Šesta sezona popularne serije Kruna ima genijalne kostime koji su nadmašili sve prijašnje sezone

Uspjeh serije očito je omogućio da se ne štedi - tako da su haljine raskošnije, imaju više dodataka, a detalji beskrajno manji nego ikad prije.
Vidi originalni članak

Sav naglasak mora biti na priči, kaže kostimografkinja Sidonie Roberts kada je riječ o šestoj i posljednjoj sezoni Krune na kojoj je radila zajedno sa svojom majkom Amy Roberts. Pustiti priču da zablista ujedno je i načelo vodilja za Netflixovu omiljenu povijesnu dramu, koja govori o kraljici Elizabeti II. i britanskoj monarhiji tijekom njezine vladavine, i najveći pojedinačni izazov za odjel kostimografije.

Problem je u tome što znamo previše o kraljevskoj modi. Više od 25 godina nakon njezine smrti, još uvijek pišemo priče o postojanom stilu princeze Diane, njegujemo muzejske izložbe kraljevske odjeće i seciramo sve što Kate Middleton, nova princeza od Walesa, nosi. Kada je publika toliko upoznata s izvornim materijalom, svaki izbor repliciranja izgleda iz stvarnog života izgleda kao umjetnička izjava.

Miksom faksimila kostima i originalnih kreacija, Robertsi su postigli upravo to. Postoje mnogi poznati izgledi koje poznajemo i volimo: Dianini kupaći kostimi sa širokim leđima i kutasti blejzeri iz 1990-ih, princ William u majicama za ragbi i sveučilišnoj odjeći, kraljica u svojim svjetlucavim regalijama. No, kažu Amy i Sidonie za Harper's Bazaar, tihi trenuci drame iza zatvorenih vrata mjesto su gdje možemo promatrati humaniju stranu najpoznatije obitelji na svijetu. U šestoj sezoni vidimo stvari koje protokol nikada ne bi dopustio javnosti da vidi u stvarnosti, uključujući pidžame, bolničku odjeću, pa čak i bose kraljevske noge.

Sve u svemu, šesta sezona ima kostimografiju na svom vrhuncu. Uspjeh serije očito je omogućio da se ne štedi - tako da su haljine raskošnije, imaju više dodataka, a detalji beskrajno manji nego ikad prije. No, što je još važnije, rad Robertsovih na ovoj posljednjoj sezoni postiže nešto uistinu posebno: kada publika gleda ovu seriju, kostimi nestaju, dopuštajući da se samo izvedbe vide kroz naše ekrane. Sve se čini tako prirodnim i stvarnim da ne shvaćamo posebnost onoga čemu svjedočimo ili golemu količinu posla koji je u to uložen.

Showrunner Peter Morgan piše mnoge od scena u kojima se zna kakva garderoba se očekuje od kraljevske obitelji, ali također radi mnoge scene iza zatvorenih vrata, i tu mogu uzeti te letove mašte. Povjerenje kod publike gradili su onim poznatim trenucima rekreacije kostima pa kad predstave svoju originalnu kreaciju, sve se čini kao da je savršeno dio priče i da je kraljevska obitelj upravo to nosila u tom trenutku.

– S Dianom, na primjer, taj proces uspoređujemo s "Dianinim algoritmom". To je kao kada kupujete hlače, a internet će vam dva tjedna kasnije govoriti o drugim hlačama na temelju onih koje ste kupili. Izgradite vlastiti ukus, neku vrstu razumijevanja kakav je ukus ovog lika. Dakle, kada pogledate druge stvari u kojima možda nismo vidjeli stvarnu osobu, i dalje razumijemo da su ih oni možda nosili – otkrile su kostimografkinje za Harper’s Bazaar.

Gillian Anderson koja je glumila premijerku Margaret Thatcher u četvrtoj sezoni uvijek je govorila "stvaranje odjeće". Za sve njihove glavne članove kraljevske obitelji, plus Margaret Thatcher, 99 posto odjeće je napravljeno. Nekada kupe određene komade, poput kardigana ili košulje, a jedna je haljina Margaret Thatcher bila Saint Laurent. No, inače, sve se mora izraditi jer žele tu kontrolu, poput toga kako će boje funkcionirati sa setovima dizajnera produkcije Martina Childa.

Samo u ovoj sezoni imali su 297 govornih dionica. Dakle, to je 297 glumaca koje su one i njihov dizajnerski tim obukli. A ako mislite, kraljica nikada ne nosi ništa više od jednom javno, znate da su trebali izraditi ogromnu količinu odjeće. Rade na temelju ovih "biblija", a to je kada razdvoje scenarij na dane snimanja i mogu pogledati kroz određeni tjedan i vidjeti da će imati osam ili devet kostima u tom jednom tjednu za taj jedan lik.

No, ono što se također događa su izvođači podrške, publika. Imate neke scene s 350-400 ljudi u masi, a svaka osoba je usklađena sa scenom. Bilo da se radi o poštaru, kraljici, vozaču autobusa, vojniku, princu Philipu - svi su pomno pripremljeni da odgovaraju u priču.

– Što se tiče ispravnosti iz perspektive dužnosti, najteža za napraviti je bila Dianina posljednja odjeća. Ne zato što je bilo teško tehnički ispraviti, nego se činilo da je jako važno to napraviti ispravno. To je bilo stvarno bitno. Camillina odjeća za vjenčanje također. Nosila je dvije - jednu za upis u matičnu knjigu, a drugu za ručak. Konstrukciju je bilo prilično teško ponovno stvoriti, a kada te dijelove vidite kao sliku, umjesto da ih dekonstruirate da biste ih izgradili kao kostim, shvatite da postoji više od onoga što se čini na prvi pogled. Nije bilo nemoguće, ali je našoj briljantnoj radnoj sobi zadalo nekoliko glavobolja – zaključile su.

Haljina princeze Diane premašila rekord na aukciji: Prodana je za više od milijun dolara!
Najbolji puderi sa serumom koji daju savršenu šminku, a istovremeno njeguju kožu
Stručnjaci predviđaju koje će frizure biti popularne u 2024. - od bakrene boje do zavodljivog boba

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".