Sakupili smo iskustva stvarnih žena: Doznajte kako zaista funkcioniraju Asos, Farfetch...

Crni petak je pred vratima, neki popusti su već i počeli, a uz ove upute, shopping je puuuuuuuuno lakši
Vidi originalni članak

Sljedeći je petak dan koji svi shoppingholičari TOLIKO iščekuju. Radi se, naravno, o Crnom petku, a mi, kao samoproglašene majstorice online shoppinga, odlučile smo podijeliti nekoliko trikova koji su nama pomogli da dođemo do željenih komada (koje smo nerijetko jaaaaaaaako dugo čekale), ali i da vratimo neke s kojima baš i nismo bile zadovoljne...

Kad konačno ugrabimo čizme koje smo čekale vječno! via GIPHY

ASOS

Povodom Black Fridaya, Asos uvijek pripremi iznenađenja, bez iznimke.Možemo slobodno reći da nam je kupovina na Asosu jedna od dražih kupovina jer sve funkcionira besprijekorno. Naime, kad nije gužva, odnosno nema velikih sniženja, paket nam je znao stići i za 3-4 dana. Ipak, taj je rok duži prilikom popusta. 

Ovaj popularni web shop nema mogućnost plaćanja pouzećem, već karticama, a ne traži verifikaciju preko tokena. Ipak, kupnja je izrazito sigurna i do sad nismo imali baš nikakvih problema. Uz to, na Asosu stvarno kupujemo "s lakoćom" jer znamo kako sve možemo besplatno vratiti, bez posebnog opravdanja.

Naime, vrećica u kojoj je paket došao, ujedno je i vrećica za povrat. Ako artikl nije ono što ste zamislili ili je pogrešna dostava ili vam se jednostavno ne sviđa, potrebno je na papiru označiti razlog povrata, isprintati adresu i odnijeti na poštu. Novac na račun sjedne nakon što paket dođe na odredištu, odnosno u Švedsku, što je do četiri tjedna. 

Farfetch

Ako neki shopping obožavamo, onda je to onaj na Farfetchu! Radi se o mreži različitih dizajnerskih trgovina, a najbolja je ideja pretplatiti se na newsletter jer se tako može dobiti insajderska dojava kad počinje sniženje, a do tog je moguće doći samo na pozivnicu! Time imate mogućnost prije ostalih kupiti kultne komade koji jako brzo idu. Što se tiče dostave, za nju je zadužen DHL, a naš rekord dostave je - 20 sati od transakcije! Cijena dostave gotovo uvijek je 20 eura, bez obzira na iznos, a ponekad imaju akciju pa je free shipping. Kad smo kod akcije, gotovo uvijek imaju nešto! Ili free shipping ili popust, primjerice tematski... 

Plaća se svim mogućim karticama i nije potrebna verifikacija tokenom. Paket dolazi s kartončićem zavezanim za proizvod, a artikl se može vratiti u roku od 14 dana no važna obavijest - ne smijete maknuti kartončić koji je na proizvodu! Razlog povrata na treba navoditi, a besplatan je. Adresa je već spremna i vraća se u originalnoj kutiji. 

Pola sata od transakcije... via GIPHY

Outnet

Outnet je outlet Net a Portera, a vlasnica je ujedno i šefica na Farfetchu pa je u Outnet implementirala mnogo genijalnih stvari koje je preuzela s Farfetcha. Također se radi o mreži trgovina - shipping je 20 eura, a besplatan je ako je iznad 300 eura. Nerijetko imaju različite akcije, popuste na pojedine brendove ili kupnju s aplikacije. 

Naravno, dobra je ideja prijaviti se na newsletter kako biste prvi doznali koji su novi artikli i što je došlo na sniženje.

Što se tiče spomenutog Net s Portera, inače britanskog brenda, genijalno nam je što svi oni koji su u Londonu, paket mogu dobiti u nekoliko sati, a razmatrali su čak i prijenost paketa - dronovima! 

