan dizajn i principe kvalitetnog ručnog rada kreiraju kolekcije koje su bezvremenske i prožete duhom nasljedstva te se takve ponude tržištu. Ideja je nastala iz ljubavi prema ručnom radu i izradom komada za vlastitu upotrebu, a ujedno je postojala želja za poduzetničkom prilikom pa su se te ljubavi i strasti spojile u jednu priču. Ideja je bila ponuditi tržištu teško dostupne šlingane komade novim kanalima i medijima, staru tradiciju uklopiti u moderan dizajn te tako sudjelovati i u očuvanju tradicije te tržištu ponuditi jedinstvene komade, ispričale su Ines i Katarina.

Za ručni šlingani rad, odnosno za izradu mustre zadužene su žene u udrugama tradicionalnog rukotvorstva, dok za šivanje koriste usluge malih obrta i krojačkih salona u Slavoniji. Sve aktivnosti koje prethode, ali i slijede šlinganju i šivanju, ood planiranja i nabave materijala, preko dizajna, krojenja i oslikavanja mustri pa do logističkih aktivnosti, Ines i Katarina obavljaju same, kao i sve aktivnosti oko plasmana proizvoda na tržište, pakiranja, prodaje i promidžbe, poslovne strategije... 

- Platno od kojih su izrađene posteljine je čisti pamuk, visoke kvalitete tkanja, satenskog izgleda. Zadržani su svi standardi dosadašnjeg rada s kvalitetom i kakvoćom platna. Mustre koje koristimo za dizajn su stare mustre čuvane u selima županjske Posavine koje su se davno koristile za ukrašavanje jastuka i lancuna. Priprema platna i ocrtavanje mustri se također radi na tradicionalni način koji se izvorno zove „fodrukanje“, sam proces šlinganja se radi u obručima i na mašinama te kao takav danas spada u tradicionalni ručni rad i na tim kriterijima se izrađuju svi proizvodi. Šivanje i dizajn posteljina radi se na moderan način spram današnjih potreba s jako malim odmakom od starog dizajna te je kvaliteta rada vrlo važan standard. Platna i konce također nabavljamo od domaćih dobavljača, govore sestre i kažu kako je svaki proizvod ručni rad, a samim time i originalan. Mustra je uvijek ista, ali je potpis majstorice ili majstora uvijek drugačiji, a upravo se u tome nalazi jedinstvenost Ru'o proizvoda.

- Proizvodi su prije svega namijenjeni ženama, ali prvu je posteljinu kupio muškarac, a i među našim suradnicima ima muškaraca koji šlingaju pa je posteljina zapravo za svakog tko voli i prepoznaje tradicionalni ručni rad kao vrijednost i ljepotu koju želi imati i uživati. Spavaćice i ogrtači dizajnirani su za sada samo za žene, rekle su sestre Ines i Katarina.

U standardnoj se ponudi nalaze tri linije posteljina i spavaćica i dva modela ogrtača, a proizvodi su dostupni u svim konfekcijskim brojevima, a po narudžbi izrađuju i personalizirane komade. Platno se ukrašava tradicionalnim vezom "šlingom", a šlinga je ručni rad, najpoznatiji i najrašireniji na području Slavonije, tradicionalna tehnika veza, korištena za ukrašavanje tekstilnog rukotvorstva.

- Vrsta je bijelog, bušenog ili rezanog veza, koji se u slavonskim selima prvotno radio ručno, iglom i koncem se vezlo na platnu, a s pojavom mašina za šlinganje proces izrade se ubrzava. Strojni rad ne isključuje i ručni rad te samim tim i dalje spada u kategoriju “ručnih radova”. Spada u kategoriju “Vezova po pismu”, zajedno s tehnikama toledo, zlatovez i svilovez. Precrtavanje mustri na platno se također radi na tradicionalan način, što se izvorno zove “fodrukanje”, te je u Slavoniji održano do danas kao stara tehnika. Na prozirni papir se ocrtava mustra te se papir po mustri izbada “fodrukom” (stroj za izbadanje”). Kako bi se mustra preslikala na platno kroz rupice papira, koristi se “plavilo” (plava boja u prahu), te se spužvicom otiskuje kroz papir na platno i oslikava se motiv. Krojevi su jednostavnog i modernog dizajna, objašnjavaju Ines i Katarina i kažu kako su očuvanje tradicijskih i kulturnih dobara od velike važnosti za svaku zemlju pa tu vide svoj doprinos kroz stvaralaštvo i poduzetništvo. 

- Ono što uistinu želimo postići je vidljivo u našim sloganima „Stara tradicija u novom ruhu“ i „Slavonski doživljaj – Hrvatska kvaliteta“. Kako je šlinga ili richelieu tradicionalni vez koji je prepoznat u svijetu, tako u dizajniranju nastojimo zadovoljiti kriterije za široku publiku diljem svijeta, zaključile su sestre. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".