Zara

Još čekamo vidjeti hoće li nas Zara ove godine razveseliti s popustima za Black Friday, no iz nje stvarno volimo naručivati online. Moguća je dostava u trgovinu i na kućnu adresu. Pritom je važno napomenuti kako je preuzimanje u trgovini besplatno, a na kućnu adresu je besplatno ako je narudžba iznad 380 kn. U protivnom se plaća 29,90 kn. Moguća je i brza dostava čija je cijena 79,90 kn. Rok za dostavu je tri do pet radnih dana, a za vrijeme sniženja, taj rok može biti i duži. 

Negativna stvar kod online shoppinga u Zari je ta što se ne može vidjeti dostupnost proizvoda u trgovini za vrijeme sniženja, već morate ići "na pamet". Povrat robe moguć je u razdoblju od 30 dana na dva načina: ili vratite u trgovinu ili zatražite preuzimanje na kućnoj adresi, a sredstva se vraćaju onako kako ste platiti: ako je plaćeno karticu, na karticu, a ako je plaćeno gotovinom - u gotovini. 

H&M

Moramo priznati kako nam H&M-ov webshop i nije najčešća online destinacija, no nekoliko kupnji ipak je dovoljno za iskustvo. Naručeni paket došao je za približno tjedan dana na navedenu adresu. Dostava nije besplatna, osim za članove H&M kluba, plaća se četiri funte. Moguće je paket pokupiti i u trgovini, a u tom je slučaju dostava besplatna ako je iznos veći od 20 funti, u protivnom se također plaća četiri funte. Ako želite da vam paket dođe drugi dan, a naručili ste prije 22 h navečer, potrebno je platiti 6 funti, dok će narudžbe zaprimljene poslije 22 h biti dostavljene za dva dana. 

Najčešći načini plaćanja su karticom i PayPalom. Što se tiče povrata, on je nešto kompliciraniji nego u Zari. Naime, potrebno je ispuniti obrazac u roku od 28 dana od kupnje, a paket ne nosite u trgovinu, već dostavljač dođe po njega i šalje ga na odredište. Povrat nije besplatan, već se plaća 5 eura, a novci sjedaju na račun do 14 dana nakon povrata robe. 

Kad se "opravdavamo" zbog još jednog shoppinga!

Mango Outlet

Tijekom cijele godine na Mango Outletu mogu se pronaći komadi na sniženju koji su nekoliko sezona ranije bili u "regularnom" Mangu. Ovih dana, povodom Black Fridaya, imaju i dodatne popuste pa je do 25. studenog 70% popusta na sve.

To se čini kao izvrsna prilika, a pri naručivanju treba biti svjestan nekoliko stvari. Naime, na dostavu se čeka duže nego na, primjerice Asosu, pa je rok standardne dostave četiri do šest radnih dana, a pri naručivanju na mail dobijete obavijest da tijekom razdoblja rasprodaja i promocija, dostava može potrajati duže no obično. Primjerice, jedna je narudžba došla nakon 10 dana. 

Kao adresu dostave moguće je odabvrati kućnu adresu ili adresu radnog mjesta, a dostava je besplatna za narudžbe iznad 350 kuna. U protivnom se plaća 60 kuna. Moguće je platiti debitnom ili kreditnom karticom, a plaćanje debitnim karticama naplatit će se u stvarnom vremenu. Osim tog, može se platiti i pouzećem.  Ako željena veličina nije dostupna, izvršit će povrat novca za dotični odjevni predmet. Ako svoj artikl želite zamijeniti za drugi model ili boju, morate vratiti artikl i provesti novu narudžbu.

Izbjegavamo kupnju na Mango Outletu jer povrat robe nije najjednostavniji, a ni najjeftiniji. Roba se vraća poštom, a budući da putuje u Španjolsku, prosječna cijena je 90 kuna. Stoga, naš savjet - kupujte samo komade za koje ste sto posto sigurni da će vam pristajati! 

 

Pogledali smo što se nudi i u dućanima. Arena Centar na svojem webu objavila je koji dućani imaju popuste za Crni petak, a stvarno ih nije malo - čak više od 100! Među njima su Pull&Bear s 20% popusta na sve, Bershka s 50% popusta na odabrane artikle, Zara s 50% na odabrane artikle, Stradivarius 20% na odabrane artikle, Mass s najmanje 20% popusta, Adidas s 30% na odabrane artikle, Converse s 40% na cjelokupan asortiman...

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".